הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדינת ישראל > חבלי ארץ > שומרון ובקעת הירדן
ישראל. משרד הבטחון. ההוצאה לאורכתר הוצאה לאורידיעות אחרונות


תקציר
על עולם החי בארץ-ישראל, והסיבות שחברו ליצירת עושר ומגוון של בעלי חיים.



מבואות שומרון : החי


עולם החי בארץ-ישראל

עולם החי של ארץ-ישראל עשיר מאוד ומפתיע בגיוונו, בייחוד בהתחשב בממדיה המצומצמים של הארץ. זהו אחד מעולמות החי המגוונים ביותר באזורים הממוזגים של העולם: בתחומיה של ארץ-ישראל חיים 28 מיני דגים של מים מתוקים, 6 מינים של דו-חיים, כ - 80 מינים של זוחלים יבשתיים וכ - 90 מינים של יונקים. כמו כן דוגרים במרחביה כ - 170 מיני עופות: כ - 110 מהם יציבים ומצויים בתחומיה של ארץ-ישראל כל ימות השנה וכ - 60 מקייצים בלבד. בנוסף לאלה אפשר לצפות ברחבי הארץ עוד בכ - 330 מיני עופות - מהם חורפים, מהם חולפים ומהם המזדמנים אליה לעתים נדירות בלבד. לשלמות התמונה יש להוסיף ארבעה מינים של צבים ימיים וכתריסר מינים של יונקים ימיים המזדמנים לאורך חופיה של ארץ-ישראל. נוסף על כל אלה היו בעבר גם בעלי חיים שנכחדו - מהם עוד בימי קדם ומהם בעיקר מאז ראשית המאה ה - 20: מין או שניים של דגי מים מתוקים, מין אחד של דו-חיים, זוחל אחד, מינים אחדים של עופות וכשמונה מינים של יונקים.

כמה סיבות חברו ליצירת עושר זה:

א. מיקומה של ארץ-ישראל בצומת היבשות של העולם הישן - סמוך למפגש בין אסיה לאפריקה, לא הרחק מאירופה. מיקום זה מאפשר ייצוג לכל אחת מהפאונות של היבשות האלה.

ב. לארץ-ישראל היסטוריה גיאולוגית ארוכה. במהלכה התרחשו תמורות רבות בפני הארץ ותהפוכות באקלימה. כל אחת מתקופות העבר תרמה את חלקה להרכבו הנוכחי של עולם החי.

ג. בארץ-ישראל קיים מגוון רב של תנאים אקולוגיים - אזורי אקלים אחדים, טיפוסי קרקעות שונים ותשתית נוף רבגונית.

כל אחד מגורמים אלה בפני עצמו, ויותר מכך הצירופים השונים ביניהם, הם המאפשרים את קיומו של המקבץ העשיר והמגוון של בעלי חיים בארץ-ישראל. כך קיימת בה תערובת מעניינת וייחודית של בעלי חיים שמוצאם מאזורים ביוגיאוגרפיים שונים המתקיימים בתנאים אקולוגיים שונים. הצבי, שמרבית קרוביו חיים במישורי עשב באפריקה, מתרוצץ על כרי עשב בצפון הארץ וברחבי המדבר, ואילו איל הכרמל, הנפוץ ביערות ברחבי אירופה וצפון אסיה, הסתתר עוד בראשית המאה ה - 20 על מדרונות ההרים, בין סבכי החורש. בביצות המעטות ששרדו, כגון בשמורת חולה, אפשר לפגוש, זה בצד זה, את הלוטרה, שמוצאה מאירופה, ואת חתול הבצה, שמוצאו מדרום-מזרח אסיה. הכח - לטאה גדולה וזריזה, שתפוצתה משתרעת ברצועת המדבריות בין מדבר סחרה לפקיסטן - מגיע בחולות שמדרום לתל אביב לקצה גבול תפוצתו הצפוני; מעליו, על גזעים של עצי שקמה זקנים, חיה שממית עצים; מוצאה של זו מאירופה, וכאן היא מגיעה לגבול התפשטותה הדרומי. בצוקים דוגרים, זה ליד זה, עורב שחר, שתפוצתו משתרעת על פני כל היבשות הצפוניות, ובז צוקים, שמוצאו מאפריקה הטרופית. בנחלי עמק חולה צד לבן-חזה - שלדג שמוצאו מאסיה הטרופית - את דג האמנון, שמכורתו באפריקה הטרופית, ואת לבנונית הגליל - דג הנפוץ רק מכאן צפונה. הזאב, שתפוצתו משתרעת מקנדה ועד ערבות סיביר, טורף במרחבי הנגב את אפרוחיו של הקורא, שתפוצתו מוגבלת למדבריות הסובבים את ים סוף.

מן הראוי לציין ולהדגיש כי עולם החי הוא דינמי ומתרחשים בו שינויים ללא הרף, חלקם בהשפעת האדם. בעלי חיים אחדים נכחדו, כגון תנין, יען ודב; אחרים היתוספו, כגון דררה, עורב הודי, חלדת החוף ונוטריה. בעלי חיים נפוצים ושכיחים הפכו לנדירים, כגון לטאה ירקה, רחם או צבי הערבה; אחרים, שהיו מוגבלים למקום חיות מסוים, גילו כושר הסתגלות לתנאים המשתנים, התרבו והרחיבו את תחומיהם. לעתים אף שינו את מקום חיותם; דרור הבית וסנונית הרפתות עשו כן עוד בימי קדם והמירו את נופי הסלעים במשכנות האדם. אנפית בקר, מגלן חום, נקר סורי, דוכיפת, שחרור ועורבני אימצו לעצמם מקומות חיות חדשים רק במחצית השנייה של המאה ה - 20. כך גם אשף - עטלף שהחל להתגורר בסדקים בתוך בתים.

ועוד ראוי לציון, כי בעלי חיים אינם מצייתים באופן מוחלט לכללי תפוצה ואינם מוגבלים לגבולות; הם עשויים לנוע כה וכה, ולהימצא לעתים הרחק מחוץ לתחום המחיה שלהם.

קראו עוד:

מבואות שומרון : גבולות וגיאומורפולוגיה
מבואות שומרון : הצומח
מבואות שומרון : החי (פריט זה)
ראו מפה: שומרון

ביבליוגרפיה:
כותר: מבואות שומרון : החי
שם  הספר: מדריך ישראל החדש : אנציקלופדיה, מסלולי טיול
עורך הספר: בן יוסף, ספי
תאריך: 2001
בעלי זכויות : ישראל. משרד הבטחון. ההוצאה לאור; כתר הוצאה לאור; ידיעות אחרונות
הוצאה לאור: ישראל. משרד הבטחון. ההוצאה לאור; כתר הוצאה לאור; ידיעות אחרונות
הערות: 2. כרך 1 - מילון למונחי יסוד ומפתח / עורך הכרך - ספי בן יוסף.
2. כרך 2 - החרמון, הגולן ועמק חולה / עורך הכרך - מנחם מרקוס.
3. כרך 3. הגליל העליון וחופו / עורך הכרך - מושון גבאי.
4. כרך 4. הגליל התחתון וחופו ובקעת כנרות / עורכי הכרך - מושון גבאי, יצחקי גל.
5. כרך 5. הכרמל וחופו ורמות מנשה / עורכי הכרך - סלמאן אבו רוכן, יעקב שורר.
6. כרך 6. העמקים / עורכי הכרך - יוסי בוכמן, יצחקי גל.
7. כרך 7. שומרון ובקעת הירדן / עורכי הכרך - ספי בן יוסף, מנחם מרקוס.
8. כרך 8. השרון / עורך הכרך - יואב רגב.
9. כרך 9. מישור החוף הדרומי, פלשת / עורך הכרך - יואב רגב.
10. כרך 10. השפלה / עורך הכרך - יואב רגב.
11. כרך 11. הרי יהודה / עורך הכרך - ספי בן יוסף.
12. כרך 12. ירושלים / עורכת הכרך - אלונה ורדי.
13. כרך 13. מדבר יהודה ובקעת ים המלח / עורך הכרך - ספי בן יוסף.
14. כרך 14. הנגב הצפוני / עורך הכרך - מנחם מרקוס.
15. כרך 15. הר הנגב והערבה / עורך הכרך - מנחם מרקוס.
הערות לפריט זה:

1. לקוח מתוך כרך 7 - שומרון ובקעת הירדן בעריכת ספי בן יוסף ומנחם מרקוס.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית