הסדרי נגישות
עמוד הבית > ישראל (חדש) > היסטוריה > מיישוב למדינה > כלכלה חברה ותרבות
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית



תקציר
יריד המזרח היה יריד מסחרי בינלאומי שנערך בתל-אביב פעם בשנתיים בשנות העשרים והשלושים של המאה ה-20 (לפני כ-80 שנה). על היריד ועל מטרתו.



יריד המזרח
מחברים: אולגה קריוקוב; מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות גיאוגרפיה


יריד המזרח היה יריד מסחרי בינלאומי שנערך בתל-אביב פעם בשנתיים בשנות העשרים והשלושים של המאה ה-20 (לפני כ-80 שנה).

המטרה של היריד הייתה להציג סחורות וחידושים טכנולוגיים ממקומות שונים בעולם. בשנים הראשונות, המוצרים והחידושים הטכנולוגיים שהוצגו ביריד המזרח היו בעיקר מארץ ישראל, ובהמשך הציגו בו גם סחורות ומוצרים ממדינות אחרות.

חמשת הירידים הראשונים התקיימו במקומות שונים ברחבי העיר, ולאור ההצלחה הרבה של היריד הוחלט להקצות לו שטח קבוע. האזור שבו נבנו מבני הקבע ליריד השישי, שנערך בשנת 1934, היה בקצה הצפוני של רחוב דיזנגוף, ליד נמל תל-אביב.

לקראת היריד שנערך בשנת 1934 נבנו בניינים וביתני תצוגה מיוחדים, נסללו רחובות וכיכרות, עוצבו פסלים, ואפילו הוקם שדה תעופה – שדה-התעופה לוד, שמאוחר יותר נקרא על שמו של ראש-הממשלה הראשון, דוד בן-גוריון.

בכניסה הראשית לשטח היריד, בכיכר פלומר, ניצב פסל הגמל המעופף. הגמל המעופף מסמל שאפשר להשיג אפילו דבר שנראה בלתי אפשרי להשגה (כמו... גמל מעופף!), הגמל המעופף היה סמל להתפתחות ולחזון. 600,000 המבקרים ביריד של שנת 1934, חלקם מן הארץ ורובם מחו"ל, ומציגי המוצרים והחידושים הטכנולוגיים שהגיעו מ-32 מדינות שונות, הוכיחו ש...יש גמלים עם כנפיים. לכל מדינה ששלחה נציגים ליריד היה ביתן תצוגה משלה, והאורחים הרבים ביקרו בביתנים של המדינות השונות, האזינו למוזיקה שניגנו ושרו להקות זמר במקומות שונים ברחבי היריד וצפו בהצגות תיאטרון. לצד הביתנים נבנו ביריד גם שלושה בניינים מרכזיים. היריד של שנת 1934 היה הישג כלכלי גדול וחשוב ליישוב היהודי בארץ, שמנה באותה תקופה פחות מ-200,000 נפש.

היריד הבא, שנערך בשנת 1936, תוכנן להיות לא פחות מרשים מקודמו, אבל באותה שנה פרץ המרד הערבי, שנמשך עד שנת 1939, ובסופו של דבר היריד היה מצומצם מאוד, אירועים רבים שתוכננו בוטלו, ומשתתפים רבים מחו"ל לא הגיעו כלל. זה היה היריד השני והאחרון שנערך במתחם המיוחד שנבנה לכבוד "יריד המזרח".

כיום לא נותר כמעט דבר ממבני היריד. בשנים האחרונות עיריית תל-אביב-יפו משפצת ומשקמת את אזור נמל תל-אביב, הסמוך לשטח היריד, ובהמשך מתכננים בעירייה לפתח ולשקם גם את אזור היריד לשעבר. במקום מתוכננים מתקני בילוי מגוונים, בתי-קפה ומסעדות, גלריות וחנויות.

כמו מקומות אחרים בתל-אביב-יפו שנזנחו וננטשו או החליפו שימושים, גם יריד המזרח פינה את מקומו לשימושים אחרים שהעיר ותושביה זקוקים להם, אבל רעיון היריד וסמלו – הגמל המעופף –לא נעלמו, אלא רק עברו למקום אחר, מרווח יותר – מרכז הירידים והקונגרסים בגני התערוכה שבשדרות רוקח.

ביבליוגרפיה:
כותר: יריד המזרח
מחברת: קריוקוב, אולגה
שם  הפרסום מקורי: אתר תל אביב
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות גיאוגרפיה
תאריך: 2008
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. פרסום מקורי שנכתב עבור אתר תל אביב חוגגת 100 או שראה אור באתר תל אביב חוגגת 100.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית