הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > דמוקרטיה > עקרונות הדמוקרטיה > זכויות אדם ואזרח
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
הגדרת המושג רצח עם, תיאור התופעה הכוללת את רצח העם היהודי בתקופת מלחמת העולם השנייה (השואה) ודוגמאות לרצח עם שהתרחשו בתקופה המודרנית.



רצח עם
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות אזרחות


רֶצַח עַם הוא רצח המוני ומכוון של בני אדם מקבוצת זהות משותפת. אשר, בדרך כלל, הם בני לאום אחד. הרצח מבוצע על רקע דתי, לאומי, גזעי, תרבותי או פוליטי.

תופעת רצח העם (השמדה) האיומה ביותר והגדולה ביותר בממדיה ובעוצמתה, אשר התרחשה בעידן המודרני (אמצע המאה ה-20), היא רצח העם היהודי (השׁוֹאָה). את הרצח הזה ביצעו באירופה בתקופת מלחמת העולם השנייה הגרמנים ועוזריהם, בני עמים אחרים. רצח העם הזה בוצע באופן מכוון ושיטתי על בסיס האידיאולוגיה הנאצית.להלן ארבע דוגמאות נוספות לרצח עם, שהתרחשו בתקופה המודרנית.

א. בימים אלה: רצח עם בחבל דַרְפוּר (סוּדָן, אפריקה)

בחבל דַרְפוּר אשר במדינה סודן (אפריקה) מתרחש רצח עם בזמן כתיבת שורות אלה – מזה 4 שנים. עד כה נהרגו יותר מ-200,000 בני אדם, וכ-2.5 מיליונים גורשו מאזור מגוריהם, וכל זאת בתמיכת הממשלה הסודנית.

האוכלוסייה באזור דרפור שבמערב סודאן מורכבת משתי קבוצות: שבטים אפריקניים שחורים ושבטים ערביים (ג'נג'וויד). במשך שנים רבות נמשכו הסכסוכים בין שתי קבוצות האוכלוסייה על רקע אתני ועל רקע כלכלי: גישה למקורות מים, לאדמות ולשליטה בסחר עבדים.

רצח העם החל בשנת 2003, כאשר מורדים מן השבטים אפריקניים האשימו את הממשלה הסודנית באפלייתם לרעה. הממשלה דיכאה את המרד והעניקה כסף ונשק למליציות הג'נג'וויד. אנשי המליציות האלה רוצחים, שורפים ואונסים את תושבי דרפור אפריקנים.

ב. שואת האַרְמֶנִים בטורקיה

בימי מלחמת העולם הראשונה, בשנים 1915–1916,ביצעו טורקים רצח עם של הארמנים. מספר הקורבנות אינו ידוע, וההערכות הן: מאות אלפים עד יותר ממיליון.

הארמנים טוענים כי היה זה רצח עם שיטתי ומכוון, אשר בוצע בידי האימפריה העוֹתְ'מָאנִית (הטורקית), והוא נועד לחסל את העם הארמני. לעומתם, ממשלות טורקיה המודרנית טוענות כי גם אם נהרגו ארמנים רבים באותן השנים, הייתה זאת אחת מטרגדיות רבות שנגרמו במלחמת העולם הראשונה, וכי אין זה נכון שהשלטונות הטורקים ניסו לחסל את העם הארמני.

ג. רצח עם ברוּאַנְדָה

שבט ההוּטוֹ ושבט הטוּטְסִי (שבטים שחיים במדינות שונות באפריקה) מסוכסכים מזה שנים רבות. ברואנדה מרבית התושבים הם בני שבט ההוטו. בשנת 1993, כאשר ההוטו היו בשלטון, התרחש רצח שיטתי ואכזרי של כ-20,000 בני שבט הטוטסי. נקמת הטוטסי בשנת 1994 מוגדרת כרצח עם. במהלך 100 ימים בשנת 1994 רצחו בני שבט הטוטסי כמיליון מבני שבט ההוטו.
כיום הטוטסי שולטים ברואנדה.

ד. טיהורים אתניים ביוגוסלביה לשעבר

התפרקות הרפובליקה הסוציאליסטית של יוּגוֹסְלַבְיָה גררה מלחמות בין המיעוטים האתניים, אשר הרכיבו את יוגוסלביה. לאחר התפרקות יוגוסלביה למדינות שונות, הכריזה כל מדינה על עצמאותה.

הפירוק החל בהכרזת העצמאות של קְרוֹאָטְיָה (1991). ההכרזה גררה מלחמה בין יתר המדינות ביוגוסלביה לבין קרואטיה. בשנת 1992 הכריזו על עצמאות גם המדינות בּוֹסְנִיָה-הֶרְצֶגוֹבִינָה ומָקֶדוֹנְיָה.

מהלך זה גרם לפתיחה של מלחמה ארוכה ועקובה מדם בין המיעוטים האתניים השונים בבוסניה. במלחמות אלה מתו אלפי אנשים, ויותר ממיליון נעקרו מבתיהם.

בשנת 1996, בתגובה למעשי אלימות של צבא השחרור של קוֹסוֹבוֹ (חבל ארץ במדינה סֶרְבְּיָה), פרצה שם מלחמה בין הכוחות הסרביים (הנוצרים) לבין בני העם האַלְבָּנִי המוסלמים, שחיים בקוסובו.

במלחמה זאת בוצעו מעשי אונס, טבח ואלימות נוראיים. המלחמה נגמרה לאחר שכוחות נָאטוֹ הפציצו את קוסובו.

סְלוֹבוֹדָן מִילוֹשוֹבִיץ', נשיא סרביה, הואשם בבית המשפט הבין-לאומי ברצח עם ובפשעים נגד האנושות. הוא מת לפני שמשפטו הסתיים.

ביבליוגרפיה:
כותר: רצח עם
שם  הפרסום מקורי: אזרחות ודמוקרטיה
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות אזרחות
תאריך: 2007
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית