הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > מיישוב למדינה > ההתיישבות
ארגון יוצאי מרכז אירופה


תקציר
ראשיתו של הקיבוץ בימי המכביה הראשונה, בשנת 1932 אך הוא עלה על הקרקע ב- 1936. בשנות ה-30 וה-40 נקלטו בקיבוץ גרעינים של תנועת 'מכבי הצעיר' מאוסטריה, גרמניה וצ'כוסלובקיה וחברות נוער.



קיבוץ כפר המכבי


שנת עלייה לקרקע:

1936

גרעין מייסד:

הנוער העובד

קהילת מוצא:

גרמניה, אוסטריה ורומניה

סוג יישוב:

קיבוץ

נקרא על שם:

נקרא ע"ש תנועת 'המכבי הצעיר'

קיבוץ כפר המכבי נמצא בעמק זבולון, כ- 2 ק"מ דרומה מקרית אתא. משתייך לתק"ם. נוסד בשנת 1936, ימי חומה ומגדל, ע"י חברי "מכבי הצעיר" מצ'כיה וגרמניה, ומכאן שמו.

ראשית הקשר של התנועה עם ישוב הארץ היה בימי המכביה הראשונה, שנת 1932, עת בפגישתם עם מנחם אוסישקין איש הק.ק.ל, אמר להם: "למכביה יהיה ערך רק אם המכבים ישתרשו בארץ".

חברי התנועה נרתמו לרעיון. בשנת 1933 הוקם ברעננה 'הגרעין הצ'כוסלובקי' על ידי בוגרי תנועת 'מכבי הצעיר' מצ'כוסלובקיה. חברי הגרעין קיבלו הכשרה ברעננה, בגבע ובגניגר ושהו במשך כשלוש שנים במחנה זמני ברעננה. בשנת 1936 התרכז הגרעין במשק אברמסקי בכפר אתא ועסק בהכנות לעליה על הקרקע.

ב-25 באוקטובר 1936 עלו חברי הגרעין על הקרקע בעמק זבולון והקימו את כפר המכבי, הקיבוץ הראשון של תנועת 'מכבי הצעיר'. בתחילה עסקו המתישבים בבנית המבנים ראשונים ובהקמת המשק שכלל את הענפים הבאים: רפת, דיר, לול, גן ירק, פלחה ומטעים. רבים עבדו בעבודות חוץ בנמל חיפה ובבית החרושת 'אתא'. בשנת 1942 נבנה בית התרבות. בשנת 1944 הוקם בית נוטרים במימון משלת המנדט. בשנות ה-30 וה-40 נקלטו בקיבוץ גרעינים של תנועת 'מכבי הצעיר' מאוסטריה, גרמניה וצ'כוסלובקיה וחברות נוער.

בספר לשנת ה-50 של הקיבוץ נכתב: "היו אצלנו רבים בעלי מקצועות אינטלקטואלים. אבל היה חשוב לחברים להוכיח, קודם כל לעצמם, שהם מסוגלים לעבודה גופנית. רופא עבד ברפת, עורך-דין, במספוא. עבודה משרדית נחשבה לנחותה.

היתה הזדהות עליונה עם כל מה שקורה בארץ: הקמת ישובים חדשים, בניית חיים צודקים יותר, הקמת מערך בטחון, היתה תחושת שייכות למשהו גדול המתרקם סביבך"

במלחמת העצמאות הותקף הקיבוץ ע"י הפלוגה הדרוזית של צבא קאוקג'י בקרב המוכר בשם קרב רמת-יוחנן, והצליח להדוף את הדרוזים.

בשנת 2006 מונה מעל 330 נפש. מתפרנס מתעשיה וחקלאות.



אל האסופה יהודי אוסטריה3

ביבליוגרפיה:
כותר: קיבוץ כפר המכבי
שם  האתר: אור יקרות מפעל ההתיישבות הציוני של היקים בארץ ישראל
בעלי זכויות : ארגון יוצאי מרכז אירופה
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית