הסדרי נגישות
עמוד הבית > ישראל (חדש) > היסטוריה > יהודים בתפוצותעמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > ישראל מדינת העם היהודי
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתבית התפוצות ע"ש נחום גולדמן


תקציר
על חיו ופעילותו של הברון פליקס דה מנשה - ממנהיגי הקהילה היהודית באלכסנדריה, על גישתו ביחס לשאלת ארץ ישראל ועל הדרך להגשים את הרעיון הציוני.



הברון פליקס דה מנשה


הברון פליקס דה מנשה (1865–1943) - ממנהיגי הקהילה היהודית באלכסנדריה, היה מעורב בפעילות מדינית, כלכלית והתיישבותית בארץ ישראל החל בתקופת מלחמת העולם הראשונה ועד לפרוץ מלחמת העולם השנייה.

פעילותו הונצחה ב "גן מנשה", המשתרע בגבול כפר-סבא והמושב גן-חיים.

ארץ ישראל בשבילי:

ארץ ציון שיש לפתח על ידי יזמות כלכלית ותמיכה מדינית גם אם לא גרים בה.

המסר:

כדי לחזק ולפתח את היישוב היהודי בארץ ישראל יש לעודד את ההשקעות הפרטיות על בסיס כלכלי איתן, יש לרכוש קרקעות, כדי לסייע ליהודים להתיישב בה, ובמקביל לסייע בפעילות מדינית.

חומר רקע נוסף:

הברון פליקס דה מנשה היה בן למשפחה מבוססת, שפיתחה מוסדות ציבור והשקיעה בעסקים כלכליים שונים במצרים ובאירופה. בשנת 1918 ייסד את ה"ועדה למען ארץ ישראל", שנועדה לתת סיוע כלכלי למתיישבים בארץ ישראל.

"...יש אפשרויות שונות לתמיכה וסיוע לחיזוק היישוב היהודי בארץ ישראל. וביניהם: 'השקעה' ו'תרומה' ". 1

על בני משפחת הברון פליקס דה מנשה ועל בני משפחות אחרות באלכסנדריה, נמתחה לעתים ביקורת על כך שאינם פעילים מספיק מבחינה ציונית, ושאין הם מעוניינים לעלות לארץ ישראל ולהתיישב בה. למרות זאת, פעלו כמה מהמשפחות החשובות במצרים לחיזוק היישוב היהודי בארץ ישראל בערוצים מדיניים ובעיקר בערוצים כלכליים. פעילותו של הברון דה מנשה היא דוגמה לעשייה חשובה בתחום זה.

בברון דה מנשה דבקו שני כינויים: "הציוני המצרי הגדול ביותר שידעה יהדות מצרים בשנים שקדמו לקום מדינת ישראל" וגם: "הציוני שהשקיע בארץ ישראל – במטעי הדרים ובעסקי נדל"ן בערים חיפה וירושלים".

הברון לקח חלק בכמה פעילויות כלכליות מרכזיות כמו פיתוח "בנק בני בנימין" שנועד בין היתר לתמוך באיכרים ולהקל עליהם להשיג אשראי לפיתוח משקים חקלאיים, גיוס כספים להקמת יישובים, שותפות בחברות לרכישת קרקעות ותמיכה כלכלית בנטיעת פרדסים ובהקמת יישובים כמו נתניה, אבן יהודה, כפר אהרון ועוד.

השקעותיו של הברון פליקס דה מנשה הן חלק מתופעה של משקיעים פרטיים שהגיעו לארץ ישראל בשנות ה-20 וה-30 כדי להשקיע בה כספים, אבל לא כדי להתיישב בה. פעילותם הכלכלית נועדה לא רק למטרות השקעה ולהשגת רווחים כלכליים, אלא גם ביטאה את האידיאולוגיה הציונית שלהם.

במקביל לפעילותו הכלכלית הענפה של דה מנשה, נרקמו קשרים טובים בינו לבין ראשי ההסתדרות הציונית ובראשם נשיא ההסתדרות חיים ויצמן. דה מנשה נענה לקריאתו של ויצמן, ושיתף עמו פעולה בתהליכים מדיניים, וכן בקידום הכלכלה וההתיישבות בארץ ישראל.


1. מתוך: מאמרה של עירית עמית-כהן, בין מערב למזרח: הברון פליקס דה מנשה – עסקן, יזם וציוני , קתדרה – לתולדות ארץ ישראל ויישובה, 114, הוצאת יד יצחק בן צבי, שבט תשס"ה.

ביבליוגרפיה:
כותר: הברון פליקס דה מנשה
שם  הפרסום מקורי: ישראל : מדינת העם היהודי - ערכת לימוד
תאריך: 2009
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; בית התפוצות ע"ש נחום גולדמן
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; בית התפוצות ע"ש נחום גולדמן
הערות לפריט זה:

 


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית