הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאות
מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!


תקציר
ככל שעולה גיל הילדים, כך גדל שיעור הילדים המתלוננים על כאבי גב, צוואר וכתפיים. נראה שיש לילקוט בית הספר תרומה "כבדה" לתלונות אלו. אז איך בוחרים ילקוט לבית הספר?



ילקוטים
מחבר: סוזן לימון


במחקרים רבים נמצא שגדל שיעור הילדים בגיל בית הספר המתלוננים על כאבי גב, צוואר וכתפיים. ככל שעולה גיל הילדים, כך גדל שיעור הילדים המדווחים על כאבים. נראה שיש לילקוט בית הספר תרומה "כבדה" לתלונות אלו. עוד נמצא שחלים שינויים ביציבה של ילדים עקב נשיאת הילקוט על כתף אחת או עקב נשיאת מטען גדול מדיי. החוקרים תמימי דעים בעניין המשקל הרצוי לילקוט. לפי המלצות ארגון האורתופדים האמריקני (AAOS), המשקל שילד נושא על גבו לא יעלה על 15-10 אחוזים ממשקל גופו. בחוזר מנכ"ל משרד החינוך בישראל יש הנחיה שמשקל הילקוט לא יעלה על 10 אחוזים ממשקל גוף התלמיד.

גודל הילקוט צריך להתאים לגודל הילד ולהיות עשוי מחומרים חזקים אך קלי משקל. גובה הקצה העליון של הילקוט לא יעלה על גובה הכתפיים של הילד, והקצה התחתון יהיה מעל לישבן. על הילקוט לכלול שתי רצועות רחבות מרופדות שניתן לכוון את אורכן, גב קשיח ומרופד וכמה תאים נפרדים. רצועות רחבות ומרופדות מבטיחות את חלוקת העומס ומונעות לחץ מיותר על הכתפיים. הגב הקשיח והמרופד מחלק את עומס המשקל על פני שטח גדול ומונע לחץ נקודתי של חפצים קשים. קיימים ילקוטים בעלי רצועת מותן המשפרת את חלוקת משקל הילקוט על פני אזור גדול יותר ומפחיתה את העומס מגב הילד. תאים נפרדים מסייעים בחלוקת הספרים לפי גודל ומשקל. את הילקוט נושאים על שתי הכתפיים ומהדקים היטב את הרצועות ורצועת המותן, כדי לקרב את עיקר המשקל למרכז גב הילד. כאשר נתלה הילקוט על הכתפיים ואין הוא מוצמד, גדל העומס על הכתפיים ועל הגב וגדל הסיכוי לכאבים ועייפות. נשיאת הילקוט על כתף אחת מגדילה את הסיכון לשינויים ביציבה ולכאבים בגלל עומס רב על צד אחד. בשנים האחרונות נמכרים ילקוטים בעלי מערכת גלגלים ומוט אחיזה בדומה לעגלת קניות. אמנם עגלות אלו מעבירות את משקל הספרים מגב הילדים לגלגלים, אבל יש להן כמה חסרונות: יש צורך להרים את העגלה במדרגות; מערכת הגלגלים, מסגרת הנשיאה ומוט האחיזה מוסיפים על משקל הילקוט הריק; משיכת הילקוט ביד אחת דורשת עבודת שרירים אסימטרית, ולאורך זמן היא עשויה לגרום לעומס על מפרקים ולשחיקתם.

סידור הילקוט חשוב לא פחות מטיב הילקוט עצמו! בגלל חשיבות השמירה על משקל תכולה נמוך ככל האפשר, חשוב מאוד שילדים יכניסו לילקוט רק את החומרים הנחוצים להם לאותו יום. מומלץ לשים ספרים גדולים וכבדים בתאים הקרובים לגב, ופריטים קטנים וקלים בתאים המרוחקים יותר.

בעת קניית אביזרי לימוד יש לבחור בחומרים קלי משקל כגון קלמרים מבד ומחברות בעלות כריכה רכה. בחלק מבתי הספר ניתן להשאיר ספרים וציוד לימודי בתאים אישיים בכיתה. מעבר לנשיאה נכונה של ילקוט מתאים, ילדינו זקוקים לשרירים חזקים באזור הכתפיים והגב. על ההורים מוטלת משימה חשובה לעודד את ילדם לעסוק דרך קבע בפעילות גופנית. הפעילות מחזקת שרירים, מגבירה את מחזור הדם לשרירים ולמפרקים, מעודדת צמיחת העצם ומסייעת בבניית תשתית גופנית שמסוגלת לשאת את הילקוט בלי לגרום לכאבים בעתיד.

ביבליוגרפיה:
כותר: ילקוטים
מחבר: לימון, סוזן
תאריך: מאי 2006 , גליון 116
שם כתב העת: מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!
הוצאה לאור: מכבי שירותי בריאות
הערות לפריט זה:

1. סוזן לימון, פיזיותרפיסטית, רכזת קידום בריאות ארצית "מכבי שירותי בריאות".


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית