הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > חוק ומשפטעמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > דמוקרטיה > עקרונות הדמוקרטיה > זכויות אדם ואזרחעמוד הבית > ישראל (חדש) > שלטון וממשל > חוקים וזכויות
המרכז המשפטי לילדים ולנוער



תקציר
חוק שוויון הזדמנויות בעבודה נחקק על מנת למנוע אפליה בין שני אנשים שעובדים באותו מקום. החוק אוסר על מעביד לספק לשני עובדים בעבודה זהה, תנאי עבודה שונים. כך גם בשלב בחירת עובד לעבודה.



חוק שוויון הזדמנויות בעבודה
מחבר: זיו גלסברג


החברה שלנו היא דמוקרטית ויש בה עיקרון יסודי חשוב, שלפיו כולם חייבים לקבל יחס שווה. לכל אדם יש לתת הזדמנות שווה להצליח בחיים, בלי קשר לכך שהוא בן או בת, נמוך או גבוה, רזה או שמן.

חוק זה נחקק כדי למנוע מצב שבו מי שמעסיקים עובדים יפלו בין שני אנשים שעובדים באותו מקום. החוק אוסר על מעביד לספק לשני עובדים בעבודה זהה, תנאי עבודה שונים: כמו קידום בעבודה, לימוד או השתלמויות. כשבוחרים עובד לעבודה, אסור גם להעדיף עובד אחד מבין השניים רק בגלל מינו, נטייתו המינית, דתו, אזרחותו, או בגלל שאחד מהם הוא רווק והאחר - נשוי.

אסור להפלות בין העובדים בגלל גילם, הגזע שלהם (לבן, שחור), בגלל הארץ בה נולדו, או בגלל שאחד תומך פוליטית בימין והאחר תומך בשמאל. אסור להפלות בין העובדים בגלל עברם בצבא או בשירות המילואים שלהם. נוסף לכך, אסור להעניק תנאים שונים לעובדים שמועסקים באמצעות חברת כוח אדם, ולא ישירות על ידי המעביד.

רק במקרה שבו מדובר בתפקיד מיוחד שדורש מהעובד כישורים מיוחדים, מותר להעדיפו. כמו למשל, אם מחפשים שחקן שיגלם בסרט דמות של גבר, הרי שיהא מותר להעדיף גבר על פני אישה. מותר לאדם פרטי בעל חנות להעדיף להעסיק עובד שהוא בן משפחתו, כמו בנו, במקום למנות לתפקיד זה אדם זר. אבל הדבר מותר במקום פרטי בלבד, כי במקום ציבורי ששייך לכל האזרחים אסור להעדיף קרוב משפחה. לכולם יש זכות שווה למצוא עבודה.

החוק קובע שכאשר מבקשים לגייס עובד ולשם כך מפרסמים מודעה בעיתון, חייבת המודעה להיות מנוסחת בלשון זכר ונקבה. למשל, אסור לציין במודעה: "דרוש מנהל לחברת מחשבים", יש לכתוב: "דרוש/ה מנהל או מנהלת לתפקיד ניהול החברה" .

לפי החוק, אסור גם להפלות עובד (או עובדת) רק משום שהגיש תלונה על הטרדה מינית במקום העבודה.

אם נוצר - בלי כוונה - מצב של הפליה, על המעביד להשוות את תנאי העבודה של שני העובדים בכך שייתן לשניהם אותם התנאים הטובים.

אסור למעביד להעדיף מי שהיה בצבא במעמד בכיר. מותר לשאול על העבר הצבאי רק במקרה שהעבודה קשורה לנושא צבאי או ביטחוני, שאז חשוב שהמועמד יהיה בעל ניסיון בתחום זה.

החוק קובע שמותר להעניק תנאים מיוחדים לאישה בקשר להיריון, ללידה ולהנקה, ואסור לפטר עובדת בהיריון או עובדת שילדה תינוק.

אם מעביד מאפשר לאמהות שעובדות אצלו לקבל יום עבודה מקוצר (כדי שיהיו עם ילדיהן) או אם הוא משתתף בתשלום עבור מעון לילדי העובדת, הוא חייב לתת אותם תנאים גם לאבות שעובדים אצלו, בתנאי שאישתו של אותו אב גם כן עובדת ולא קיבלה את ההטבה הזו במקום עבודתה שלה.

למעביד אסור לפגוע בעובד שהתלונן על הפרה כלשהי של החוק או בעובד שעזר לעובד אחר שהתלונן, אלא אם כן מדובר בתלונה שקרית או בעזרה מודעת לתלונה שקרית (כלומר, מי שידע שמדובר בתלונה שקרית).

אם מעביד אינו שומר על הוראותיו של חוק זה הוא עלול לעמוד לדין פלילי וקבל עונש מאסר או שבית המשפט יחייבו בתשלום פיצויים לעובד/ת.

לנוסח החוק המלא.

ביבליוגרפיה:
כותר: חוק שוויון הזדמנויות בעבודה
מחבר: גלסברג, זיו
שם  הספר: חוקי המשחק : זכותי לדעת את חובתי
עורכת הספר: אלוני-סדובניק, רוני
תאריך: 2007
בעלי זכויות : המרכז המשפטי לילדים ולנוער
הוצאה לאור: לשכת עורכי הדין בישראל
הערות: 1. הזכויות על האיורים שמורות לדניאל פוירשטיין.
2. בראש השער: המרכז המשפטי לילדים ולנוער.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית