הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > תקשורת > עיתונות ועיתוניםעמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > תקשורת ודמוקרטיה
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
מקומו של העיתון בין אמצעי התקשרות השונים - התפקידים שממלא העיתון בתחום המידע והבידור ומהן מעלותיו וחסרונותיו של העיתון היומי?



תפקידי העיתון
מחברים: פרופ' אריה ווהל; שרה ליפקין; הגר אנוש


החומר הרב הנמצא בעיתון ממלא חמישה תפקידים עיקריים:


  1. דיווח - מסירת מידע על אירועים שהתרחשו - או העומדים להתרחש – בישראל ובעולם. העיתון מספר: מה קורה? מי מעורב בהתרחשות? מתי הדבר קורה ובאיזה מקום? ומה יקרה אחר-כך?


  2. פרשנות - מתן הסבר לאירועים בחדשות: למה קרה מה שקרה? אילו התפתחויות צפויות עקב כך? האם ישפיע האירוע על חייו של הקורא? ואם כן, כיצד?


  3. פרשנות מופיעה בצורות שונות, כגון מאמר מערכת או מאמר של פרשן לעניינים מדיניים או לכלכלה. לפעמים היא לובשת צורה היתולית של קריקטורה הקשורה בנושאים בחדשות או של רשימות הומור וסאטירה.


  4. ידע - הרחבת אופקים בנושאים שאינם קשורים לחדשות, כמו: ספרות, שירה, ציור ופיסול, טבע, שחמט, בולים, מלאכת יד, טכנולוגיה ומחשבים.


  5. בידור - כמו: חידונים, תשבצים, סיפורים, קריקטורות ובדיחות.


  6. שירות - הבאת מידע שימושי הנוגע לחיי היום-יום, כמו: תחזית מזג האוויר, מספרי טלפון לשעת חירום (תורנות בתי חולים ובתי מרקחת, עזרה ראשונה נפשית ועוד), תכניות בבתי קולנוע, קונצרטים, הצגות תאטרון ותערוכות, מועדי הדלקת נרות בערב שבת ומועדי צאת השבת, וכן הודעות ומודעות מסחריות.



העיתונים אינם הספקים הבלבדיים של מידע עממי. תחנות רדיו פועלות 24 שעות ביממה ומשדרות לנו חדשות, מוסיקה, שיחות ומידע מסוגים שונים. גם בטלוויזיה אפשר לצפות יומם ולילה. אמנם תחנות השידור הישראליות מסיימות את פעילותן בשעות הקטנות של הלילה, אבל רשתות השידור הבין-לאומיות הגדולות אינן ישנות לעולם. הן משדרות את שידוריהן לכל רחבי העולם באמצעות לוויינים, ואחדים מן השידורים האלה נקלטים גם בישראל. שידורי הטלוויזיה השונים מציעים לצופים חדשות, תכניות תיעודיות, בידור, לימוד ומידע, סדרות שונות, ספורט והרבה סרטים עלילתיים.

בשידורי הטלוויזיה ובערוצי הכבלים אפשר לצפות בסרטים מכל הסוגים ומכל התקופות, אולם בתי הקולנוע לא נסגרו עקב כך. הם עדיין מושכים אליהם קהל המבקש לחזות בסרטים החדשים ביותר. בינתיים, העסקים משגשגים גם בחנויות הספרים. אין נושא בעולם שמישהו לא כתב עליו ספר. גם נוף העיר עמוס לעייפה בלוחות מודעות ובשלטי חוצות. בעזרת כל אמצעי התקשורת הללו בני האדם יכולים לקבל דיווח שוטף על חדשות היום, לרכוש ידע בתחומים המעניינים אותם, להתבדר ולהפיג מתח בסוף יום עבודה.

העיתונות נתונה אפוא בתחרות בלתי פוסקת עם שאר אמצעי התקשורת ובעיקר עם הרדיו ועם הטלוויזיה. העובדה שהעיתון ממשיך להתקיים לצדם, מעידה על כך שהוא מספק "סחורה" מבוקשת, סחורה שהמתחרים שלו אינם מסוגלים לספק. עיתונים רבים בעולם - וגם בישראל - נסגרו, אמנם, עקב התפתחותה של הטלוויזיה, אולם העיתונות לא נעלמה. היא משנה צורה ותוכןולומדת להתאים את עצמה לקצב החדש שהכתיבו אמצעי התקשורת האלקטרוניים.

מעלותיו של העיתון היומי רבות: מחירו זול, הוא נוח לשימוש, אפשר לעיין בו גם בעת המתנה לאוטובוס, אפשר לקפל אותו ולהכניס לתיק ולחזור ולעיין בו בכל עת, ואפשר למצוא בו מידע רב, חומר קריאה מהנה או מבדר וכן מודעות, שלעתים קרובות אף הן מספקות מידע שימושי. ולא פחות חשוב: קל לקרוא עיתון. הידיעות כתובות בשפה קלה יחסית, ויש להן כותרות, המאפשרות לקורא להבין מיד במה מדובר.

מעלותיו של העיתון היומי הן גם חסרונותיו במידה מסוימת. מאחר שקל לקרוא עיתון וקל להבין את הכתוב בו, אנשים רבים מתרגלים לקבל דעות המופיעות בעיתון כאילו היו אלה דעותיהם שלהם, ומתייחסים לכל מה שמופיע בעיתון כאילו היה האמת הצרופה. כמה פעמים ביום שומעים תוך כדי ויכוח את הטיעון: "היה כתוב בעיתון!"? אלה הטוענים כך שוכחים, שגם את העיתון עושים בני אדם.

העיתונאים משתדלים לדייק ולכתוב רק את האמת, אבל גם הם עלולים לטעות. לפעמים חסר להם מידע להצגת האמת כולה, ולפעמים הם רואים את הדברים מנקודת ראות אישית. משום כך עלינו לקרוא את הכתוב בעיתון בביקורתיות. לא כל דבר שהעיתון מציע לנו אנחנו חייבים לקבל.



אל האסופה ישראל - האדם והמרחב : נושאים נבחרים בגיאוגרפיה3

ביבליוגרפיה:
כותר: תפקידי העיתון
שם  הספר: לקרוא עיתון ... ועוד איך! : קריאה ביקורתית בעיתון
מחברים: ווהל, אריה (פרופ') ; ליפקין, שרה ; אנוש, הגר
תאריך: 1996
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. עיצוב ואיורים: וייס, יוסי.
הערות לפריט זה: 1. עיצוב ואיורים: יוסי וייס
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית