הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדינת ישראל > מים ותשתיות > חשמל
מקסם


תקציר
התפתחות משק החשמל במדינת ישראל - על ראשיתו ומשמעותו לעתיד.



אנרגיה בישראל
מחבר: רפי פלד


בשנה בה מציינת מדינת ישראל את שנת ה-50, אנו נדרשים לשוב ולבחון את השאלה האם שמרנו על הנתיב שהתוו לנו הדורות הראשונים, אשר יצרו יש מאין? האם השכלנו להפיק את המיטב מהחומר הניתן בידינו כביד היוצר?

הזמן החולף מאפשר לבחון בפרספקטיבה היסטורית נכונה את מכלול הפעולות, ההתפתחויות, התמורות, המטרות וההישגים, אשר נבנו נדבך על נדבך בכל תחומי החיים בישראל. בחינה מעמיקה של כל אלה תאפשר לנו להפיק לקחים ולהמשיך הלאה בצורה מפוכחת ומוצלחת יותר.

בתחום התשתיות האסטרטגיות, הקדים משק חשמל קיים ופעיל את הולדתה של מדינת ישראל בחצי יובל, וסלל את הדרך לכינונם של המשק, התעשייה והכלכלה של המדינה בראשית ימיה. האנרגיה החשמלית, שהייתה אז בחיתוליה, הציתה את דמיונם של הוגים רבים ברחבי העולם. ניצניו של חזון החשמל הציוני שזורים בחזונו של חוזה המדינה, בנימין זאב הרצל. בספרו אלטנוילנד, אותו כתב בראשית המאה, כמעט 50 שנה טרם הכרזת המדינה, חלם הרצל - גם אם לא כינה אותן בשמן במפורש - על תחנות-כוח הידרואלקטריות, שייצרו חשמל בכוח האנרגיה של המים. הרצל תיאר את החוטים, באמצעותם ילך זרם החשמל על פני כל הארץ.

החזון הציוני של הרצל, אשר החל לקרום עור וגידים והניע צעירים וחולמים, הצית את דמיונו של פנחס רוטנברג, ובזכות המעוף והיוזמה, ההתלהבות והעקשנות, המסירות והתושייה שאפיינו אותו, משך אחריו את הפועלים העבריים הראשונים. כך הונחה התשתית החשמלית ברחבי ארץ ישראל.

סוד הצלחתו של רוטנברג נעוץ באידיאולוגיה שהנחתה אותו - להכיר את המציאות ולעצב את דרכה לעתיד. כממשיכי דרכו כאן והיום אנו סבורים, כי ההצלחה היא מנת חלקם של אלה הגורמים לה לקרות, ולא של אלה המניחים לה לקרות. חובתנו להאמין בכך, לדבוק בדרך זו ולתרגמה לעשייה היום-יומית בכל תחומי החיים.

מאז כינונה, נושאת חברת החשמל באחריות לאומית למשק החשמל בישראל. מייסדה ומנהלה הראשון נמנה עם דמויות המפתח של היישוב היהודי. מעורבותו ותרומתו הניחו את הבסיס לאחדות הגורל, אשר חיברה בין החברה לבין המדינה שבדרך. הנתיב שקבע - תכנון ארוך-טווח, התגייסות לצרכים ציבוריים ולאומיים וטיפוח המשאב האנושי - מלווים אותנו עד עצם היום הזה. השמירה על עקרונות אלו היא שתבטיח עמידתנו במשימות הלאומיות הגדולות שעוד נכונו לנו, ובראשן - פיתוחו של משק עצמאי ואיתן, באמצעות הנחת התשתית החיונית מבעוד מועד. פעולה מהירה, המקדימה כל צורך וביקוש, היא שתאפשר למשק הישראלי פיתוח מואץ של תעשייה, מסחר ורווחה לכול. מטרתנו לצעוד יחד קדימה לשנים רבות נוספות של עשייה פורייה להבטחת חוסנה של מדינת ישראל.

החשמל הוא כסם חיים, שאין לתאר את העולם המודרני בלעדיו. הוא מאיר, מניע מכונות ומפעלים, מחמם ומקרר ומניע את כל מערכות הכלכלה והחיים. תפקידה של האנרגיה החשמלית חורג מעבר לגבולות הצרכים המיידיים של המדינה. כיום מבטא הכוח החשמלי את עוצמתה של המדינה - אותה עוצמה הטמונה ביכולת לקיים משק עצמאי ומתקדם, המסוגל לספק את צורכי המדינה; אותה עוצמה שבזכותה לא כשלה מדינת ישראל בהתמודדות עם מציאות של מלחמה על חייה; אותה עוצמה שתבטיח לישראל את התייצבותה, כמעצמה טכנולוגית, בשורה הראשונה של המדינות המתקדמות בעולם.

כניסתה של מדינת ישראל לעידן של שלום עם שכנותיה צריכה לאפשר לנו לצאת ממעגל הבידוד האזורי ולהשתחרר ממצב ה"אי החשמלי" המאפיין אותנו. שיתוף-פעולה אזורי בתחום החשמל הוא בעל חשיבות החורגת מעבר לגבולותיו של משק החשמל: ביכולתו לסייע להשתחררותנו ממצב ה"אי" המבודד בתחומים רבים אחרים. יצירת בסיס לשיתוף פעולה כלכלי-חשמלי באזור עשויה לקדם את היחסים בין המדינות ולתרום למערך השלום.

עידן השלום, המבטא באופן המוחשי ביותר את התרבות הלאומית שצריכה לאפיין את ישראל, מאפשר לנו להפוך את רשתות החשמל לגשר לשלום - גשר לחיבור בין עמים, כלכלות, תרבויות ומדינות. מחובתנו להמשיך ולקיים משק חשמל אמין ואיתן לטובת הכלכלה הלאומית ולמען הדורות הבאים.

ביבליוגרפיה:
כותר: אנרגיה בישראל
מחבר: פלד, רפי
שם  הספר: אישים ומעשים בישראל : ספר היובל
עורכי הספר: אהרוני, שרה; אהרוני, מאיר
תאריך: 1998
הוצאה לאור: מקסם
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית