הסדרי נגישות
עמוד הבית > אחר > טרור > פעילי טרור
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתהמרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור




תקציר
על חייו ופעילותו של אחמד יאסין, מייסדה ומנהיגה הרוחני של תנועת החמאס.



אחמד יאסין
מחברת: יעל פרייס-שמשי


אַחְמַד יַאסִין (Ahmad Yasin, أحمد ياسين) (1938–2004). היה מייסדה ומנהיגה הרוחני של תנועת הטרור החמאס. הוא נולד בכפר אל-ג'ורה בדרום רצועת עזה. בצעירותו נפגע קשה בפעילות ספורטיבית, ומצבו החמיר, עד שנעשה משותק בכל חלקי גופו. בחייו סבל מתחלואים רבים.

בראשית דרכו היה יאסין מורה במקצועות: השפה הערבית ודת האסלאם. לאחר מכן שימש דרשן במסגדים בעזה, והיה לאחד הדרשנים המפורסמים ביותר בעזה. על אף שמעולם לא הייתה לו סמכות דתית כלשהי, הוא כונה "השיח' יאסין", וזאת בשל מעמדו כמנהיג תנועת החמאס.

בשנת 1983 עצרה ישראל את יאסין לראשונה. הוא הועמד לדין בפני בית משפט צבאי והואשם בהחזקת נשק, בהקמת ארגון צבאי ובהטפה לחיסול מדינת ישראל. על כך הוא נדון ל-13 שנות מאסר.

ממאסר זה הוא שוחרר לאחר 11 חודשי מאסר בלבד. היה זה במסגרת עסקת השבויים בין ישראל לבין החזית העממית – המפקדה הכללית. עסקה זאת נודעה בשם: עסקת ג'יבריל.

בדצמבר 1987 ייסד אחמד יאסין את תנועת החמאס יחד עם קבוצת פעילים אסלאמיים, ובמסגרת זאת היה אחראי על עיצוב האסטרטגיה של התנועה ועל התוויית דרכה. בהנהגתו לקחה התנועה חלק פעיל במאבק האלים בישראל באינתיפאדה הראשונה.

שנתיים לאחר מכן (בשנת 1989) עצרה ישראל את יאסין בפעם השנייה. הפעם הוא נמצא אשם בייסוד הזרוע הצבאית של תנועת החמאס (תנועת טרור בלתי חוקית) וכן בהסתה, בחטיפה וברצח של חיילי צה"ל. נגזרו עליו מאסר עולם ועוד 15 שנות מאסר.

הוא שוחרר מן המאסר לאחר שריצה רק כ-8 שנות מאסר – על-פי הסכם בין מדינת ישראל לירדן. הסכם זה נחתם עם ירדן לאחר ניסיון התנקשות כושל של המוסד הישראלי בחאלד משעל, ראש הלשכה המדינית של תנועת החמאס בירדן.

בשנת 2004, בצאתו מתפילת הבוקר במסגד בעזה, חוסל אחמד יאסין על-ידי צה"ל בירי טילים.

פריט מידע זה נכתב עבור אתר חוסן.

ביבליוגרפיה:
כותר: אחמד יאסין
מחברת: פרייס-שמשי, יעל
שם  הפרסום מקורי: חוסן
תאריך: 2007
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
הערות: 1. פרסום מקורי שנכתב עבור אתר חוסן.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית