הסדרי נגישות
עמוד הבית > אמנויות > אמנויות פלסטיות > ציורעמוד הבית > יהדות ועם ישראל > מקרא [תנך] > משפחת האבות > סיפורי אברהםעמוד הבית > יהדות ועם ישראל > מקרא [תנך] > מקרא באמנות > אברהם, יצחק ויעקב



עקדת יצחק
צייר: מרק שאגל



עקדת יצחק
יצירה של האמן מרק שאגאל, שמן על בד, 1960-1965. הציור מוצג במוזיאון שאגל בניס, צרפת.
ביצירה זו, שצוירה עבור קפלה בין דתית, שאגאל מתייחס למפגש בין הנצרות ליהדות שבא לידי ביטוי באמצעות הקשר שבין העקדה לצליבה של ישו.
לתמונה מוגדלת


כמו ביצירות אירופיות רבות מתאר שאגאל את הרגע שבו קורא המלאך לאברהם: "אל תשלח ידך אל הנער". שאגאל מדגיש את יסוד ההקרבה - יצחק מוטל בהכנעה מוחלטת ואברהם הצבוע בצבע אדום (כצבע הדם) אוחז בחוזקה בסכין אל מול המלאך. שאגאל מבליט את נכונותו ואולי אף רצונו של אברהם להקריב את בנו לאל ומציב אותם במישור הקדמי של הציור. במישור האחורי, למעלה מימין, מציג שאגאל את ההליכה אל הצליבה כסצנה יהודית נוצרית.
פירוש אחד שניתן לתת לציור זה הוא ששאגאל מנסה להדגיש את המשותף לדת היהודית ולדת הנוצרית – הנכונות להקרבה כביטוי לאמונה - על ידי ציור אלמנטים שונים: מלאך (האל, באמצעות מלאכו, חוסה על שתי הדתות ומעריך את קורבנן); דמות אישה מתפללת (שניתן לפרשה הן כשרה והן כמריה אם ישו); איל (שהוא גם השה לעולה וגם מסמל את ישו "שה האלוהים"); יצחק שמוצג בתנוחה המזכירה את תנוחתו של ישו המת בחיק אמו בסצנות רבות.
אך ניתן לפרש את יצירתו זו של שאגאל גם כביטוי לקונפליקט בין הנצרות ליהדות - היהודים שהוליכו את ישו אל הצליבה הפכו במשך ההיסטוריה היהודית לקורבנותיה של הנצרות: הצבע האדום, צבע הדם, עולה מאברהם, אבי העם היהודי ומגיע אל ראש ההר שעליו מתנהל המסע אל הצליבה. ישו נושא הצלב מלווה בקבוצה שמהומה שוררת בתוכה. בתוך קבוצה זו נראה יהודי דתי הנושא ספר, כנראה את סידור התפילות. ניתן לראות בצלוב המוקף במלוויו היהודים גם ייצוג סמלי של המרטיריות היהודית לאורך ההיסטוריה.



אל האסופה עקדת יצחק באמנות3

ביבליוגרפיה:
כותר: עקדת יצחק
צייר: שאגל, מרק
שם  האתר: Musée Marc Chagall
בעלי זכויות : Musée national Message biblique Marc Chagall
הוצאה לאור: Musée national Message biblique Marc Chagall
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית