הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > ישראל מדינת העם היהודי > עולים ועלייה
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
סקירה קצרה על מקורות העלייה למדינת ישראל ועל מאפייני האוכלוסייה היהודית בישראל, המאופיינת כמדינת הגירה. וכן, מידע קצר על שני החוקים המעניקים לעלייה חשיבות ומשמעות יחודיים למדינת ישראל: חוק השבות וחוק האזרחות.
לסקירה מצורף גרף המציג נתונים על האוכלוסייה היהודית בישראל לפי יבשות מוצא, בין השנים 1972-2000 הנתונים מוצגים באחוזים.



יהודים מכל קצווי תבל מתקבצים במדינת ישראל
מחברות: צביה פיין; מאירה שגב; רחלי לביא


ישראל היא מדינת הגירה, כלומר, מדינה אשר המהגרים (העולים) וצאצאיהם הם המרכיב העיקרי של אוכלוסייתה (זאת לעומת מדינות רבות אחרות, שבהן האוכלוסייה הגרעינית היא הרוב ואילו המהגרים הם מיעוט מכלל האוכלוסייה). עוד מדינות הגירה ידועות בעולם הן ארה"ב ואוסטרליה.

עם זאת, מדיניות ההגירה של מדינת ישראל לגבי עלייתם של יהודים לארץ היא ייחודית. זוהי מדיניות שהמדינה הכריזה עליה במגילת העצמאות מיד עם הקמתה. לאחר מכן חוקקה המדינה שני חוקים המעניקים לעלייה חשיבות ומשמעות שאין כמותן במדינות אחרות: חוק השבות* וחוק האזרחות. לפי שני חוקים אלה - כל יהודי זכאי לעלות ארצה, וכל יהודי שעולה לארץ מקבל אוטומאטית אזרחות ישראלית. חוק האזרחות קובע עוד כי אזרחות ישראלית ניתנת הן למי שנולד בארץ והן מכוח הישיבה בה (כך קיבלו אזרחות גם התושבים הערבים שישבו במדינת ישראל בעת הקמתה).

מאז הקמת המדינה הלכו ורבו המדינות שיהודים עלו מהן לישראל: עד 1948 - מרבית העולים הגיעו ממדינות שונות ביבשת אירופה; בעלייה ההמונית של שנות ה-50 - מחצית העולים הגיעו מיבשות אסיה ואפריקה, ומחציתם מיבשות אירופה ואמריקה; ובעלייה הגדולה של שנות ה-90 - רוב העולים הגיעו מבריה"מ לשעבר, ועוד קבוצת עולים הגיעה מאתיופיה. ראו תרשים.

עם השנים התרחב דור ה"צברים"**, וכיום יותר ממחצית ילידי ישראל הם כבר בני דור שני של צברים, כלומר, גם הם וגם הוריהם נולדו בישראל. הדת והמסורת היהודית יוצרות בסיס משותף רחב לתושבי ישראל ולעולים אליה. ארצות המוצא השונות של העולים יש השפעה מרחיקת לכת על החברה הישראלית. כל עדה מביאה איתה את השפה, המנהגים וההרגלים, המוסיקה, הספרות והאמנות שהיו נהוגים בארץ מוצאה - וכל אלה יוצרים בישראל גיוון ועושר תרבותי, אך גם ניגודים, עימותים ופערים בין קבוצות המוצא השונות. עוד על העליות ועל השפעתן תקראו בפרק השלישי של יחידה זאת.

*חוק השבות: חוק הקובע שזכותו של כל יהודי, מכל מקום בעולם, לעלות לארץ ולהתיישב בה. החוק נקרא בשם "שבות" כי כל יהודי המחליט להתיישב בישראל נחשב לאדם השב למולדתו.

**"צבר": כינוי למי שנולד בישראל וגדל בה. מדוע דווקא כינוי זה?
כי אומרים על ילידי הארץ שהם כמו פרי הצבר - דוקרניים וחצופים כלפי חוץ, אך בתוכם הם רכים וטובי לב.

ביבליוגרפיה:
כותר: יהודים מכל קצווי תבל מתקבצים במדינת ישראל
שם  הספר: ישראל האדם והמרחב : נושאים נבחרים בגיאוגרפיה
מחברות: פיין, צביה ; שגב, מאירה ; לביא, רחלי
עורכת הספר: נחום-לוי, נירית
תאריך: 2007
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. אושר ע"י משרד החינוך לבתי הספר הממלכתיים והממלכתיים-דתיים.
2. ייעוץ מדעי: פרופ' אריה שחר, אסתר רפ.
3. כרטוגרפיה: סופר מיפוי.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית