הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי הרוח > ספרות ושירה > ספרות > ספרות עברית
מקסם


תקציר
מידע על הקולות שצומחים בסיפורת הישראלית בשנות ה-60. בעיקר מדובר בסיפורת של ריאליזם פנטסטי.



הספרות העברית בארץ-ישראל : שנות השישים
מחבר: ד"ר אורציון ברתנא


הקולות שצומחים בסיפורת שנות ה-60 נשארים קולות דומיננטיים בסיפורת הישראלית עד היום. באמצע שנות ה-60 מופיע קובץ הסיפורים "ארצות התן" של עמוס עוז, אז חבר חולדה. בולטים בקובץ סיפורים, שיש בהם תיאור יצרי חריף של החברה הישראלית, בכללה החברה הקיבוצית. אבל אין זו יצריות חברתית, וגם התיאורים הפסיכולוגיים אינם על-פי המבנה שהיה מקובל בסיפורת העברית, עוד מאז הושפעה מן הפסיכולוגיזם בסיפורת הרוסית במחציתה השנייה של המאה ה-19. זו פסיכולוגיה מיתית וסיפורת של ריאליזם פנטסטי. הפנטסיה או הריאליזם הפנטסטי הוא פריצה ושינוי כיוון של מאה ושמונים מעלות אצל קבוצת יוצרים שלמה הצומחת בשנים אלה.

יחד עם עוז יוצר א.ב. יהושע, שסיפוריו הראשונים, סיפורים כמו "חתונתה של גליה" ו"מסע הערב של יתיר", עומדים תחת השפעה עגנונית, ואף הם סיפורים של ריאליזם פנטסטי. היוצרת בחבורה היא עמליה כהנא-כרמון, שבגילה הביולוגי מבוגרת יותר מעוז ומיהושע. לאחר שנים, כשהיא נדרשת במעמד ציבורי אל השאלה מדוע השמיעה קולה הספרותי מאוחר יחסית, היא עונה תשובה, שיכולה להיתפס כתשובתה של החבורה כולה. דבריה מתפרסמים במאמרה "הראי הסדוק", בו היא כותבת כי קבוצה של סופרים אינדיבידואליסטים לא יכלה ולא הורשתה להשמיע קולה בשנות ה-50, תקופה שבה הקולקטיביות הממלכתית שלטה בכיפה במדינת ישראל, והיו צריכים להמתין עשור עד שתפישתם הספרותית תוכל להתפרסם. שוב אפשר לומר, כי סיפורת שנות ה-60 הקדימה ברגישותה את המהפך החברתי והפוליטי, שבפועל התרחש רק לאחר עשור ויותר.

יוצרים בולטים אחרים בקבוצה זו הם יורם קניוק, יצחק אורבוך אורפז ודוד שחר. אלה הם אבותיה של סיפורת הריאליזם הפנטסטי, המתחדשת לאחר כ-50 שנים של שתיקה, מאז דורו של ברדיצ'בסקי. משהם נדרשים למסורת בסיפורת העברית ממנה הושפעו, עולים שני שמות: מיכה יוסף ברדיצ'בסקי, שדור זה חוזר ומכיר בגדולתו הספרותית, וש"י עגנון. הסיפורת הפנטסטית מתנגדת לתפישת העכשוויות של הריאליזם ומדברת על גורל יהודי חוזר, על גורל אנושי, על יחסים לא נשלטים בין אדם ומסורת, אדם והיסטוריה. מחזור הרומנים של דוד שחר, שכונה "היכל הכלים השבורים", הוא מחזור הרומנים הגדול ביותר בסיפורת הישראלית. מלחמת ששת הימים מציינת גם את ההכרה של החברה הישראלית בשינוי זהותה ובצורך לחפש קולות חדשים שיגדירוה. זו תורמת הרבה להתקבלותם של יוצרי ריאליזם פנטסטי אלה. "מסע דניאל" של יצחק אורפז, ויצירות רבות אחרות הן תגובה ישירה לזעזוע העובר על החברה הישראלית. גם יצירות מן העבר, כמו "החיים כמשל" של פנחס שדה, חוזרות ונקראות בשנים אלה קריאה חדשה לאור שינוי המציאות הישראלית.


* ד"ר אורציון ברתנא - משורר, סופר, חוקר ספרות, יו"ר אגודת הסופרים בישראל.


לפריט הקודם

ביבליוגרפיה:
כותר: הספרות העברית בארץ-ישראל : שנות השישים
מחבר: ברתנא, אורציון (ד"ר)
שם  הספר: אישים ומעשים בישראל : ספר היובל
עורכי הספר: אהרוני, שרה; אהרוני, מאיר
תאריך: 1998
הוצאה לאור: מקסם
הערות לפריט זה:

1. ד''ר אורציון ברתנא - משורר, סופר, חוקר ספרות, יו''ר אגודת הסופרים בישראל.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית