הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > תקשורת > עיתונות ועיתוניםעמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > תקשורת ודמוקרטיה
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
כתיבה עיתונאית; מהו ריאיון עיתונאי? - השלבים בריאיון וסוגי ראיונות.



הראיון העיתונאי
מחברים: פרופ' אריה ווהל; שרה ליפקין; הגר אנוש


חדשות קשורות באנשים כמעט תמיד, ומשום כך השגת מידע כרוכה לעתים תכופות בשיחות עם אנשים. יש אנשים שאינם מעוניינים לשוחח עם הכתב, ויש כאלה שקשה לדובב אותם. יש שאלות העשויות לפגוע בבן השיחה או לעורר בו תגובה שלילית. לכן, אחת התכונות החשובות אצל כתב, היא היכולת ליצור קשר עם אנשים. כתב צריך להיות במידה מסוימת גם פסיכולוג, היודע את מי לשאול, מתי וכיצד.

מלאכת הריאיון היא מלאכה קשה ועדינה, ולכן יש לתכנן אותה היטב מראש. כיצד מכינים כתבת ריאיון? הכתב היוצא לראיין אדם מסוים, משתדל לשאול שאלות רבות ככל האפשר בנושא הריאיון. הוא רושם לעצמו את התשובות, ואלה משמשות חומר הגלם שממנו יכין אחר-כך את כתבת הריאיון.

תהליך הריאיון מורכב בדרך כלל משלושה שלבים.
השלב הראשון הוא שלב ההכנה לקראת הריאיון. יש ללמוד על המרואיין ולאסוף חומר רקע עליו, על מקצועו או על מעשיו. על-סמך הנתונים שנאספו קובעים באיזה נושא יישאל המרואיין, ובהתאם לכך מנסחים את השאלות. השאלות צריכות להיות מנוסחות בשפה ברורה וערוכות בסדר הגיוני. כדאי לנסח שאלות שהתשובות עליהן עשויות לעניין קהל קוראים גדול ככל האפשר.

בשלב השני נערך הריאיון עצמו. באים לריאיון עם שאלות מוכנות מראש. שואלים ומקשיבים בתשומת לב לתשובות המרואיין. רושמים את עיקרי הדברים תוך כדי מתן התשובה, בודקים אם התשובה מספקת ושואלים שוב במידת הצורך.

לעתים קרובות קורה, שתשובה של מרואיין מעוררת שאלות חדשות שלא חשבתם עליהן מראש. במקרה כזה צריך להתעלם לרגע מרשימת השאלות המוכנות ולבקש תשובה משלימה על השאלה שהתעוררה תוך כדי שיחה. לאחר מכן אפשר לשוב לשאלות המוכנות.

השלב השלישי הוא שלב עיבוד החומר וניסוחו הסופי של הריאיון. קוראים את כל החומר שנאסף, מנפים את המיותר, ומנסחים את השאלות והתשובות תוך שילוב דברי רקע והסברים בהתאם לצורך.


 

סוגי ראיונות


ריאיון דעות - ריאיון שבמרכזו עומדת דעתו של המרואיין על נושא מסוים, כגון בחינות הבגרות. במקרה כזה המראיין עשוי לאסוף קבוצה של תלמידי תיכון, מסיימי כיתה יב, ולשאול אותם לדעתם על שיטת בחינות הבגרות.

ריאיון אישיות - ריאיון שמטרתו להכיר את המרואיין את מעשיו ואת דעותיו על נושאים שונים. למשל: מראיינים סופר שזכה בפרס ספרותי ושואלים אותו על ילדותו, על ספריו, על דרך הכתיבה שלו, על תחביביו ועל דעותיו הפוליטיות.

ריאיון מידע - ריאיון שבמרכזו עומד נושא ציבורי, ומבקשים מהמרואיין לתת מידע על נושא זה. לעתים מציגים בפני המרואיין עובדות ומבקשים את תגובתו. לדוגמה: נתפרסמו ידיעות על אי-סדרים בניהול פנימיית נוער, והדבר מסעיר את הציבור. המראיין פונה אל מנהל הפנימייה ומבקש ממנו להגיב על פרשה זו ולהוסיף מידע הקשור אליה.

אם תעיינו בעיתונים, בעיקר בעיתוני סוף-השבוע, תיתקלו בראיונות עם אישים שונים. ראיונות אלה מתפרסמים בצורה של שאלות ותשובות: שאלות המראיין ותשובות המרואיין או המרואיינים.

כדאי שתקראו ראיונות שפורסמו בעיתון ותציינו לעצמכם: האם הריאיון מעניין? מה נושא הריאיון? איזה סוג ריאיון זה? מיהו המרואיין? האם המרואיין השיב על השאלות שנשאל? האם הייתם שואלים שאלות אחרות? נוספות?


לעמוד הקודם

ביבליוגרפיה:
כותר: הראיון העיתונאי
שם  הספר: לקרוא עיתון ... ועוד איך! : קריאה ביקורתית בעיתון
מחברים: ווהל, אריה (פרופ') ; ליפקין, שרה ; אנוש, הגר
תאריך: 1996
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. עיצוב ואיורים: וייס, יוסי.
הערות לפריט זה: 1. עיצוב ואיורים: יוסי וייס
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית