הסדרי נגישות
עמוד הבית > אמנויות > אמנויות פלסטיותעמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > שואה > השואה באמנותעמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > היסטוריה במבט רב-תחומי



אנה פרנק
אמנית: רות שלוס



אנה פרנק

אנה פרנק, 1981, הדפסה צילומית ואקריליק על בד, 130X193 ס"מ.


לתמונה מוגדלת


בשנת 1981 יצרה רות שלוס את התערוכה "מבט על אנה פרנק", ובהקדמה לקטלוג היא כתבה: "אנה פרנק היא אולי הדמות היחידה מבין המיליונים שאבדו אשר תווי-פניה נותרו מוכרים לכל, יומנה הפרטי היה לנכס הרבים ודיוקנה האישי ממחיש כאילו את דיוקנם האנונימי של שותפיה לגורל – נערות ונערים לרבבות, עלומי שם ופנים, אשר כמוה בגרו בטרם עת והובלו למוות בעוד כל החיים לפניהם..." (מתוך הקדמה לקטלוג לתערוכת רות שלוס "מבט על אנה פרנק", בית אריאלה, תל-אביב, אפריל-מאי 1981.)

שלוס יצרה קולאז' של דימויים מצולמים, שבמרכזו דמותה של אנה פרנק. אנשים על דרגשי עץ, גדר תיל, שלט, הספרה 31 – כל אלה מייצגים את המאורע ההיסטורי העצום, את הדמויות חסרות הפנים והשם, ואנה פרנק היא זו שמעניקה, כפי שכתבה שלוס, שם ופנים לאותם שותפים לגורל – שכן את סיפורה של פרנק מכיר הצופה בתערוכה.

שלוס משתמשת ביצירה זו בצילומים וטקסטים. היא מתערבת בחומרי תיעוד אלו באמצעות בחירה, הרכבה מחדש, שכפול (הספרה 31 וגדר התיל משוכפלים), ובאמצעות צבע האקריליק. כל אלו יוצרים שינוי בחומרים התיעודיים, האובייקטיביים-לכאורה, ומכניסים פן אישי ליצירה. שלוס העידה על תחושותיה האישיות כלפי דמותה של אנה פרנק: "לי אישית קרובה דמותה של אנה פרנק במיוחד... היא נולדה כמוני בגרמניה שלפני החולצות החומות ולפני פלוגות הסער המשתוללות... משפערה החיה הנאצית את מלתעותיה – היה כבר מאוחר מדי. משפחות היהודים שניסו להיחלץ מטבעת החנק ההולכת ומתהדקת סביבם נתקלו בגבולות נעולים. אביה של אנה לא הרחיק להימלט... משפחתי-אני הרחיקה נדוד והגיעה עד חופי ארץ-ישראל. טווח הבריחה חרץ גורלות. אנה פרנק נלכדה..." (מתוך הקדמה לקטלוג לתערוכת רות שלוס "מבט על אנה פרנק")

ביבליוגרפיה:
כותר: אנה פרנק
אמנית: שלוס, רות
שם  האתר: Ruth Schloss
בעלי זכויות : Schloss, Ruth
הערות לפריט זה:

1. © באדיבות רות שלוס.
2. תיאור היצירה נכתב על ידי ענת בסר עבור אתר תולדוט.
3. ציטוט רות שלוס מתוך: הקדמה לקטלוג לתערוכת רות שלוס "מבט על אנה פרנק", בית אריאלה, תל-אביב, אפריל-מאי 1981.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית