הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאות
מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!


תקציר
מהי ממוגרפיה, למי כדאי, ואיך מתנהלת הבדיקה?



ממוגרפיה - בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן השד
מחברת: ד"ר מונה רוזין


מהי ממוגרפיה?

"ממו" היא המילה הלטינית לשד, ו"גרפיה" פירושה תמונה. ממוגרפיה היא בדיקה המדגימה תמונה של פנים השד. הבדיקה היא צילומי רנטגן של השד. המכונה, שבה מתבצעת הבדיקה, שונה ממכונות רנטגן רגילות: עוצמת הקרינה הדרושה לצילומי שד נמוכה יותר מזו של מכונות הרנטגן האחרות, ויש גם צורך להתאים את המכונה להנחת השד בתנוחה הרצויה.

מדוע ממוגרפיה?

הממוגרפיה היא בדיקה שמטרתה לגלות סימנים של סרטן שד בשלב מוקדם ככל האפשר. סרטן השד היא המחלה הממארת הנפוצה ביותר בקרב נשים בישראל.

אחת מכל תשע נשים עלולה ללקות במחלה, במשך כל שנות חייה, ושיעור זה הולך וגדל. ככל שהמחלה מתגלה בשלב מוקדם יותר, כך עולים סיכויי ההחלמה באופן ניכר.

הבדיקה מתאימה לקהל הנשים הרחב, שכן היא אמינה, פשוטה, בטוחה ואפשר לחזור עליה בקלות ולהשוותה עם בדיקות קודמות. הוכח שהבדיקה יכולה לגלות את המחלה בשלב מוקדם מספיק כדי שתהיה לה השפעה של ממש על שיעורי התמותה מהמחלה. אמנם בגלל שינויים בהרכב וסמיכות של רקמת השד בנשים, הממוגרפיה איננה עונה במאת האחוזים על היכולת לגילוי מוקדם, אבל היא עושה זאת טוב יותר מכל בדיקה אחרת ולכן היא נבחרה לבדיקה הראשונית המתאימה ביותר לרוב הנשים.

ממוגרפיה למי?

משרד הבריאות קיבל את המלצתה של האגודה למלחמה בסרטן והכניס לסל הבריאות בדיקת ממוגרפיה לכל אישה מגיל 50 עד 74, פעם בשנתיים, בלא תשלום. בקופות החולים עושים מאמץ להגדיל את ההכרה בחשיבות הבדיקה ולהביא נשים רבות ככל האפשר להיבדק באופן סדיר.

משרד הבריאות ער לעובדה שיש נשים מסוימות בעלות סיכון גבוה יותר ללקות בסרטן השד. כיוון שקיימות משפחות שבהן סרטן השד עובר בתורשה, נשים שיש להן קרובת משפחה מדרגה ראשונה שלקתה בסרטן השד (אם, אחות, בת ואפילו אב או אח. כן, נדיר - אבל קורה) שייכות לקבוצת הסיכון. לקבוצה זאת משרד הבריאות ממליץ ומאשר להיבדק בדיקת ממוגרפיה פעם בשנה מגיל 40 עד 50, ואחר כך להמשיך פעם בשנתיים.

איך מתנהלת הבדיקה?

במהלך הבדיקה מצלמים כל שד משני כיוונים. חלק מהנשים חשות שהבדיקה כרוכה באי-נוחות בגלל הלחץ המופעל על השד, אך זמן הבדיקה קצר (עד דקה או שתיים). מטרת הלחץ לפרוש את רקמת השד כדי לקבל את הרקמה כולה וכדי להקטין את רמת הקרינה (רמת הקרינה נמוכה מאוד והסיכון קטן מסיכונים רבים שאנו לוקחים בחיי היום-יום). חשוב מאוד להביא בדיקות קודמות שכן חלק משמעותי בפענוח הוא השוואה עם צילומים קודמים.

ביבליוגרפיה:
כותר: ממוגרפיה - בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן השד
מחברת: רוזין, מונה (ד"ר)
תאריך: פברואר 2006 , גליון 115
שם כתב העת: מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!
הוצאה לאור: מכבי שירותי בריאות
הערות לפריט זה:

1. ד"ר מונה רוזין, מנהלת היחידה לדימות השד, מרפאות חוץ אסותא רמת גן


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית