הסדרי נגישות
עמוד הבית > אחר > טרור > פעילי טרור
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתהמרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור



תקציר
על חייו של ראש תנועת החאמס הפלסטינית, ח'אלד משעל ועל פעילותו בארגון.



ח'אלד משעל
מחבר: נעם רחמים


חַ'אלֵד מַשְעַל (Khaled Mashaal, خالد مشعل) הוא ראש תנועת החמאס הפלסטינית מאז נהרג ראש התנועה הקודם – השיח' אחמד יאסין בשנת 2004. משעל מייצג את החמאס בפגישות עם ממשלות זרות ועם קבוצות שונות ברחבי העולם. בימים אלה הוא מתגורר בסוריה, ומשם הוא מנהל את פעילות הטרור של החמאס נגד ישראל ביד רמה ובמימון סורי נדיב.

תחילת דרכו

ח'אלד משעל נולד בשנת 1956 בכפר סילוואד שליד העיר רמאללה. בשנות ה-60 של המאה ה-20 עבר אביו (כמו פלסטינים רבים אחרים) לעבוד בכווית, ובשנת 1967 – לאחר מלחמת ששת הימים – הצטרפה אליו משפחתו.

משעל התעניין מאוד באסלאם הפוליטי, בזמן שלמד פיזיקה באוניברסיטה הלאומית של כווית. שם הוא ייסד את ארגון הסטודנטים רשימת הימין האסלאמי. משנת 1978, אחרי שסיים את לימודיו, הוא לימד מספר שנים פיזיקה בכווית.

באותה השנה (1978) נוסדה בעזה תנועת האחים המוסלמים (אשר מאוחר יותר הפכה לתנועת החמאס). משעל התחבר אל התנועה, והיה פעיל בה מאוד. בשנים שלאחר מכן הוא הנהיג את הנציגות של הפלסטינים העובדים בכווית.

גיוס תרומות לארגון החמאס – לפעילות טרור

אחרי פלישת עיראק לכווית בשנת 1990 ומלחמת המפרץ הראשונה שבאה בעקבותיה, עבר משעל לגור בירדן. הוא השתלט על פעילות המשרד של החמאס בעיר הבירה, רבת עמון, והיה אחראי על גיוס תרומות עבור הארגון מרחבי העולם. עיקר תשומת הלב שלו הוקדשה להרחבת הקשרים עם המדינות תומכות הטרור, ובהן: סוריה ואיראן. את הכסף שגייס העביר לפעילות התנועה, שהייתה פעילות חברתית אך גם פעילות טרור.

ניסיון ההתנקשות של ישראל בחייו

בשנת 1997 בעיר רבת עמון אשר בירדן התחזו סוכני המוסד הישראלי לאזרחים קנדי, וניסו להתנקש בחייו של משעל ולהרעילו. אולם בעקבות תקלה במבצע הובהל משעל אל בית החולים עוד לפני שהחומר התחיל להשפיע. סוכני המוסד שביצעו את הפעולה, נתפסו על-ידי השלטונות הירדניים, וישראל נאלצה לתת לירדנים חומר הסותר את הרעל.

האירוע גרם מהומה רבה בישראל, במזרח התיכון ובעולם בכלל. יחסי ישראל עם ירדן נפגעו באופן משמעותי, וכן היחסים עם קנדה: בעקבות חשיפת השימוש של סוכני המוסד בדרכון קנדי, קראה ממשלת קנדה לשגרירה בישראל לחזור לקנדה להתייעצויות. נוסף על כך, בעסקה לשחרור של סוכני המוסד שנתפסו בירדן, שוחררו 20 אסירים ביטחוניים, וביניהם מנהיג תנועת החמאסהשיח' אחמד יאסין.

המעבר לדמשק

בשנת 1999 סגר עבדאללה, מלך ירדן, את המשרד של ארגון החמאס בירדן. משעל נאסר לזמן קצר וגורש יחד עם שלושה חברי תנועה אחרים. הוא עבר לקטאר (אמירות במפרץ הפרסי), ובשנת 2001 התמקם בסוריה. עד הימים האלה (שנת 2007) משעל מנהיג מסוריה את תנועת החמאס.

היחסים של החמאס עם הרשות הפלסטינית

ח'אלד משעל שולט על כל תנועות הכספים של ארגון החמאס, ולמעשה, כל החלטות התנועה נזקקות לאישורו. פעילי החמאס בשטח מוציאים לפועל את החלטותיו, לעתים – ללא התחשבות במצבם הפוליטי של המנהיגים המקומיים, כגון: ראש הראשות הפלסטינית, איסמעיל הנייה, על אף שגם הוא מתנועת החמאס.

פריט מידע זה נכתב עבור אתר חוסן.

ביבליוגרפיה:
כותר: ח'אלד משעל
מחבר: רחמים, נעם
שם  הפרסום מקורי: חוסן
תאריך: 2007
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
הערות: 1. פרסום מקורי שנכתב עבור אתר חוסן.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית