הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > חוק ומשפטעמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > ישראל מדינת העם היהודי
ישראל. משרד המסחר והתעשייה



תקציר
חוק שעות עבודה מנוחה התשי"א-1951 עוסק בשעות שמותר להעסיק עובד, בימי המנוחה השבועיים , באיסור אפליה של עובד שאינו מוכן לעבוד ביום המנוחה, כמו כן בהיתרי עבודה בימי המנוחה, בתשלום לעובדים על שעות נוספות, על עבודה בימי המנוחה הרשמיים, ובתנאי עבודה.



חוק שעות עבודה מנוחה התשי"א-1951


החוק עוסק בשעות שמותר להעסיק עובד, בימי המנוחה השבועיים , באיסור אפליה של עובד שאינו מוכן לעבוד ביום המנוחה, כמו כן בהיתרי עבודה בימי המנוחה, בתשלום לעובדים על שעות נוספות, על עבודה בימי המנוחה הרשמיים, ובתנאי עבודה.

החוק קובע את ימי המנוחה השבועיים לכל העובדים במדינה כל אדם על פי דתו. יהודי ביום השביעי, מוסלמי ביום שישי ונוצרי ביום ראשון. העסקה של עובדים בימי המנוחה שלהם אסורה אלא אם קיבל המעסיק היתר עבודה משר העבודה. שר העבודה רשאי להתיר העסקת עובד בשעות המנוחה השבועית או בחלק מהן, אם הוא משוכנע שהפסקת העבודה למנוחה השבועית, לכולה או לחלק ממנה, עלולה לפגוע בהגנת המדינה או בביטחון הגוף או הרכוש, או לפגוע פגיעה רבה בכלכלה, בתהליך עבודה או בסיפוק צרכים שהם לדעת שר העבודה, חיוניים לציבור או לחלק ממנו. היתרים ניתנו לעבודה למשל בבתי חולים, בחברת החשמל, במקורות ובבתי מלון.

חוק זה הינו בעל היבט חברתי, כיון שהוא קובע, את יום המנוחה לכל עובד ומחייב את המעסיק שלא להעסיק את העובדים ביום המנוחה שלהם. כמובן שקביעת שבת כיום המנוחה הרשמי של מדינת ישראל מבטאת את היותה של המדינה מדינה יהודית כיון שיום שבת הוא היום שנקבע בהלכה ובמורשת היהודית כיום של שביתה ממלאכה. כפי שכתוב: זכור את יום השבת לקדשו ששת ימים תעבוד ועשית כל מלאכתך ויום השביעי שבת לה' אלהיך, לא תעשה כל מלאכה" ( שמות כ' 7). ביום זה , על פי ההלכה יש לשבות ממלאכה ולא להעביד גם לא את בעלי החיים.


סעיפים מתוך חוק שעות עבודה ומנוחה

7. שעות המנוחה השבועית

(א) לפחות שלושים ושש שעות רצופות לשבוע הן המנוחה השבועית של העובד.

(ב) המנוחה השבועית תכללו -

(1) לגבי יהודי - את יום השבת;

(2) לגבי מי שאינו יהודי - את יום השבת או את יום הראשון או את היום הששי בשבוע, הכל לפי המקובל עליו כיום המנוחה השבועית שלו.

9. איסור העבדה במנוחה השבועית

העבדת עובד במנוחה השבועית אסורה, אם לא הותרה לפי סעיף 12.

9א. איסור עבודה במנוחה השבועית (תיקון: תשכ"ט)

(א) בימי המנוחה הקבועים ... לא יעבוד בעל בית מלאכה בבית מלאכתו, ולא בעל מפעל תעשיה במפעלו, ולא יסחר בעל חנות בחנותו.

(ב) בימי מנוחה כאמור לא יעבוד חבר של אגודה שיתופית בבית מלאכה או במפעל תעשיה של האגודה; בבית מלאכה או מפעל תעשיה של אגודה שיתופית חקלאית לא יעבוד חבר אלא אם העבודה קשורה בשירותים הנחוצים למשק שלה.

(ג) מי שאינו יהודי רשאי - לגבי בית מלאכתו, מפעל תעשייתו או חנותו, הנמצאים בתחום רשות מקומית שמספר תושביה שאינם יהודים הוא, לפי קביעת הרשות, לפחות רבע מכלל תושבי הרשות - לקיים את האיסורים לפי סעיף זה, או בימי המנוחה כאמור או בימי שבתו וחגיו, לפי בחירתו; והוא הדין לגבי רובע של רשות מקומית, שתחומו ומספרם היחסי של תושביו שאינם יהודים בכלל תושביו - שהוא רבע לפחות - נקבעו לעניין זה על ידי אותה רשות.

.9ג. איסור הפליה (תיקון: תשמ"א)

(א) לא יסרב הזקוק לעובד לקבל אדם לעבודה בשל כך בלבד שהוא הודיע עם קבלתו לעבודה שאינו מסכים לעבוד בימי המנוחה השבועית על פי איסור שבמצוות דתו שאותן הוא מקיים, ולא ידרוש ממנו ליתן התחייבות לעבוד בימי המנוחה השבועית בתנאי לקבלתו לעבודה.

(ב) הזקוק לעובד רשאי לדרוש ממי שהודיע כאמור בסעיף קטן (א) שימסור לו, לא יאוחר משבעה ימים מיום הדרישה, תצהיר בכתב לפי סעיף 15 לפקודת הראיות (נוסח חדש), התשל"א 1971-, ובו הפרטים המבססים את הודעתו, ובכללם פרטים המעידים על הכרתו הדתית ועל קיום מצוות דתו, ואם הוא יהודי - שהוא גם שומר על כשרות בביתו ומחוצה לו ואינו נוסע בשבת.

9ד. עובד שנדרש לעבוד במנוחה השבועית (תיקון: תשמ"א, תשס"ב)

(א) עובד שמעבידו דורש ממנו לעבוד בימי המנוחה השבועית, או שהודיע לו על כוונתו לדרוש ממנו לעבוד כאמור, רשאי להודיע למעבידו, לא יאוחר משלושה ימים מיום הדרישה או ההודעה כאמור, שהוא אינו מסכים לעבוד בימי המנוחה השבועית על פי איסור שבמצוות דתו שאותן הוא מקיים.

(ב) מעביד רשאי לדרוש מעובד שהודיע לו כאמור בסעיף קטן (א) שימסור לו, לא יאוחר משבעה ימים מיום הדרישה, תצהיר בכתב לפי סעיף 15 לפקודת הראיות (נוסח חדש), התשל"א1971-, ובו הפרטים כאמור בסעיף 9ג(ב).

לקריאת החוק כולו

ביבליוגרפיה:
כותר: חוק שעות עבודה מנוחה התשי"א-1951
שם  האתר: מדינת ישראל, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
בעלי זכויות : ישראל. משרד המסחר והתעשייה
הוצאה לאור: ישראל. משרד המסחר והתעשייה
הערות לפריט זה: 1. מחברת התקציר בלהה אלפרסון, מטח.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית