הסדרי נגישות
עמוד הבית > ישראל (חדש) > אקולוגיה ואיכות הסביבה > שימור > שימור מבנים ואתריםעמוד הבית > ישראל (חדש) > תשתיות > תחבורה > תחבורה ימית
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית




תקציר
נמל תל-אביב מוכר היום כאזור בילוי: יש בו בתי-קפה, מסעדות, מועדונים וחנויות. האזור נקרא נמל כי משנת 1936 עד שנת 1965 עגנו בו אניות, שהביאו אנשים וסחורות והפליגו ממנו הלאה למקומות רחוקים. על הקמת הנמל בתל-אביב ?



נמל תל אביב
מחברים: דלית רביד - המאירי; מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות גיאוגרפיה


נמל תל אביב מוכר היום כאזור בילוי: יש בו בתי-קפה, מסעדות, מועדונים וחנויות.

קוראים לאזור הזה נמל כי משנת 1936 עד שנת 1965 עגנו פה אניות, שהביאו אנשים וסחורות והפליגו מכאן הלאה למקומות רחוקים.

כיצד קם הנמל בתל-אביב ?

התושבים היהודים שהתיישבו מחוץ לחומות יפו רצו להקים נמל משלהם, שדרכו יגיעו לארץ עולים חדשים וייכנסו וייצאו סחורות, אבל הבריטים ששלטו בארץ משנת 1917 עד שנת 1948 לא נתנו אישור להקמת נמל בתל-אביב.

בשנת 1936 החלו תקופה של מעשי אלימות של ערבים נגד יהודים שנמשכה עד שנת 1939. מעשי האלימות האלה החלו ביפו והתפשטו למקומות אחרים בארץ. הערבים הכריזו אז על שביתה כללית הם השביתו גם את נמל יפו, ששימש שער כניסה לעולים ונמל לסחורות שהגיעו לארץ ולסחורות שנשלחו ממנה. מטרת השובתים הייתה לפגוע בחיי היהודים, ולשבש את הפעילות של השלטון הבריטי. בעקבות השביתה הזאת, הבריטים נאלצו לאשר ליהודים להקים נמל משלהם, וכך היה. הנמל הוקם בצפון תל-אביב סמוך למקום שבו נחל הירקון נשפך לים התיכון. ימים אחדים לאחר שהתקבל האישור לבניית הנמל כבר עגנה בו אנייה יוגוסלבית, שהביאה עמה שקי מלט. אלפים מתושבי תל-אביב באו לנמל לקבל את פניה.

הקמת הנמל העברי הראשון גרמה להתלהבות ולהתרגשות גדולה בקרב היהודים בארץ, כי זה היה סימן חשוב לעצמאות שהם כה רצו. מעתה והלאה, הם כבר לא תלויים עוד בערבים לקבלת שירותי נמל.

כמעט שנתיים לאחר שהוחל בהקמת הנמל הגיעו אליו העולים הראשונים. אבל בתקופת מלחמת העולם השנייה הנמל לא פעל כלל. אבל לאחר הכרזת מדינת ישראל, במהלך מלחמת העצמאות, הגיעו לנמל אניות שהביאו עולים חדשים ונשק.

כמה שנים לאחר קום המדינה, התברר שנמל תל-אביב קטן מדי ולא מספיק עמוק כדי לאפשר לאניות גדולות מאוד לעגון בו. היה גם קושי להרחיב את השטח מסביב לנמל ולסלול אליו דרכים מתאימות. תחילה ניסו להעמיק את הנמל באופן מלאכותי וגם הרחיבו את המחסנים, אבל כל זה לא הספיק, לכן הממשלה החליטה להקים בארץ נמל נוסף, בעיר אשדוד. זמן קצר לאחר הקמתו של נמל אשדוד, בשנת 1965, הנמל של תל-אביב חדל לפעול לחלוטין.

האזור שבו היה נמל תל-אביב נשאר מוזנח וכמעט ללא שימוש יותר מ-20 שנה, עד שבשנות התשעים של המאה העשרים החלה פעולה נרחבת של שיקום והוא הפך לאזור בילוי תוסס והומה.

לאתר נמל תל אביב

ביבליוגרפיה:
כותר: נמל תל אביב
מחברת: רביד - המאירי, דלית
שם  הפרסום מקורי: אתר תל אביב
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות גיאוגרפיה
תאריך: 2008
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. פרסום מקורי שנכתב עבור אתר תל אביב חוגגת 100 או שראה אור באתר תל אביב חוגגת 100.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית