הסדרי נגישות
עמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > מחשבים ואינטרנטעמוד הבית > מדעי החברה > עתידנות


תקציר
הגל השלישי במיחשוב יהפוך את המחשב לחלק ממערכת החיים הכוללת שלנו. בכל פינה בבית הוא יעביר לנו מידע: על מזג האוויר, מה חסר במקרר,יאיר ויחשיך את חדרי הבית על פי מיקומינו ויסמן לנו אלו מהבגדים התלויים בארון מתאימים למזג האוויר היום



עזר כנגדנו
מחברים: שמואל אור; יוני יום-טוב


הגל השלישי של המיחשוב יהפוך את המחשב מכלי עצמאי לחלק ממערכת החיים הכוללת. זה נשמע דמיוני, אבל בעולם הטכנולוגי – חלומות זה שם הסיפור. מהתפתחות למהפכה

 

חזון


השנה היא 2008. שרה חריש שוכבת במיטתה כאשר שעונה מעיר אותה. החדר כבר חמים ונעים, שכן דקות מספר לפני שהעיר אותה המחשב הנמצא בשעון, הוא הודיע למערכת מיזוג האוויר ולמערכת חימום השטיח להתחיל את פעולתן. שרה מתהפכת במיטתה ומסתכלת החוצה מבעד לחלון. בחוץ מעונן, אך התצוגה שעל החלון מודיעה לה שלא צפוי גשם. בינתיים נענית מכונת הקפה שבמטבח להוראת השעון ומכינה את הקפה האהוב על שרה. מחשב הבית מאיר בארונה את הבגדים המתאימים למזג האוויר הצפוי וללוח הפגישות שלה. בעודה מתלבשת רואה שרה מזווית עינה בתצוגה שעל דלת ארונה כי ילדיה כבר קמו, הם נמצאים במטבח ואוכלים ארוחת בוקר.

שרה יוצאת מחדרה. מאחוריה כבים האורות והתצוגות שבחדרה, ואילו התצוגות והאורות שבסלון נדלקים לקראת בואה. בתצוגה אחת מופיעה רשימת המטלות להיום, ובאחרת רשימת הודעות הדואר האלקטרוני שהתקבלו במהלך הלילה. שביל של מרצפות מוארות נדלק לידה. בתה, ירדן, אינה מצליחה למצוא את נעליה, ומחשב הבית מראה לה את הדרך אליהן.

כאשר שרה פותחת את דלת המקרר במטבח, מוארים המוצרים שתוקפם עומד לפוג. המקרר ממליץ לאכול אותם ראשונים. אחרי ארוחת הבוקר יוצאת שרה מביתה. מחשב המכונית, שעודכן כבר ברשימת המטלות היומית, תכנן מסלול שיעקוף את הפקקים של הבוקר. בזמן הנסיעה, המחשב קורא באוזניה את הודעות הדואר האלקטרוני שלה וקטעי עיתונות המותאמים לטעמה האישי.

המחשב של פח האשפה כבר שם לב אילו מוצרים נזרקו לתוכו, ולאחר התייעצות עם מחשב המקרר ותוכנת המתכונים החביבה על שרה, שלח רשימה של המוצרים הדרושים לחנויות הרלבנטיות. בדרך לעבודתה קופצת שרה למכולת. רשימת הקניות כבר נשלחה לשם, ועליה רק לאסוף את המוצרים.

שרה היא אחות העורכת ביקורי בית. לאחר בדיקת החולה הראשון שלה לאותו יום, היא מבקשת להיוועץ ברופא. התצוגות בחדר מראות לרופא היושב במשרדו את התסמינים של החולה. הרופא מעלה על המסכים שבמשרדו רשימה של מקרים דומים. גם שרה רואה זאת. בתום התייעצות ומתן טיפול, שרה חוזרת למכוניתה ונוסעת לביתו של החולה הבא.

היא נזכרת שאתמול אחרי הצהריים ראתה חולצה באחד מחלונות הראווה ורצתה לקנותה, אך היא אינה זוכרת היכן ראתה אותה. היא מעלה על אחד ממחשביה את תצוגת מסלול נסיעתה מיום אתמול, ומצליבה את המסלול עם מיקום חנויות הבגדים באיזור. היא מאתרת את החנות וחוזרת לשם לקנות את החולצה.

יורם, בעלה של שרה, חוזר הביתה אחרי הצהריים ומתכוון להכין לה עוגה לכבוד יום הולדתה. הוא מבקש ממחשב המקרר להציג לו רשימה של מתכונים מתאימים, ואחרי שהוא בוחר אחד, המקרר מזמין מחנות המכולת את המוצרים החסרים.

בערב, בדרכה חזרה לביתה, המחשב שבמכונית כבר מכין את הבית לקראת בואה של שרה. כאשר היא נכנסת לביתה, מתנגנת ברקע מוסיקה מרגיעה, מכונת הקפה כבר סיימה להכין עבורה ספל קפה והאמבטיה מלאה מים חמים.


 

קצת היסטוריה


מדע בדיוני? כלל וכלל לא. זאת תהיה המציאות בעוד שנים לא רבות. מכשירים כגון אלה שתוארו קיימים כבר היום, אלא שאין ביניהם תקשורת. דבר זה עתיד להשתנות בזמן הקרוב. הגל השלישי של מהפכת המיחשוב עתיד להתחיל בעוד חודשים מספר והוא ישפיע על כל תחומי חיינו. באנגלית נקראת מגמת החדרת המחשבים לכל תחום בחיינו ubiquitos computing או - pervasive computing כלומר, מיחשוב בכל מקום, מיחשוב החודר לכל תחום.

הגל הראשון החל בהופעת המחשבים הראשונים, מפלצות ענק בעלות כוח חישוב הדומה לזה של מחשבון בן זמננו. ההערכה היתה שייווצרו מחשבים מעטים בכל העולם, כיוון שנדרשו צוותים מיומנים להפעלתם והם היו בהישג ידם של מוסדות גדולים בלבד. הגל השני החל בשנות ה- 80 שבהן החלו להופיע המחשבים האישיים. כל אחד יכול היה אז לרכוש מחשב לשימושו, ורבים אכן עשו זאת. מהר מאוד התברר כי המחשב השפיע על כל תחום ופישט פעולות רבות. למחשב האישי יכולות אחסון מידע וחישוב, שמשתפרות בצעדי ענק. חישובים שהיו נמשכים שנים, לפני הופעת המחשב, נעשים עתה במהירות על ידי כל אדם בעזרת מחשב. אולם, השילוב של המחשב בחיינו עדיין אינו מושלם. המחשב נותר פריט המרכז אליו תשומת לב רבה - הפריט המרכזי בכל חדר שיש בו מחשב הוא כמעט תמיד המחשב.

במוסדות רבים יש חדרים המוקדשים כולם למחשבים. הבנה של פעולת המחשב היא מעבר להשגתה של מרבית האוכלוסיה. יתרה מכך, שימוש במחשב מצריך לימוד של מיומנויות חדשות. עבור רבים נותר המחשב מכשיר מסתורי, לפעמים אף מפחיד, שאם אפשר, עדיף להימנע משימוש בו.


 

הגל השלישי


מהפכת האינטרנט, הנחשבת, ובצדק, למהפכה תרבותית וטכנולוגית של ממש, תסתיים רק כאשר כל המכשירים יהיו מחוברים לרשת. על רקע זה אפשר להתחיל ולראות את האפשרויות הגלומות בגל השלישי של המיחשוב. טכנולוגיות חדשות, שנמצאות כבר עתה בשלבי פיתוח, יביאו לשימוש גדל והולך במחשבים ולשילובם המלא בחיינו. מחשבים יהיו בתוך בגדינו, על הספרים שלנו, בכל מקום בבית, ממנעולים ועד מכונות כביסה. הם יאפשרו לנו שליטה קלה ומלאה על כל תחום בחיינו. לא נהיה עוד כבולים למיקום מסוים כדי לבצע את עבודתנו. במתן הוראות למכשירים שונים נוכל לבצע את העבודה מרחוק. משימות שהצריכו בעבר הרבה תשומת לב וזמן יבוצעו עתה בידי מחשבים, בלי שנשים לב לכך.

במקום כמה אלפי אנשים לכל מחשב, כמו בגל הראשון, או מחשב לכל אדם, כמו בגל השני, יהיו עתה כמה עשרות או מאות מחשבים לכל אדם, וכולם יהיו מקושרים ברשת תקשורת אלחוטית. כבר היום אפשר למצוא מעבד כמעט בכל מכשיר אלקטרוני בבתינו, ממערכות סטריאו ועד תנורים. אולם, הם אינם מקושרים, אינם מודעים לקיומם של מכשירים אחרים ואינם מודעים למיקומם בעולם הפיזי. כך, אפילו אם עין אלקטרונית מדליקה אור בפתח ביתנו כשאנו מגיעים אליו, מערכת המיזוג אינה יודעת שעליה להתחיל לפעול. מהפכת המיחשוב הבאה תיצור עולם שבו יהיו מחשבים בכל מכשיר ובכל חפץ. למעשה, יהיו מחשבים בכל מקום. מחשבים כבר לא יהיו ישויות עצמאיות, אלא יהיו עזרים בלבד, ובכך תושלם למעשה חדירתם של המחשבים לכל תחום בחיינו.

ניתן לדמות זאת למהפכת הדפוס, שאחריה הפך הכתב מנחלתם של מומחים מעטים לנחלת הכל. כך יהיה עם המחשבים: שימוש במחשבים יהיה פשוט ומובן מאליו, בדיוק כמו שימוש בכתב. לא נזדקק עוד ללמוד זמן רב כדי להפעיל מחשבים ואת התוכנות שלהם. ממשקי המשתמש יהיו פשוטים יותר.

שתי צורות של ממשקים פשוטים הנמצאות בשימוש כבר היום, ועוברות פיתוחים נוספים, הן מסך המגע וזיהוי קול. מסך המגע מאפשר שליטה במחשב ללא מקלדת ועכבר. על המשתמש רק לגעת בסמלים שעל המסך, במקום לבחור אותם בעזרת העכבר. כשיהיה צורך לכתוב דבר מה, ניתן יהיה להשתמש בעט מיוחד לכתיבה על המסך. זיהוי קול מאפשר למשתמש פשוט לדבר אל המחשב. המחשב מזהה את פקודות המשתמש ומבצע אותן. ניתן גם לחבר מסמכים בהכתבה. המחשב מתרגם את דברי המשתמש לאותיות ומציג אותן על המסך.


 

הפעלה ידידותית באמת


הוגה המהפכה הזאת היה מרק וייזר, שעד פטירתו במאי 1999 כיהן כטכנולוג הראשי של המרכז לפיתוח של חברת זירוקס בפאלו אלטו, קליפורניה. ממרכז זה הגיעו פיתוחים כגון העכבר, מערכת החלונות להפעלת מחשב ומכונת הצילום. וייזר לא היה מרוצה מהמקום שתופסים המחשבים בחיינו. הוא רצה עולם שבו המחשבים אינם תופסים חלק מרכזי בחיינו, אלא מהווים חלק מהם. בעולם כזה, שילובם של המחשבים בחיינו הוא כל כך מושלם, שאנו כבר לא שמים לב להימצאות המחשבים בסביבתנו. המחשבים הם חלק אינטגרלי מחיינו בדיוק כמו החשמל, הכתב והתקשורת. כמו שאנחנו נכנסים לחדר וקולטים, בלי לשים לב, את המידע הכתוב על שלטים, מסמכים וכריכות ספרים, כך גם כאשר ניכנס לחדר מלא מחשבים, נקלוט באופן בלתי מודע את המידע שהם משדרים לנו. תחזית מזג האוויר, מיקומם של חברים ועמיתים, הודעות וכל מידע אחר. כולם ייקלטו באופן מיידי וללא מאמץ. השימוש במחשבים יעשה פשוט, בדיוק כמו השימוש בכל מכשיר חשמלי אחר. לא נצטרך עוד להיאבק עם מערכות הפעלה מתוחכמות, הנמצאות מעבר להבנתו של כל אדם מן השורה, מערכות ההפעלה יהיו פשוטות לשימוש והשימוש במחשבים יעשה ללא מחשבה.

כדי לבדוק את רעיונותיו פתח וייזר בניסוי בתחילת שנות ה- 90. הוא חילק ל- 41 מעמיתיו מחשבים קטנים, שכל גודלם כגודלה של איתורית. הוא קרא למחשבים אלה טאבים. הטאבים תוכננו כך שיהיה אפשר לשאת אותם בכל מקום ובכל זמן. מחשבים אלה נועדו בעיקר לתקשורת, קבלת מידע ועבודות קטנות. בעזרת מחשבים אלה ניתן היה לשלוח ולקבל הודעות דואר אלקטרוני. לגלוש באינטרנט, לקבל דיווחי מזג אוויר ועוד. כמו כן, דיווחו המחשבים על מיקומם למחשב המרכזי. כך התאפשר למחשב המרכזי לנתב שיחות טלפון אל הטלפון הקרוב ביותר אל המשתמש. כשהגיע המשתמש אל תחנת עבודה, מיד הציג המחשב את סביבת העבודה המוכרת למשתמש.

שני מכשירים אחרים שוייזר הכניס לשימוש הם מחשבים שגודלם כגודלו של מחשב נישא, ומחשבים שגודל המסך שלהם כגודלו של לוח בכיתת לימוד. בראשונים ניתן היה להשתמש לעבודה שוטפת, בתיאום טוב עם מחשבים אחרים, ואילו באחרונים ניתן היה להשתמש במצגות ובישיבות. המסך הגדול היה מחובר למחשבים הקטנים של כל משתתפי הישיבה, כך שכולם יכלו בקלות להעביר נתונים מתצוגת הטאב שלהם לתצוגה הגדולה. הלוחות אפשרו גם קיום ישיבות בין קבוצות שהמרחק הפיזי ביניהן רב מאוד, אפילו מעבר לאוקיאנוס.

הקבוצה שתכננה את הניסוי החליטה להשתמש באור אינפרא אדום לצורך תקשורת בין המחשבים. על ידי השימוש באינפרא אדום עקפו וייזר ועמיתיו את הצורך באישור ממשלתי לשימוש בתדרי תקשורת, אישור הנחוץ בשימוש בגלי רדיו. טווח התקשורת המוגבל באינפרא אדום - טווח ראייה - הבטיח את-הגבלת מספר
המחשבים העשויים להשתמש באותו תא תקשורת בבת אחת, וכך פחת העומס על כל תא. עובדה זו חשובה,
שכן המגבלות שהוטלו על גודל הטאבים, כדי לאפשר נשיאה קלה, אפשרו התקנת ציוד תקשורת בעל קצב
העברת נתונים נמוך יחסית. יצירת עומס יתר על תא תקשורת גרמה לעיכובים בהעברת הנתונים וכן
לשיבושים אחרים.

המסקנות מהניסוי היו מעודדות ופרסומים רבים עסקו בניסוי ובמסקנות הנובעות ממנו. למעשה, נוצר עניין כה רב ברעיון החדש של וייזר, שחברות מסחריות רבות החלו לבדוק את התחום, ביניהן: יבמ, אריקסון, נוקיה, אינטל, מוטורולה ואחרות. הן יסדו יחד קבוצת פיתוח שתפקידה לייצר שבב תקשורת תקני, שיותקן בכל מכשיר בעל יכולת תקשורת, שיהיה קטן, זול ובעל צריכת מתח קטנה.

שיתוף הפעולה בין החברות מסמן עידן חדש במיחשוב. הגל הראשון של המיחשוב נשלט בידי יבמ, שהיתה אחראית לייצור 60 אחוז מהמחשבים. הגל השני נשלט בידי מייקרוסופט באמצעות מערכות ההפעלה שלה, ובידי אינטל, שהשתלטה על ייצור מעבדים למחשבים אישיים. הגל השלישי לא יישלט בידי חברה מסוימת. המעבר לסטנדרטים פתוחים, שהשימוש בהם אינו מוגבל לחברה אחת בלבד, יציין את תום עידן המונופולים הגורפים בעסקי המחשבים.


 

כחול ולא יבמ


פיתוח שבב התקשורת כבר הסתיים. שבב הבלו-טות (Bluetooth) ייצא לשוק כבר בתחילת שנת 2000. גודלו 9*9 מ"מ ומחירו עשוי להגיע לחמישה דולרים ליחידה בלבד, הוא מאפשר תקשורת קול ונתונים בין מכשירים קבועים וניידים, ובכך מאפשר למעשה יצירת רשתות תקשורת אד הוק. השבב משתמש בתדר 2.4 גיגהרץ, שאינו תחת פיקוח ממשלתי, ונמצא בתחום גלי המיקרו. הוא משתמש בדילוג תדרים מהיר כדי להתגבר על הפרעות. כיוון שהשבב שולח מידע ב"חבילות" קטנות, ומדלג תדר אחרי משלוח של כל "חבילה", הסיכוי
להפרעות לשידור, מצד תנורי מיקרו לדוגמה, קטן מאוד. רדיוס השידור של השבב הוא עשרה מטרים ובכך הוא מכסה למעשה שטח של 314 מ"ר, יותר מגודלו של בית ממוצע.

יצירת רשתות התקשורת מתבצעת כאשר לפחות שני מכשירים נמצאים קרובים זה לזה. אז יוצרים המכשירים קשר ראשוני ביניהם, ואחד מהם נקבע כמכתיב קצב דילוג התדרים. כך אפשר ליצור רשת תקשורת מיידית, ללא מאמץ מצד המשתמש. עצם כניסתו של המשתמש, הנושא עימו את מחשבו האישי, למשרדו, מקשרת אותו מיד למחשב המרכזי, למדפסת, לטלפון, לבקרת התאורה, לכוונון הכיסא ולמחשבים אחרים בחדר. מיד עם כניסתו מעדכנים המחשבים זה את זה בנתונים חדשים, כגון הודעות חדשות שנתקבלו בדואר, המדפסת
מדפיסה מסמך שהמשתמש חיבר במחשבו האישי בדרכו למקום העבודה, והטלפון שולח הודעות חדשות שחיבר המשתמש ועדיין לא שלח.

עם כניסתו של השבב לשוק יתאפשר פיתוחם של מוצרים חדשים, המסתמכים על שבב הבלו-טות. מוצרים שנמצאים בפיתוח הם טלפון שהופך לטלפון סלולרי, לטלפון רגיל או לאינטרקום בהתאם למיקום המשתמש,
טלפון סלולרי המאפשר גלישה באינטרנט; ויצירת גלויה על ידי צילום תמונה במצלמה דיגיטלית ושליחתה באמצעות הטלפון.


 

דמיון לא מוגבל


יישומים עתידיים מוגבלים רק על ידי דמיון המפתחים. להלן שתי אפשרויות הנמצאות בשלבים שונים של פיתוח. היישום הראשון הוא התקנת מחשב קטן בכריכת כל ספר ובו נתונים על הספר. זה יאפשר חיפוש מדוקדק בספריות לפי קריטריונים שונים, חיפוש שבסופו יופנה המשתמש ישירות אל מיקומו של הספר בספריה, אפילו אם לא יימצא במקומו הרגיל. יישום אחר הוא המחשבים הנלבשים. מחשבים אלה ניתנים לנשיאה על גופו של המשתמש בכל זמן.
פיתוחים עתידיים יאפשרו את שילובם בבגדים עצמם. טכנולוגיות התקשורת החדשות יאפשרו למחשבים אלה לעמוד בקשר מתמיד עם מחשבים הסובבים אותם, וכך להשתמש בכוח חישוב וביכולות זיכרון הגדולים בהרבה ממה שניתן לצפות ממחשבים כל כך קטנים וקלים. ייתכן שהגל השלישי של המיחשוב הוא התפתחות של יכולות קיימות, ולא מהפכה. אחרי הכל, כמה מהאפשרויות שהוצגו כאן, קרוב לוודאי שלא יפותחו בשל התועלת המועטה שהן מספקות, יחסית למחירן. הוספת שבב תקשורת למחשב תעלה את מחירו בשיעור זניח, אך הוספת תאורה לכל מרצפת עשויה להעלות את מחירה בשיעור לא סביר. ייתכן שבשנים הקרובות יותקנו שבבי תקשורת רק במערכות שבהן נמצא כבר מעבד, ואז יתבטא הגל השלישי של המיחשוב בעיקר ביתר נוחות בשימוש במחשבים, מה שיעמיק מן הסתם את חדירתם לחיינו. גם שינוי כזה יורגש, שכן רישות כל המכשירים שנמצאים בהם מעבדים יקל מאוד על פעולות רבות. אולם, אנשי הפיתוח משתדלים כל העת למצוא רעיון ליישום אשר יהפוך את הגל השלישי של המיחשוב מהתפתחות למהפכה. יישום כזה יהיה פשוט לשימוש כמו ספר, אך מהפכני כמו הדפוס. אי אפשר לחזות אם אכן מאמציהם יישאו פרי. אולם, אם כך יהיה, ודאי תהיה לכך השפעה מרחיקת לכת על חיינו.







אל האסופה ישראל - האדם והמרחב : נושאים נבחרים בגיאוגרפיה3

ביבליוגרפיה:
כותר: עזר כנגדנו
מחברים: אור, שמואל ; יום-טוב, יוני
שם  החוברת: היי טק המילניום
עורכי החוברת: ביגלמן, שמעון; חשביה, אריה
תאריך: 1999
הוצאה לאור: שוקן
הערות: 1. החוברת יצאה לאור בדצמבר 1999.

הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית