הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > ישראל מדינת העם היהודיעמוד הבית > ישראל (חדש) > היסטוריה > היסטוריה של מדינת ישראל > ביטחון מלחמות ושלום > מלחמות ישראל
גשר מפעלים חינוכיים


תקציר
תקציר אירועי מלחמות ישראל החל ממלחמת העצמאות, דרך מלחמת סיני, מלחמת ששת הימים, מלחמת ההתשה,  מלחמת יום הכיפורים, מלחמת שלום הגליל  ומלחמת לבנון השנייה.



מלחמות ישראל
מחברת: ד"ר דורית למברגר


מלחמת העצמאות - תש"ח (1947-1948)

מלחמת העצמאות, המכונה גם מלחמת השחרור או מלחמת הקוממיות, התחילה ב-30 בנובמבר 1947 - למחרת החלטת האו"ם בדבר חלוקת הארץ לשתי מדינות. בשלב הראשון של המלחמה העימות היה בין ערבים תושבי ארץ ישראל לבין היישוב היהודי.

ב-ה' באייר, תש"ח (14 במאי, 1948), החל השלב השני של המלחמה: עם סיום המנדט הבריטי וההכרזה על הקמת מדינת ישראל, פלשו לארץ צבאות מצרים, ירדן, עיראק, סוריה ולבנון.

המלחמה הייתה קשה מאוד וגבתה קורבנות רבים (למעלה מ-6000 הרוגים, שהם כאחוז מכלל היישוב היהודי בארץ). עם סיומה נחתמו הסכמי שביתת נשק (ולא הסכמי שלום!) עם ארבע מדינות שכנות (בין מרץ ליולי 1949): מצרים, סוריה, ירדן ולבנון, ובהם נקבעו גבולות המדינה (רק חלק מירושלים היה כלול במדינת ישראל). הגבול כונה בשם "הקו הירוק".

********

מלחמת סיני – תשט"ו (1956)

מלחמת סיני, המכונה גם "מבצע קדש", פרצה כתגובה להתקפות מסתננים ממצרים, ובעקבות התחמשות הצבא המצרי, הלאמת תעלת סואץ וסגירת מיצרי ים סוּף בפני ספינות ישראליות. ישראל תיאמה את פעולותיה עם הכוחות הבריטיים והצרפתיים במלחמה עם מצרים. תוך שבוע כבשה ישראל את חצי האי סיני. במלחמה נהרגו כ-170 לוחמים ישראליים.

בעקבות לחץ בין-לאומי (של ברית המועצות וארצות הברית) ישראל נאלצה לסגת מהשטחים שכבשה במלחמה. מלחמה זו הקנתה לישראל עשר שנות שקט יחסי בגבולותיה, שבהן הצליחה לבסס את הכלכלה.

*******

מלחמת ששת הימים – תשכ"ז (1967)

מלחמת ששת הימים החלה כתגובה לריכוז כוחות צבא מצרים בחצי האי סיני, לסגירת מיצרי טיראן במפרץ אילת לאוניות ישראליות, לכריתת ברית ערבית צבאית נגד ישראל ולהוצאת כוחות האו"ם מרצועת עזה. פעולות תוקפניות אלה איימו על ביטחונה של ישראל ולכן פתחה ישראל במלחמה להסרת האיום הקיומי עליה.

המלחמה הסתיימה בניצחון צבאי ישראלי מזהיר על צבאות מצרים, ירדן וסוריה תוך שישה ימים ונחשבת לאחד הניצחונות המפוארים בתולדות המלחמות. גם עיראק ולבנון לקחו חלק במלחמה נגד ישראל. לישראל היו כ-800 חללים במלחמה זו.

תוצאות המלחמה שינו את מפת מדינת ישראל: ירושלים, רמת הגולן, בקעת הירדן, יהודה ושומרון, רצועת עזה וסיני עברו לידי מדינת ישראל. הגבול החדש נקרא "הקו הסגול".

מלחמת ששת הימים השפיעה על תחומים שונים בחיי המדינה והייתה לקו פרשת מים בתולדותיה. תוצאות המלחמה מבחינה מדינית נמצאות במחלוקת עד עצם היום הזה.

*******

מלחמת ההתשה תשכ"ט-תש"ל (1969-1970)

מלחמת ההתשה נמשכה כשנה וחצי לאורך החזית המצרית והחזית הירדנית. מצרים ניסתה לגרום לנסיגת צה"ל מסיני על ידי הפגזת המוצבים לאורך תעלת סואץ ("קו בר-לב"), ובהגברת לחץ האו"ם על ישראל. ירדן סייעה לאש"פ (ארגון השחרור הפלסטיני) והפגיזה קשות את הקיבוצים והמושבים בעמק בית שאן.

חיל האוויר הישראלי תקף יעדים בעומק מצרים והתקיפות אילצו את מצרים להסכים להפסקת אש. הירדנים הפסיקו את המלחמה אחרי שהם גירשו את אש"פ מירדן (ב"ספטמבר השחור").

במלחמה זו היו לישראל כ-720 חללים, מהם כ-600 חיילים.

*******

מלחמת יום הכיפורים - תשל"ד (1973)

מלחמת יום הכיפורים פרצה ביוזמה מצרית-סורית ובאה בהפתעה למודיעין הישראלי ולהנהגה המדינית. המלחמה הייתה קשה מאוד מבחינה מוראלית, וגם מבחינת הקורבנות הכבדים שהיא גבתה (כ-2300 חללים ישראלים). הצבא המצרי צלח את התעלה ובאותה עת הצבא הסורי כמעט כבש את רמת הגולן.

לאחר ימי קרבות קשים הצליח צה"ל לבלום את הצבאות הפולשים ולעבור למתקפת נגד ולהכרעת הצבאות התוקפים. מפלת מצרים ובעיקר סוריה הייתה קשה: בחזית המצרית הגיע צה"ל עד 101 קילומטרים מקאהיר, ובחזית הסורית עד כ-40 קילומטרים מדמשק. עם זאת, השיגו המצרים את מטרתם לזעזע את ישראל ולהביאה למשא ומתן ולוויתור על חצי האי סיני (כפי שקרה בשנת 1978 בהסכמי קמפ דיוויד ובשנת 1979 בחתימת הסכמי השלום בין ישראל ומצרים).

*******

מלחמת שלום הגליל - תשמ"ב (1982)

בעקבות התגברות הטרור הפלסטיני על מטרות ישראליות ויהודיות בארץ ובעולם, ובעקבות פגיעות בלתי פוסקות ביישובי הצפון, יצאה ישראל למבצע "שלום הגליל" (ובקיצור: מבצע של"ג). הוחלט על מבצע מוגבל בלבנון שיוציא את יישובי הגליל מטווח הקטיושות ויסלק מלבנון את ארגוני הטרור. תוך ימים אחדים התרחב המבצע וחיילי צה"ל הגיעו לפאתי ביירות ואף נלחמו בחיילי סוריה.

המלחמה נמשכה הרבה מעבר למתוכנן, והעמיקה את הקיטוב בין השמאל לימין בחברה הישראלית. בשנת 1985, כעבור 3 שנות לחימה, התייצבה ישראל ברצועת ביטחון צרה בדרום לבנון ולבסוף יצאה מלבנון אחרי 18 שנה, בשנת 2000, ללא הסכם, והתמקמה על קו הגבול הבינלאומי.

אבדות ישראל במלחמה: 670 חללים בראשית המלחמה, ובסך הכל 1220 חללים בין השנים 1982-2000. עד היום יש 4 נעדרים ממלחמה זו.

בעקבות המלחמה נערכו עסקאות לחילופי שבויים, בהן הוחזרו לסורים ולפלסטינים אלפי שבויים תמורת כמה חיילים ישראלים שבויים.

בשנת 2007 התקבל רשמית השם העממי של המלחמה: מלחמת לבנון הראשונה.

*******

מלחמת לבנון השנייה (יולי-אוגוסט 2006)

בעקבות חטיפתם של שני חיילי צה"ל וירי על יישובי הצפון, פרצה מלחמת לבנון השנייה ב-12 ביולי 2006, ונמשכה עד 14 באוגוסט 2006. המלחמה החלה כמבצע צבאי מוגבל בהיקפו, ובהדרגה התעצמה לעימות רחב יותר. המלחמה הייתה נגד ארגון הטרור השיעי "חיזבאללה", שהיה מצויד בנשק אירני וסורי, וירה במהלך המלחמה 4000 טילים לעבר העורף הישראלי, שפגעו בערים וביישובים, בהרים וביערות. אזרחים רבים ישבו חודש שלם במקלטים, ומאות אלפים נטשו את בתיהם ועברו לאזורי המרכז והדרום.

במלחמה נהרגו כ-160 איש, מתוכם 44 אזרחים, מבוגרים וילדים.

המלחמה הגבירה את המתח בין היהודים לבין ערביי ישראל, אף שכולם נפגעו ממנה.

המלחמה הסתיימה ללא הכרעה חד משמעית, ובעקבות הפסקת האש פרס האו"ם כוחות רבים בדרום לבנון (לפי החלטת מועצת הביטחון 1701), כדי לאפשר את יציאת חיילי צה"ל מהאזור וכדי למנוע את התעצמות החיזבאללה מחדש.

לאחר המלחמה הוקמה "ועדת וינוגרד", ועדת בדיקה ממשלתית, שבאה לחקור את ליקויי המלחמה ואת תהליכי הפקת הלקחים מבחינת הממשלה, הצבא והעורף.

בנוסף לוועדה זו הוקמו כ-50 ועדות חקירה צבאיות לבחינת ההיבטים השונים של המלחמה. בעקבות המלחמה והתחקירים התפטרו הרמטכ"ל דן חלוץ וכמה קצינים בכירים, וחלו חילופים במשרת שר הביטחון.

ביבליוגרפיה:
כותר: מלחמות ישראל
מחברת: למברגר, דורית (ד"ר)
שם  האתר: אזרחות לבגרות: מדינה יהודית ודמוקרטית במבחן המציאות
בעלי זכויות : גשר מפעלים חינוכיים
הוצאה לאור: גשר מפעלים חינוכיים
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית