הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > דמוקרטיה > עקרונות הדמוקרטיה > זכויות אדם ואזרח
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
על סין כמדינה קומוניסטית המפרה זכויות אדם כחלק מהאידאולוגיה שלה. על הטבח בכיכר טְיֶאנַאנְמֶן ועל משטרת האינטרנט הנהוגה בסין.



זכויות אדם בסין
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות אזרחות


סין היא מדינה קומוניסטית, והמשטר שלה משולב: סמכותי (אוֹטוֹרִיטָארִי), סוציאליסטי וקומוניסטי. ממשלת הרפובליקה העממית של סין נמצאת תחת פיקוחה של המפלגה הקומוניסטית, והמפלגה אינה מאפשרת להקים מפלגות חדשות.

למשטר הקומוניסטי בסין מסורת ארוכה של פגיעה קשה בזכויות האדם בכל תחומי החיים. אמנם בשנת 2004 הוסיפה סין לחוקתה סעיף המחייב לשמור ולכבד את זכויות האדם על-פי החוק הבינלאומי, אך למרות זאת המשטר ממשיך לפגוע בזכויות האדם הבסיסיות של האזרחים.

להלן מספר דוגמאות להפרת זכויות אדם בסין.

א. הטבח בכיכר טְיֶאנַאנְמֶן

הטבח בכיכר טְיֶאנַאנְמֶן אשר בעיר בֵּיגִ'ינְג (פֶּקִינְג), בירת סין, אירע בבוקרו של 4 ביוני בשנת 1989. קדמו האירועים הבאים, אשר הובילו, בסופו של דבר, אל הטבח:

א. בתאריך 15.4.89 החלו ברחבי סין הפגנות בהשתתפות אינטלקטואלים, סטודנטים ופעילים בארגוני עובדים. ההפגנות התרכזו בכיכר טיאנאנמן. מאות סטודנטים פתחו בשביתת רעב.

ב. בתאריך 20.5.89 נשלח צבא סין אל העיר. הוא נתקל בהתנגדות של אזרחים, אשר ניסו למנוע את כניסת הכוח.

ג. בלילה של 3.6.89 פרצו כוחות הצבא לכיכר, כשהם יורים לכל עבר. סטודנטים שניסו לברוח, נתפסו על-ידי חיילים. טנקים נכנסו אל הכיכר במטרה לדכא את ההפגנה. בבוקר המחרת הייתה הכיכר ריקה.

תגובה בינלאומית

הטבח בכיכר טיאנאנמן הונצח על-ידי התקשורת הבינלאומית. במיוחד התפרסמה תמונתו של אדם, ששמו לא ידוע, אשר ניסה לעצור בגופו שיירת טנקים. מספר ההרוגים המדויק בטבח אינו ידוע, אך ארגון הסטודנטים הסיני וארגון הצלב האדום מעריכים כי נהרגו 2000 עד 3000 בני אדם.

ב. מאסר על שליחת דואר אלקטרוני

בסין השימוש באינטרנט מוגבל על-ידי השלטונות. לשם כך הוקמה משטרת אינטרנט. גוף זה מונה כמה מאות אלפי פעילים מן המפלגה הקומוניסטית, שהם מומחים לנושא.

תפקיד משטרת האינטרנט הוא לחסום אתרי אינטרנט זרים, לסנן תכנים על-פי מילות מפתח אסורות בשימוש (כגון: "הטבח בכיכר טינאנמן"), ולפקח על אתרי אינטרנט של מתנגדי המשטר. אתרי אינטרנט רבים, העוסקים בנושאים פוליטיים או דתיים, חסומים למשתמשים בסין.

עברייני אינטרנט נשפטים ונשלחים למאסר.

ג. טִיבֶּט

בשנת 1950 כבשה סין את טִיבֶּט, ומאז היא פועלת לדיכוי ולחיסול הדת הטיבטית, תרבותה ולשונה. מאז שנות ה-70 (של המאה ה-20) הטיבטים סובלים מדיכוי אלים ומהפרות קשות של זכויות אדם. נזירים טיבטיים עונו, וגם נרצחו.

ד. דיכוי של קבוצות דתיות ורוחניות:

ממשלת סין ממשיכה עד היום לנקוט פעולות כנגד טקסים דתיים שאינם מוכרים בחוק. אלפים של מאמינים פרוטסטנטים וקתוליים ורבים מחברי התנועה הרוחנית Falun Gong נעצרים על ידי הרשויות בשל אמונותיהם ורבים מהם מעונים בבתי הכלא ונמנע מהם טיפול ראוי.

ה. עונש מוות

בסין עדיין קיים עונש מוות המיושם ב-68 סוגי פשעים, ביניהם פשעים כלכליים ולא אלימים. בהתבסס על דוחות ציבוריים של ממשלת סין, במהלך שנת 2006, הוצאו להורג לפחות 1010 בני אדם ו-2790 נידונו למוות.

ביבליוגרפיה:
כותר: זכויות אדם בסין
שם  הפרסום מקורי: אזרחות ודמוקרטיה
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות אזרחות
תאריך: 2007
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית