הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאות
מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!


תקציר
מצפים מילד שיפסיק להרטיב באופן טבעי בגיל 4-2 שנים. אך מסתבר שלא כולם עומדים בציפיות. על היקף התופעה, הסיבות להרטבה ושיטות טיפול בהרטבה.



הרטבת לילה - מדריך להורה הנבוך
מחבר: ד"ר קובי שגיא


היקף התופעה

מצפים מילד שיפסיק להרטיב באופן טבעי בגיל 4-2 שנים. רבע מהילדים בני 4 מרטיבים; 15 אחוז מבני 6; 8 אחוזים מבני 10; 5 אחוזים מבני 12; ו2- אחוזים מבני 18 ואילך עדיין מרטיבים. הרטבה נפוצה יותר בקרב בנים, ושיעורם מכלל המרטיבים הוא שני שלישים. להרטבה יש בסיס תורשתי מובהק. אצל 75 אחוז נמצאה הרטבה בעבר אצל אחד ההורים או האחים.

סיבות להרטבה - שלא כפי המקובל לחשוב, הסיבה להרטבה בדרך כלל איננה רפואית או פסיכולוגית. רק אצל כ-2 אחוזים מכלל המרטיבים סיבת ההרטבה רפואית (בעיות נירולוגיות, בכליות ועוד).

אצל כ- 25-20 - אחוז מכלל המרטיבים נמצא בסיס פסיכולוגי להרטבה (בעיות במשפחה, קונפליקט עם ההורים, בעיות חברתיות, קשיי הסתגלות ועוד). אצל מרבית המרטיבים (80-75 אחוז) ההרטבה מוגדרת כליקוי בלמידת ההתאפקות. מדובר בילדים רגילים ובריאים שלא למדו להפעיל את מנגנון הרפלקסים במצב שינה, ובמקום לכווץ את שרירי הסוגר של השלפוחית במצב לחץ, הם עושים את הפעולה ההפוכה ומרפים את השרירים.

הורים רבים שוגים בהענשת הילד או בהתעלמות מקיומה של הבעיה. הורים חייבים להבין שהסובל העיקרי הוא הילד עצמו. פעולת ההרטבה בלילה אינה נעשית ביודעין והילד אינו מרטיב במתכוון. כאשר ההורה משדר לילד אכזבה או מעניש אותו הוא גורם להחרפת המצב.

עומק שינה - 97 אחוז מההורים לילדים מרטיבים מדווחים כי ילדם ישן שינה עמוקה ביותר. לקיחת הילד לשירותים מתוך שינה עמוקה אינה אלא שגיאה, שכן בפעולה זו האחריות מועברת מהילד להורים. הילד אינו מרגיש שלוקחים אותו, והוא מרוקן את השלפוחית במצב שינה בלי קשר לגירוי מהשלפוחית. אין כל תהליך של למידה.

הגבלת שתייה לפני השינה - השיטה פסולה מאחר שמרגילים את השלפוחית לתפקד בלילה עם כמויות נוזלים קטנות.

שיטות טיפול בהרטבה:

טיפול בתרופות - יתרונו של הטיפול התרופתי הוא בקלות הביצוע. החיסרון העיקרי הוא שעם הפסקת נטילת התרופה יש סיכויים גבוהים ביותר לחזור להרטבה (90-60 אחוז). חיסרון נוסף הוא בהשפעות לוואי אפשריות. התרופות חייבות במרשם ובפיקוח של רופא. לא מקובל להתחיל בטיפול תרופתי לפני גיל 8-7 שנים.

טיפולים חלופיים ושיטות אחרות - הומאופתיה, רפלקסולוגיה, שיאצו, אקופונקטורה, היפנוזה, דיאטות סופחות נוזלים, פרחי באך: לא הוכחה יעילותם בטיפול בהרטבה.

פסיכותרפיה - השיטה מתאימה רק כאשר סיבת ההרטבה היא פסיכולוגית. הטיפול אינו בהרטבה עצמה, אלא בגורמים הפסיכולוגיים להרטבה.

טיפול התנהגותי (ביהביוריסטי) - נחשב בעולם לשיטת ההתערבות היעילה ביותר. בטיפול הילד עובר תהליך למידה המיועד ללמדו להפעיל את מנגנון ההתאפקות. בטיפול מופעל מכשיר המתחיל לצלצל בתחילת ההרטבה. הצלצול אמור להפעיל את מנגנון הרפלקסים וליצור תהליך של למידה. מטרת הטיפול, שלא כפי שסוברים רבים, אינה ללמד את הילד להתעורר אלא ללמד אותו להתאפק. גם כשהילד אינו מתעורר, הצלצול פועל על מנגנון תת-ההכרה שלו. במהלך הטיפול ניתן למדוד את תגובת הרפלקס בזמן הרטבה ולדעת כיצד הילד מגיב לטיפול.

הבדלים בין מכשירי ההתניה - קיימים שני סוגי מכשירי התניה: הזמזם והפעמונית.
הזמזם: המכשיר מוצמד לגוף הילד. חסרונותיו: הוא אינו בטיחותי מאחר שהמגע בין השתן החומצי ללוחית החיישנים עלול לגרום לקורוזיה ולהפרשת חומצה על עור הילד. תזוזת הילד במיטה עלולה לגרום לשפשוף ולגירוי בעור. הילד עשוי לנתקו בשינה או לכסותו בשמיכה ואז הצלצול יעומעם. ילדים רבים מסרבים לישון כאשר חוטים מחוברים לגופם.

הפעמונית: המכשיר מורכב מסדינית חיישנים הממוקמת מתחת לסדין והמחוברת לפעמונית ליד המיטה. המכשיר בטיחותי לחלוטין מכיוון שאין מגע עם גוף הילד. עוצמת הצלצול גבוהה ומאפשרת התניית הרפלקסים. ניתן למדוד בו את תגובת הרפלקס.
הטיפול עם המכשיר משיג גמילה בשיעור 50-40 אחוז. אצל כל שאר המרטיבים, המכשיר בלבד אינו מספק ונדרש להוסיף לטיפול יסודות למידה אחרים לגמילה מוחלטת.

המודל ההתנהגותי המשולב - במודל ההתנהגותי המשולב, הטיפול מותאם באופן אישי לנבדק לפי מצבו.בטיפול מופעלת פעמונית ומלבדה משולבים עקרונות נוספים כמו תרגילי התאפקות, תרגול שרירים טבעתיים, תרגילי הרפיה במצבי לחץ והדרכת ההורים. הטיפול מיועד לגילי 30-4 והוא מניב למעלה מ-90 אחוז גמילה בתוך 5-3 חודשים.

ביבליוגרפיה:
כותר: הרטבת לילה - מדריך להורה הנבוך
מחבר: שגיא, קובי (ד"ר)
תאריך: מאי 2006 , גליון 116
שם כתב העת: מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!
הוצאה לאור: מכבי שירותי בריאות
הערות לפריט זה:

1. ד"ר קובי שגיא, מומחה לטיפול בהרטבה, מנהל המרפאה לטיפול בהרטבה בבית החולים לניאדו ומכוני טיפול בהרטבה בהסכם עם "מכבי שירותי בריאות".


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית