הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדינת ישראל > כלכלה
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
סקירה קצרה על ענף התיירות בישראל. התיירות הנכנסת ומאפייניה, ותיירות הפנים ומאפייניה.



ענף התיירות
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות גיאוגרפיה


בישראל, כמו במדינות רבות בעולם, ענף התיירות נמצא במגמת עלייה. מגמת העלייה מורגשת ב-3 תחומי התיירות: בתיירות הנכנסת, בתיירות היוצאת ובתיירות הפנים. לישראל יש מה להציע לתייר. יש בה מבחר מגוון של אתרי תיירות: מקומות קדושים ליהודים, לנוצרים, למוסלמים ולבהאים; אתרי נוף וטבע; אתרי ארכיאולוגיה; אתרים היסטוריים; אתרי מרפא; תרבויות מיוחדות ועוד. במדינה קטנה כמו ישראל האתרים כולם מצויים במרחק לא רב אלה מאלה, הגישה אליהם נוחה, והאקלים הנוח של ישראל מאפשר לתייר בהם בכל ימות השונה.

התיירות הנכנסת ומאפייניה

התיירות הנכנסת היא אחד המרכיבים החשובים בכלכלת המדינה, ותרומתה ליצוא הישראלי ולהכנסות במטבע חוץ היא רבה. בשנת 2000, לדוגמה, היו ההכנסות של המדינה מענף זה כ-10% מהיצוא הישראלי באותה שנה.

כאמור, מספר התיירים הנכנסים לישראל נמצא בעלייה מאז קום המדינה, אך ענף התיירות סובל מתנודות (עליות וירידות) גדולות. תנודות גדולות במיוחד נגרמות עקב המצב הביטחוני והפוליטי בארץ. יש בארץ מיגוון גדול של גורמי משיכה לתיירות הנכנסת, והמטרות שלשמן באים התיירים לארץ הן רבות ומגוונות. לדוגמה: עלייה לרגל (צליינות), חופשה ונופש, תיור וטיול, תיירות יהודית וביקור קרובים.

תיירות הפנים ומאפייניה

גם תיירות הפנים בישראל נמצאת במגמת עלייה: יותר ויותר ישראלים מטיילים ונופשים בארץ בעשור האחרון. הגורמים לעלייה בתיירות הפנים דומים לגורמים שהאיצו את תנועת התיירות בעולם – עלייה ברמת החיים, ריבוי שעות הפנאי וכו'. אך כאן נוספו שני גורמים:

  • מקומות עבודה רבים מוציאים את עובדיהם לחופשות מאורגנות במחירים מוזלים.
  • התפתחות ענף האירוח הכפרי, המציע נופש וחופש במחירים סבירים, בעיקר בחדרי אירוח צימרים.

בסוף שנות ה-90 לנו במקומות האיכסון השונים – בתי מלון, בתי הבראה, אירוח כפרי, אכסניות ועוד – כ-10 מיליון ישראלים (פי 3 ממספר הלינות הממוצע בשנות ה-70).

אזור צפון הארץ הוא מוקד חשוב לתיירות הפנים, וחקלאים רבים עברו לענף זה עם ירידה ברווחיות של החקלאות. המלחמה בקיץ תשס"ו הסבה לתיירנים בצפון נזקים קשים.

ביבליוגרפיה:
כותר: ענף התיירות
שם  הפרסום מקורי: ישראל: נופים, אוכלוסייה, כלכלה
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות גיאוגרפיה
תאריך: 2006
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. אסופת פריטי מידע בנושא הלחימה בלבנון קיץ תשס"ו, 2006. המידע מופק עבור משרד החינוך על ידי צוות הגיאוגרפיה של מטח.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית