הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > חוק ומשפט > משפט ציבוריעמוד הבית > ישראל (חדש) > שלטון וממשל > חוקים וזכויות
המרכז המשפטי לילדים ולנוער



תקציר
חוק זה קובע את הכללים למעצר, חקירה ושיפוט של קטינים.



חוק הנוער (שפיטה, ענישה וטיפול)
מחבר: יונתן לוינשטיין


איש אינו מאחל לעצמו להיות מעורב במשפט פלילי. מעצר על ידי המשטרה, הגעה לבית המשפט כנאשם, ישיבה בבית כלא – כל אלה חוויות לא נעימות כלל. חוק זה נועד להתאים את התהליכים הקשים הללו לקטינים ולהקל עליהם עד כמה שניתן.
קטין: כל אדם שגילו מתחת ל-18 שנים.

מערכת המשפט מתחשבת בגילם הצעיר של עצורים ונאשמים קטינים. עתידם עוד לפניהם וגם אם ביצעו עבירה כלשהי - יש לנסות ולשקם אותם כך שיהיו אזרחים בוגרים ושומרי חוק בעתיד.

הכללים שקובע החוק מפרידים בין הקטינים לבין אנשים מבוגרים, עד כמה שניתן, על מנת להגן על הקטינים. כך למשל, קטינים יישפטו רק בבית משפט לנוער: זהו בית משפט השוכן בדרך כלל במקום נפרד מבתי משפט רגילים. גם כאשר מובילים את הנאשמים לבית המשפט, יש להקפיד שנאשמים קטינים לא יובאו ביחד עם בגירים ולא יוחזקו ביחד איתם במקום אחד.

העמדה לדין של קטינים:

  • את הילדים שגילם נמוך מ-13 אסור להעמיד לדין מבלי להתייעץ תחילה עם קצין מבחן - אדם שתפקידו לחקור את מצבו המשפחתי, החברתי והכלכלי של הילד, ולמסור את חוות דעתו לגורמים שונים, כמו בית המשפט במקרה שלנו.
  • אסור להעמיד לדין קטין אם עברה שנה מאז שביצע את העבירה.
  • כאשר מעמידים לדין קטין, אסור לפרסם את שמו בתקשורת ומשפטו יתנהל "בדלתיים סגורות" כלומר- אנשים זרים לא יורשו להיכנס לאולם בו מתנהל המשפט. זאת כדי להגן עליהם ולאפשר להם להשתלב בחברה כאשר יגדלו.
  • אם לקטין אין סניגור שיגן עליו במשפט, בית המשפט רשאי למנות לו סניגור, וגם הוריו של הקטין ואפילו השופטים עצמם רשאים לעזור לו במהלך המשפט.

מעצר של קטינים:

גם בכל הקשור למעצרים קובע החוק כללים מיוחדים שחלים על קטינים:

  • המשטרה יכולה לעצור קטין בן 14 ומעלה למשך 24 שעות בלבד לפני שיובא לבית המשפט, על מנת שיקבע אם יש להאריך את המעצר. אם המשטרה אינה עושה כן תוך 24 שעות - העציר הקטין ישוחרר.
  • קטין שגילו מתחת ל-14 שנים ניתן לעצור רק למשך 12 שעות בטרם יובא לפני שופט.
  • במעצר ישנה הפרדה - קטינים יוחזקו אך ורק בבית מעצר מיוחד לקטינים ולא במקום מעצרם של עצירים מבוגרים.
  • במקרים מסוימים, רשאי שופט להחליט לשים קטין במעצר כדי להגן עליו או כדי להרחיק אותו מאנשים בלתי רצויים - לדוגמא, הורים מכים.
  • כאשר עוצרים קטין, חייב מפקד תחנת המשטרה להודיע על כך להוריו של הילד, אלא אם כן הדבר עלול לפגוע בו.

קביעת פסק הדין וגזר הדין:

  • כדי לעזור לבית המשפט להגיע להכרעה נכונה במשפט, ניתן למסור את הקטין להשגחה זמנית במהלך המשפט אצל קצין מבחן או להסתכלות במעון לנערים בו יעריכו את מצבו.
  • אם קבע בית המשפט שהקטין אכן ביצע את העבירה שבה הואשם, הוא יבקש מקצין המבחן להגיש דו"ח שבו מפורטת חוות דעתו לגבי הקטין. דו"ח זה יישאר חסוי, כמובן, ואיש (חוץ מהשופטים) לא יוכל לעיין בו. לאחר מכן, יחליט השופט מה יהיה העונש שיגזור על הקטין. בקביעת העונש יתחשב בית המשפט בגילו של הקטין ובעבירה שביצע.
  • ניתן לשלוח את הקטין למאסר בבית כלא או במעון מיוחד. כמובן, גם במאסר לא יוחזק קטין יחד עם מבוגרים. בכל מקרה לא יוטל עונש כזה על ילד מתחת לגיל 14.
  • אפשרויות נוספות הן מסירת הילד לטיפולו של אדם הראוי לכך - למשל, סבא וסבתא או למשפחה אומנת; או קבלת התחייבות מהקטין שלא יחזור על מעשיו .ניתן גם לחייב את הקטין להגיע מדי יום למעון יומי למשך תקופה מסוימת, וכן להטיל קנס על הוריו.
  • בית המשפט רשאי גם להחליט שלא להטיל שום עונש על הנאשם הקטין.
ביבליוגרפיה:
כותר: חוק הנוער (שפיטה, ענישה וטיפול)
מחבר: לוינשטיין, יונתן
שם  הספר: חוקי המשחק : זכותי לדעת את חובתי
עורכת הספר: אלוני-סדובניק, רוני
תאריך: 2007
בעלי זכויות : המרכז המשפטי לילדים ולנוער
הוצאה לאור: לשכת עורכי הדין בישראל
הערות: 1. הזכויות על האיורים שמורות לדניאל פוירשטיין.
2. בראש השער: המרכז המשפטי לילדים ולנוער.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית