הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > גיאוגרפיה > גיאוגרפיה של האדם > גיאוגרפיה יישובית-עירוניתעמוד הבית > מדעי החברה > גיאוגרפיה > אזורים ומדינות בעולם > אמריקה > אמריקה הצפוניתעמוד הבית > מדעי החברה > גיאוגרפיה > גיאוגרפיה של האדם > תחבורה
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
קוריטיבה, בירת מדינת פרנה שבברזיל, עיר שאוכלוסייתה גדלה בעשרות השנים האחרונות במהירות עצומה. אף על פי כן לא נוצרו בקוריטיבה בעיות התחבורה האופייניות לערים גדולות. על ההצלחה של מערכת התחבורה העירונית הנובעת בראש ובראשונה מקיומה של תחבורה ציבורית יעילה.



מערכת התחבורה של קוריטיבה
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות גיאוגרפיה


קוריטיבה, בירת מדינת פרנה שבברזיל, היא עיר שאוכלוסייתה גדלה בעשרות השנים האחרונות במהירות עצומה.

מאוכלוסייה של 300 אלף תושבים ב- 1950, היא הגיעה לאוכלוסייה של כ-1.8 מיליון תושבים כיום. אף על פי כן לא נוצרו בקוריטיבה בעיות התחבורה האופייניות לערים גדולות: מרכז העיר אינו פקוק במכוניות, התנועה בכבישים זורמת בחופשיות בכל שעות היממה, התחבורה הציבורית נזקקת רק לתמיכה מועטה של השלטונות, ורמת זיהום האוויר בעיר נמוכה יחסית. ההצלחה של מערכת התחבורה העירונית נובעת בראש ובראשונה מקיומה של תחבורה ציבורית יעילה. חשיבותה של התחבורה הציבורית בעיר רבה במיוחד לאור העובדה שקוריטיבה היא עיר במדינה מתפתחת, ועל כן לרבים מן התושבים אין כלל רכב פרטי והם תלויים בתחבורה הציבורית כדי להגיע ממקום מגוריהם למקום עבודתם. קוריטיבה היא אם כן דוגמה להצלחה בהתמודדות עם בעיות של תחבורה עירונית בעיר במדינה מתפתחת, ואדריכלים, מתכננים וראשי ערים מבקרים בה ומנסים ללמוד מניסיונה. כיצד הצליחה קוריטיבה להגיע להישגים אלה?

מערכת התחבורה משתלבת בתכנון העירוני הכולל

בשנות ה- 70 של המאה ה-20 התבצע בקוריטיבה תכנון עירוני מקיף שנועד לחדש את פני העיר ולייעל את החיים בה. בתכנון המחודש נעשה שילוב בין מערך שימושי הקרקע בעיר לבין מערכת התחבורה שלה, ונושא התחבורה הועמד בראש סדר העדיפויות העירוני. התכנית המורכבת הותאמה לאפשרויות הכלכליות של העיר ולתקציבים המצומצמים שעמדו לרשותה, וביצועה הצליח בזכות המנהיגות החזקה שהייתה לעיר באותה העת.

במסגרת התכנית חובר מרכז העיר אל הפרוורים באמצעות 5 צירים ראשיים, היוצאים מן המרכז .

העירייה עודדה את בעלי העסקים למקם את עסקיהם לאורך הצירים האלה, ואכן רבים מתושבי הפרוורים עובדים כיום לאורך הצירים הראשיים ועורכים את קניותיהם בחנויות הרבות המצויות שם. מכיוון שכך, התושבים אינם צריכים להיכנס למרכז העיר, ובמרכז אין גודש תנועה בדומה למתרחש במרבית הערים בעולם.

פיתוח התחבורה הציבורית היה נושא מרכזי בתכנון העירוני בקוריטיבה וזכה לעדיפות גדולה: לאורך כל אחד מ- 5 צירי התחבורה הראשיים יש 2 נתיבים המיועדים לאוטובוסים בלבד – נתיב אחד לכל כיוון – והם מאפשרים לאוטובוסים לנוע במהירות וללא כל הפרעה. קווי האוטובוס בצירי התחבורה הראשיים מצטלבים עם קווי האוטובוס בצירים המשניים, ובמקום המפגש ביניהם עומדים לרשות הנוסעים מסופים נוחים. כך רשת התחבורה מקשרת ביעילות בין חלקי העיר השונים. כמו כן קיימת התאמה בין צירי התחבורה לבין גודל האוטובוסים: בצירים הראשיים נוסעים אוטובוסים ארוכים, הגדולים פי 2 או 3 מן האוטובוסים הרגילים, והם מסוגלים להסיע מספר רב של נוסעים בעת ובעונה אחת; בצירים המשניים, לעומת זאת, נוסעים מיניבוסים המסוגלים להסיע מספר נוסעים קטן, אך בזכות גודלם הם יכולים לנוע ביתר קלות גם בכבישים נוחים פחות.

התחבורה הציבורית בקוריטיבה

האוטובוסים הארוכים, הנעים בצירי תחבורה ראשיים, מסוגלים להסיע עד 270 נוסעים בו זמנית.

אחת מתחנות האוטובוס הרבות הפזורות בעיר. כדי לחסוך בזמן, הנוסעים קונים את הכרטיסים בתחנה. במחיר כרטיס אחד הם יכולים לנסוע לאורכה ולרוחבה של העיר ולהחליף אוטובוסים לפי הצורך. ברוב התחנות יש מעליות מיוחדות המיועדות לנכים.

אחת מ- 25 תחנות המעבר בעיר, שבהן אפשר לעבור בין קווי האוטובוס השונים ללא תוספת מחיר.

מערכת התחבורה הציבורית בקוריטיבה תוכננה כך שתהווה תחליף יעיל לרכב הפרטי וגם תתחרה בו. ואמנם, בעקבות התכנון המחודש הפכה הנסיעה באוטובוס בעיר למהירה ונוחה. ההוכחה הטובה ביותר ליעילותה של המערכת היא מספרם הרב של הנוסעים המשתמשים בה: מדי יום נוסעים כ-3/4 מכלל הנוסעים בקוריטיבה בתחבורה הציבורית. ועוד הוכחה: אוכלוסיית העיר גדלה מאז שנות ה- 70 פי שניים, ואילו מספר המכוניות על הכבישים הצטמצם ב-30%.

השימוש הנרחב בתחבורה הציבורית מקטין את צריכת הדלק בעיר, וכך קטן גם זיהום האוויר.

ההחלטה לבסס את התחבורה הציבורית בעיר על אוטובוסים נעשתה בעיקר מתוך שיקולים כלכליים: הקמת רכבת תחתית, למשל, היא יקרה בהרבה מהקמת מערכת תחבורה ציבורית המבוססת על אוטובוסים. מערכת אוטובוסים כזאת, המתוכננת בתבונה, מתחרה בהצלחה ברכבת התחתית, ולא במקרה מכונה המערכת של קוריטיבה "המטרו שעל פני הקרקע". השימוש הנרחב בתחבורה הציבורית בעיר זאת הופך אותה לרווחית יותר, ולפיכך – בניגוד למערכות תחבורה ציבוריות אחרות בעולם – היא זקוקה לתמיכה כספית מועטה מן הרשויות. ברווחים משתמשים גם להשקעה בתחזוקה שוטפת של המערכת ובשיפור השירות. כך, לדוגמה, האוטובוסים מוחלפים לעתים קרובות באוטובוסים חדשים ו"גילם" הממוצע הוא 3 שנים בלבד.



אל האסופה אנשים ויישובים3

ביבליוגרפיה:
כותר: מערכת התחבורה של קוריטיבה
שם  הפרסום מקורי: אנשים ויישובים
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות גיאוגרפיה
תאריך: 2007
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. חקרי מקרה שעודכנו מתוך הספרים: "אנשים במרחב" ו"יישובים במרחב", ומלווים את הספר "אנשים ויישובים".
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית