הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאות > תזונה
האוניברסיטה העברית. המרכז להוראת המדעים ע"ש עמוס דה שליט


תקציר
יש מחלות והפרעות נפשיות שמקובל להתייחס אליהן כאילו הן מושפעות מן התרבות שהן מתפתחות בה. אנורקסיה נרווזה היא אחת מאלה. על אנורקסיה נרווזה ועל דרכי הטיפול בה.



הטיפול באנורקסיה נרווזה
מחברים: דינה רוט; פרופ' אבישי שמידע


הקדמה

יש מחלות והפרעות נפשיות שמקובל להתייחס אליהן כאילו הן מושפעות מן התרבות שהן מתפתחות בה. אנורקסיה נרווזה היא אחת מאלה. השכיחות הגבוהה של תופעה זאת בארצות מפותחות, והקושי הרב לרפאה, הפכו אותה לבעיה שמרבים לעסוק בה, הן מבחינת הניסיון למנעה, והן מבחינת הטיפול בה.

מהי אנורקסיה נרווזה?

זוהי בעיה רפואית שמאפיינה העיקרי הוא תת-משקל, של 15% ומעלה ממשקל הגוף הרצוי, והוא תוצאה של הרעבה עצמית. משמעות הביטוי "אנורקסיה נרווזה" היא: חוסר תיאבון, סלידה מאוכל (אנורקסיה), כתוצאה מן המצב הנפשי או ממצב העצבים (נרווזה).
מרבית הלוקים באנורקסיה הן נערות בגיל ההתבגרות.
נערה אנורקטית מרעיבה את עצמה כדי לרדת במשקל עד ש"תהיה מרוצה". לרוע המזל, נערה אנוקרטית בדרך כלל אינה מרוצה ממשקלה, ולכן היא מסוגלת להמשיך לרדת במשקל בלי גבול.
יש נערות אנורקטיות שמכירות ברזון הקיצוני שלהן, אבל גם הן אינן מסוגלות בדרך כלל להתחיל לאכול, כיוון שהן נשלטות על-ידי אימת האכילה ועל-ידי אימת העלייה במשקל.

להרעבה העצמית, שהיא מהותה של הבעיה, יש כמה מאפיינים: צום למשך שעות עד ימים, צריכת קלוריות יומית דלה מאוד, ומיגוון דל ביותר של מוצרי מזון. האנורקסיה מלווה בשינויי התנהגות נוספים, כמו פעילות גופנית יתרה, והתעסקות מופרזת בהכנת אוכל. כמו כן ניכרים שינויים במצב הנפשי ובאופן החשיבה - כמו התנהגות כפייתיות, שעשויה לבוא לידי ביטוי בחישוב כפייתי של קלוריות, בהתעסקות כפייתית בפעילות גופנית, בסדר כפייתי ובמחשבות כפייתיות על נושאים שונים; התפתחות אמונה שאפילו כמות קטנה של קלוריות גורמת לעלייה ניכרת במשקל, או שאין ערך לחיים אם תהיה עליה במשקל, והופעה של דיכאון.

שיעור התחלואה באנורקסיה נרווזה במדינות מתועשות הוא כחצי אחוז בקרב אוכלוסיית הנערות המתבגרות. שיעור התמותה הוא כעשרה אחוזים מבין החולות, ושיעור ההחלמה המלאה בעקבות טיפול הוא כארבעים אחוזים. בנות רבות יישארו אם כן חולות כל חייהן, במידת חומרה כזאת או אחרת.

למה נערות מרעיבות את עצמן?

מה גורם לנערה צעירה להרעיב את עצמה בצורה קיצונית ובלתי מתפשרת, אשר עלולה להביא למותה, ואיך בכל זאת ניתן לטפל בבעיה עקשנית זאת? מטפלים מן האסכולה הפסיכואנליטית גרסו, שנערות מרעיבות את עצמן עקב אמונה ילדותית, לא מודעת, שהאוכל יגרום להריונן. יש חוקרים שקושרים את הבעיה ליחסי משפחה בעייתיים; אחרים מייחסים אותה לקושי בקשר אם-בת. יש ושרואים אותה כתוצר של הלחץ התרבותי-חברתי על הנערות המתבגרות להיות רזות ולכן גם מוצלחות; אחרים טוענים שהיא ביטוי לליקוי בהתפתחות הזהות, ויש האומרים שאין זה אלא ניסיון להילחם על עצמאות ושליטה.

אחת הקבוצות המובילות בחקר האנורקסיה גורסת שאין לייחס את המחלה לסיבה מסוימת אחת. לדבריהם, המודל הרפואי הצר, שלפיו מחפשים גורם אחד למחלה, דוגמת חיידק שאחראי להתהוותה של מחלה, אינו מתאים לכאן. לדעתם, מן הראוי להתייחס לבעיה זאת על-פי המודל הרב-גורמי. יש לדבר על גורמי סיכון מרובים, לא ספציפיים, אשר תורמים להתהוותה. לכן, הצעתם של חוקרים אלה היא לנסות לזהות אצל כל חולה את המצוקות המסוימות שלה, ולטפל בהן, לגופו של עניין.

ההרעבה העצמית מתקיימת כנראה לא רק למען המטרה המוצהרת, הברורה, לרדת במשקל כדי להיראות טוב יותר, אלא היא מבטאת ומייצגת בעיות נפשיות סמויות. לעתים בעיות אלה הן מודעות, ולעתים אין הן מודעות, אבל אלה תמיד בעיות שהנערה מרגישה שלא ניתן לתת להן ביטוי ישיר, ומה שחשוב עוד יותר - שלא ניתן להתמודד אתן. וכך קורה שהן מקבלות ביטוי עקיף, מרומז וסמלי, על-ידי הפרעת האכילה. שנאה עצמית וייאוש, או פחד מהתבגרות מינית, או דיכאון - יכולים אם כן להתבטא על-ידי הרצון העז לרדת במשקל יותר ויותר, ועל-ידי הנכונות לסבול עד מוות לשם השגת מטרה זאת.

בניגוד לעמדה הזאת, שהיא פסיכולוגית מעיקרה, הוצעה העמדה הביולוגית. על-פי העמדה הזאת, האנורקסיה היא מחלה לכל דבר, וגם הסימפטומים הנפשיים שלה הם מביטויי המחלה. לגישה הביולוגית שני היבטים עיקריים: האחד גורס שאנורקסיה היא תוצר של מחלה, כמו דיכאון. והאחר טוען שהשינויים הניכרים באנורקסיה הם כתוצאה מכך שהגוף ניזוק מההרעבה, כיוון שאין הוא מקבל חומרים חיוניים. בדומה לנזקים שעלולים להתפתח בהשפעת סמים ורעלים, כך גם מניעת חומרים חיוניים גורמת להתפתחות שינויים גופניים ונפשיים, ואלה יתמידו כל עוד "ההרעלה" תימשך. בניגוד לתפיסה הפסיכולוגית, הגורסת שיש להתחקות אחר הקשיים הרגשיים ולפתור אותם, התפיסה הביולוגית מחייבת קודם כל להתגבר על הבעיות הרפואיות.

כיום, רוב החוקרים מסכימים להנחה שבאנורקסיה נרווזה מתקיימים יחסי-גומלין מתמידים בין המרכיב הנפשי לבין המרכיב הגופני, והם יוצרים מעגל סגור של הרעבה ושל חולניות גופנית ונפשית, ומעגל זה מזין את עצמו.
כך יכול לקרות שמשבר רגשי, שעשוי להתפתח על רקע דימוי עצמי נמוך, או דיכאון, או אובדן, או קשיי הסתגלות, או לחץ סביבתי לרדת במשקל, או כמה מאלה יחד - מביא לידי התחלתה של הרעבה עצמית במטרה לרדת במשקל. התוכנית לרדת במשקל יכולה לבטא, במקרה כזה, את האמונה שהרזון יהיה הפתרון לכל אותן הבעיות. האופי האגרסיבי של ההרעבה הוא תוצר של השנאה העצמית, אשר מביאה לידי ההתעללות העצמית. כאשר ההרעבה מתמידה, מתפתחת תסמונת ההרעבה: התיאבון ותחושת הרעב נעלמים, הדיכאון מתגבר, הפחד והייאוש משתלטים, והתפיסות המעוותות בקשר למשקל ולאוכל כובשות את החשיבה ומונעות את חידוש האכילה. שינויים אלה שומרים על הגחלת של ההתנהגות האנורקטית, והם בחזקת שמן למדורת האנורקסיה. כך נוצר מעגל סגור של הרעבה וחולניות, ומעגל זה מביא לידי התעצמות הבעיה וקיבועה.

איך מטפלים באנורקסיה נרווזה?

ממה שנאמר לעיל משתמע, שחייבים לשבור את המעגל הסגור. חייבים להפסיק את ההרעבה, וחייבים לפתור את הבעיות הנפשיות אשר מביאות לידי האימה מפני האכילה והאימה מפני העלייה במשקל.
הטיפול, אם כן, חייב לכלול את שני המרכיבים: התזונתי והנפשי כאחד.

אך לפי איזו תפיסה תיאורטית יש לנהל את הטיפול? המטרה המוצהרת של המטפל הוא "להבריא ולהרגיש טוב", ואין היא נמצאת במשא ומתן עם העמדה המוצהרת של החולה "לרזות".
סיפורה של שירי ידגים איך ניתן להבין מצב נתון מזוויות ראייה שונות:
שירי, בת 16, ירדה תשעה ק"ג במשקל בתוך חמישה חודשים. היא רזה, חיוורת, עצבנית, יש לה התפרצויות של כעס ובכי, היא סובלת מקור, מתמידה ללכת לבריכה כדי לשחות שני ק"מ ביום, ומכינה בקפידה רבה את האוכל לכל בני המשפחה. ההוראים מודאגים מאוד, והם מרבים לריב ביניהם בכל פעם שנושא אכילתה עולה על הפרק. אבא טוען שאמא מפנקת את שירי יותר מדי, ולכן היא "מרשה לעצמה" הכל. לדעתו, עונשים יפתרו את הבעיה. אבא מסרב לבזבז את זמנו וכספו בטיפולים פסיכולוגיים. הוא לא מאמין בהם, וחוץ מזה הבעיה אינה תלויה בו כלל, הוא טוען, אלא רק בליקויים החינוכיים של אמא, ובעקשנותה הטיפשית של שירי.
אמא של שירי, לעומת זאת, טוענת, שהבת מסרבת לאכול ועושה בעיות בתגובה ליחס הנוקשה של אבא כלפיה ולהתעלמותו ממנה. אמא גורסת שבהרעבה העצמית, שירי מנסה למחות על יחסו של אבא כלפיה ולהראות לו את גודל אומללותה. אמא טוענת שעד שיחסו של אבא לשירי לא ישתנה, היא לא תאכל. אמא מבינה את מצוקתה של שירי, ולכן היא יודעת שעליה להיות סבלנית כלפיה, כדי שלא תרגיש שכולם בגדו בה וכולם נטשו אותה, כי אז היא עלולה להתאבד.
רופא המשפחה בדק את שירי ומצא שאין כל הפרעה במדדים הרפואיים, ולכן הוא מציע להורים להניח לה לאכול איך שהיא רוצה, ולא להגזים בדאגתם.
היועצת אומרת שכל הנערות המתבגרות מסוכסכות מדי פעם עם הוריהן, ורבות מהן מסרבות לאכול לפעמים, במיוחד אם ההורים לוחצים עליהן. זוהי המחאה של שירי, וצריך לכבד אותה ולאפשר לה לפתור את בעיותיה; הרי היא כבר נערה מתבגרת. הרופא והיועצת מזכירים להורים, ששירי היא נערה פיקחית, ושעליהם לסמוך עליה ולהעניק לה את האחריות לתפריטה; אל להם להתערב יותר מדי, כדי לא לפגוע בהתפתחותה הנפשית התקינה וביכולתה ליטול אחריות.
סבתא של שירי היא אחות במקצועה. היא עבדה בבתי-חולים וראתה חולות אנורקטיות. היא טוענת שההורים של שירי רבים יותר מדי, ומשגעים אותה. "אז מה הפלא שאין לה חשק לאכול; גם אני במקומה לא הייתי אוכלת, ואולי אפילו הייתי עושה לעצמי משהו יותר גרוע מזה". סבתא החליטה "להתלבש על הבעיה" של שירי, ומאז היא מנהלת אתה שיחות ארוכות על הבעיות של המבוגרים. היא מנסה לשכנע אותה שהחיים נהדרים, שחבל להרוס אותם, ומבטיחה לה לקחת אותה לחו"ל אם תאכל. סבתא מזכירה לה שאם תמשיך במה שהיא עושה, היא עלולה להגיע לבית-חולים פסיכיאטרי, ושם תקבל תרופות שיהרסו אותה לגמרי, "ואז תגידי שלום לחיים שלך, ותהרסי גם להורים שלך את החיים".
המומחה להפרעות אכילה הסביר להורים שההרעבה העצמית, כמוה כהתמכרות, גורמת לכך שהחולה מאבדת את היכולת לאכול, ולכן נכנסת לסחרור שקשה לצאת ממנו. ההרעבה העצמית היא מסוכנת, ומחייבת טיפול דחוף. המומחה הסביר שחייבים לדאוג לכך ששירי תאכל, בין בבית ובין בבית-החולים, הכל לפי מידת ההצלחה של הטיפול. כמו כן הסביר שהרעבה עצמית היא מחלה לכל דבר, וכך יש להתייחס אליה. התרופה למחלה זאת היא האוכל, ויש להקפיד על נתינתו במינון הנכון ובזמן הנכון. כמו במחלות רבות אחרות, התרופה העיקרית אינה מספיקה, ויש צורך גם בטיפולים נלווים.

אילו היתה שירי נפגעת בתאונת דרכים ושוברת את רגלה, היא היתה עוברת ניתוח והיו מגבסים את רגלה השבורה. אולם הטיפול לא היה מסתכם בכך. היא היתה צריכה לעבור גם טיפול שיקומי, גופני ונפשי, שמטרתו לאפשר לה לחזור לתיפקוד תקין. בדומה לכך, נוסף על ההאכלה יש צורך בהתערבות טיפולית ושיקומית רחבה יותר. יש לזהות את הגורמים המקשים על האכילה ולטפל בהם. המומחה הדגיש שהצלחת הטיפול תלויה בשיתוף הפעולה בין ההורים לבין עצמם ובין ההורים לבין הצוות. לכולם יש מטרה אחת, והיא הכחדת המחלה והחזרתה של שירי למעגל החיים של בנות גילה, ולכן כולם צריכים לפעול בשיתוף פעולה.

אנו רואים שההבדלים בין הפירושים של אותו מצב יכולים להיות ניכרים מאוד ולמעשה אין אמת מוחלטת אחת. ולכן, יש מטפלים שיבחרו לעבוד עם החולה בנפרד, ואחרים יעדיפו לצרף את בני המשפחה לטיפול. כאן תעלה השאלה, את מי לצרף לטיפול, ולמה, ועל מה ידברו בפגישות. האם יעסקו בהדרכת ההורים, או בבירור המתחים המשפחתיים, או בטיפול במועקות של החולה?
האם יש להתיר לחולה להחליט מה היא תאכל? האם עליה להישקל? האם יטול מישהו אחריות עליה ויחייב אותה לאכול? או אולי הגישה צריכה להתמקד בעידוד העצמאות, או שמא להפך,עלינו להגביל את העצמאות ולקחת אחריות שלמה על הטיפול? באיזו מידה נתעמק בטיפול הנפשי, ואם כן, באילו נושאים נתרכז? ואולי נתמקד רק בהקפדה על ההאכלה התקינה, ונניח שאז הכל יסתדר מעצמו?

הבסיס לגישה טיפולית הוא "הנחות עבודה". נתאר הנחות עבודה אחדות, כדי להדגים את הרעיון.

הניסוחים הם קיצוניים ואינם תואמים למעשה הנחות עבודה קיימות, שהן מתונות יותר.

1. הנערה מרעיבה את עצמה כביטוי למאבקה על שליטה. כיוון שהיא עושה זאת בצורה שפוגעת בעצמה, "נדבר איתה בשפה שלה", כלומר נראה לה מי השולט. אם היא רוצה לשלוט, היא תוכל לעשות זאת רק אם תוכיח שהיא מסוגלת לדאוג לעצמה. אם לא, אנחנו נשלוט בה. ולכן, אם היא לא תאכל, היא תיענש וזכויותיה יינטלו ממנה. היא רשאית לבחור בין שלילת החופש לבין קבלתו. כדי לזכות בו, עליה לאכול. בדרך זאת היא תלמד את מחירן של בחירות לא נכונות, ולטווח רחוק היא תלמד לנווט את חייה ולשלוט בהם.

2. הנערה איבדה את השליטה על התנהגותה, ולכן היא עלולה להיסחף, ולהרעיב את עצמה עד מוות. מאחר שהיא חולה, אין להענישה על מחלתה, אלא יש לטפל במחלתה עד שתבריא. כיוון שהתרופה למחלה הזאת היא האוכל, עלינו להאכילה בעזרת צינורית, ובאמצעותה לספק לה את התרופה. בינתיים, בד בבד עם מתן האוכל, נוכל לטפל גם בבעיותיה הנפשיות, כדי שתוכל לחזור לאכילה תקינה.

3. אנורקסיה נרווזה היא אחד החוליים החברתיים של ימינו. כדי להבריא, הנערה צריכה להתעלות מעל המוסכמות החברתיות; היא צריכה לחזק את בטחונה העצמי ואת דימויה העצמי; עליה ללמוד להאמין בזכותו של כל אדם להיות מה שהוא, לאהוב את עצמו, ולהפסיק לתלות את אושרו במה שנחשב בעיני אחרים ליפה או לחשוב.

4. רק נערה מיואשת דיה, שאין לה מה להפסיד, מוכנה לגרום לעצמה כל-כך הרבה סבל, ולסכן את עצם חייה כדי להילחם על ירידה במשקל. כדי שנערה כזאת תהיה מעוניינת לאכול, היא צריכה להרגיש שלחיים יש ערך, וחבל לה לסכן אותם עבור הישג שטותי כמו ירידה במשקל. נתרכז אם כן בהקשבה, נלמד להכיר מה מציק לה ומה מפחיד אותה, ונגלה עניין אמיתי בה, בריאותה ובקשייה. בדרך זאת נוכל לרכוש את אמונה, ונוכל לעזור לה לוותר על הרעיון הנואל להרעיב את עצמה.

5. רק אדם שחולה בנפשו יכול להגיע למסקנות כל-כך קיצוניות בדבר המשמעות של המשקל, להגיד שהוא שמן כשהוא רזה בעליל, לסבול ממצבי רוח כל-כך קיצוניים, ולהיות מוכן להרעיב את עצמו עד מוות. כיוון שזאת היא מחלת נפש, יש לאשפז את החולה בבית-חולים פסיכיאטרי, ואז, באמצעי טיפול פסיכיאטריים, נוכל להשיב לה שפיותה.

לעצור את תהליך ההתבגרות

נתמקד עתה באחת התפיסות הטיפוליות, תפיסה המתבססת על פירוש שנתן למחלה חוקר אנגלי ושמו קריספ, שהוא אחד החוקרים המובילים בתחום האנורקסיה. הנחת העבודה של קריספ היא, שאנורקסיה נרווזה מבטאת את הקושי של הנערה האנורקטית להתבגר. היא מאמינה שאם היא לא תאכל, היא לא תגדל, ובדרך זו תצליח לעצור את כל תהליך ההתבגרות. הטענה "אני שמנה" אינה אלא דרך להביע את מחאתה כלפי גופה, שהולך ומשתנה ומתעגל והופך להיות נשי ומיני. ולכן, כל עוד פוחדת הנערה להתבגר, היא תתמיד בהרעבה העצמית כדי לגונן על עצמה מאימת הגדילה.

מהנחה זו נובעות שתי מסקנות טיפוליות. האחת: יש לברר את הגורמים המעוררים את פחדי הגדילה, ולטפל בהם עד שייעלמו, או עד שהנערה תלמד להתמודד אתם במידה כזאת שהם לא יגרמו לה להרעיב את עצמה. כך למשל, אם פחד התבגרות קיים על רקע של ניצול מיני, אזי חייבים להפסיק את הניצול מכל וכל, וצריך לעזור לנערה להתגבר על המשקעים והפחדים שנותרו בה, כדי שהיא תוכל להרשות לעצמה להתפתח, להתבגר, ולהנות ממיניותה. אם הפחד להתבגר קשור לכך שאמה, שתלויה בה, מפגינה חשש מפני האפשרות שבתה תנטוש אותה כשתגדל, אזי יש לעזור לאם להתמודד עם קשייה, ויש לעזור לבת להכיר בצרכיה ובזכותה לממש אותם.

המסקנה הטיפולית השנייה הנובעת מהנחת עבודה זאת היא, שיש להקפיד על האכלתה של הנערה. זוהי דרך לא מילולית, בלתי אמצעית, שמעבירה באופן חד-משמעי את המסר שבריחה מן ההתפתחות הנורמלית כמוה כהתאבדות, וההורים והמטפלים לא יסכימו בשום אופן לתת יד לתוכנית הרסנית כזאת. נהפוך הוא - הם יעשו הכל כדי לאפשר ולהבטיח את ההתפתחות הנורמלית, ואת עתידה ובריאותה הנפשית והגופנית של הנערה היקרה להם.

משהו על החוויה הרגשית

רבות דובר על רצונן של נערות אנורקטיות לרדת במשקל כדי להיות יפות יותר ומאושרות יותר. למרבה הצער, במילון של נערות אנורקטיות לא קיימים מושגים חיוביים כמו אושר או יופי. אין הן יודעות אושר מהו, ואין הן מאמינות שאי פעם הן יהיו יפות. נערות אנורקטיות תופסות את עצמן כרעות ומכוערות, וההרעבה העצמית עוזרת להן לסמם את הכאב. בתחילת התהליך הן מרגישות לזמן מה סיפוק מהישגיהן, אך הסיפוק הזה חולף עם החמרת המחלה, ואז נותרים רק הסבל, השיעבוד לאימת האכילה, והדחף להמשך ההרעבה העצמית.

אנורקסיה נרווזה היא ההתגלמות של אבדן השליטה. בשלבים המוקדמים של המחלה נוכל לשמוע את שירי אומרת: "אני רוצה להיות רזה, ואף אחד לא יגיד לי מה לעשות עם הגוף שלי. אני שונאת אותו, אני אעשה בו מה שאני אחליט". בשלבים מתקדמים של המחלה, אם שירי לא למדה לקבל את עצמה ולהתמודד עם הקשיים של גיל ההתבגרות, אם היא ממשיכה להרעיב את עצמה עד שאינה רואה עוד טעם לחייה, נוכל לשמוע אותה אומרת: "כל מה שאני רוצה הוא, שהמחשבה שאני צריכה לרזות לא תטריד אותי עוד. אני רוצה להיות כמו כל אשה אחרת, שמסוגלת לאכול ולקבל את עצמה. אני מקנאת בנשים שיש להן עניין בחיים ושלא מעניינת אותן רק ספירת קלוריות של כל מה שהן מכניסות לפה". נוכל לשמוע אותה אומרת שהיא אינה מעזה לאכול למרות בבסבלה, כיוון שהיא שמנה ומגעילה. בשלב יותר מאוחר נוכל לשמוע אותה מבטאת ייאוש רב מן החיים, שנאה עצמית, ורצון למות.

הטיפול

הכלל החשוב הוא, שככל שהטיפול יינתן בשלב מוקדם יותר, כן רבים סיכוייו להצליח. ולכן עלינו למהר ולשכנע את הוריה של שירי להביא אותה לטיפול, שכן שירי עצמה אינה מסוגלת לפנות לעזרה. צריך להקפיד על כך ששירי תקבל תפריט מגוון, בצורה סדירה, כדי שתרכוש מחדש תחושות רעב ושובע, והרגלי אכילה נכונים. עליה לעלות במשקל, עד שהיא תגיע למשקלה המתאים ותקבל שוב מחזור (שפסק במהלך המחלה). אסור לוותר לה בשום אופן, אפילו אם יהיה לה קשה לאכול, ואפילו אם היא תכעס ותאשים את ההורים: "אתם הורים רעים. לא איכפת לכם ממני, כל מה שאתם רוצים זה שאני אהיה שמנה". חשוב לזכור שההורים "יהיו רעים" אם הם לא יטפלו בה, ויהיו טובים אם יטפלו בה על אף מחאותיה. חשוב להראות לשירי שלכולם איכפת מאוד ממנה, ושמאכילים אותה כדי לדאוג לה ולעתידה.
הוריה צריכים להפסיק להשתמש במחלתה של שירי כדרך לבטא את רגשותיהם השליליים זה כלפי זו. עליהם לפעול יחד, כזוג הורים, להחלמתה של בתם, בשיתוף ובתיאום עם הצוות הטיפולי, ועליהם להימנע לחלוטין מלהאשימה בסבלם. עליהם להיות ערים לצרכיה ולקשייה, ולעזור לה, מתוך תמיכה והבנה, להתגבר עליהם. המטפלים צריכים לעזור לשירי לזהות ולהגדיר את קשייה ואת פחדיה. עליהם לעזור לה להתמודד אתם, לקבל את עצמה, לאהוב את עצמה, ולזנוח את האשליה שהפתרון לקשייה מצוי בהרעבה וברזון. עליהם לעזור לה לבחור בחיים, לשאוף למימושה העצמי, ולצפות להתנסויות חדשות ולהתפתחות עצמית.

בטיפול באנורקסיה נרווזה, העזרה של הסביבה הקרובה - משפחה, חברים ומטפלים - היא קריטית.
נערה אנורקטית היא נערה טובעת, שנסחפת במערבולת ההתנהגות האנורקטית. עלינו לעשות כל שביכולתנו כדי למשותה מן המים הסוערים, להביאה לחוף מבטחים, להחיותה, ולעזור לה למצוא את השביל הבטוח שעליו תוכל לצעוד אל עתידה.

יתרון אבולוציוני לאנורקסיה?

אנשים שגישתם היא דרוויניסטית-אבולוציונית, וכאלה יש רבים במדעי החברה וההתנהגות, בכלכלה וכמובן בביולוגיה, מנסים להסביר תופעות ודרכי התנהגות בבני-אדם ולמצוא בהם יתרונות להישרדות. תופעת האנורקסיה נראית לכאורה כלא מותאמת בעליל (אנטי-אדפטיבית), שכן מדוע יפסיק אדם לאכול ויגרום בסופו של דבר למותו?

הסברים פסיכולוגיים מצויים במאמר לעיל, אבל אנו נביא הסבר אבולוציוני, שלפיו יש יתרון למי שבחר בהתנהגות אנורקטית. המפתח לתעלומה נמצא לדעתי בכך שאנורקסיה נפוצה כמעט אך ורק אצל נשים. לפיכך אנו צריכים לחשוב על יתרון לאשה בתהליך האנורקטי.

הצעתנו היא שאצל האדם הפרהיסטורי, אשה שנכנסה להריון מגבר ששלט בה ושלא התאים לה, או שנאנסה בידי גבר, רצתה להפיל את הוולד. סיכוייה לגדל ילד בריא ללא גבר היו קלושים. נותרה בידה רק ההחלטה האם "להשקיע" בצאצא וללדת. התהליך הטבעי היחיד שבו אשה כזו יכלה להפיל את הוולד הוא על-ידי הרעבה עצמית. ידוע כי אצל נשים אנורקטיות רבות נפסק המחזור החודשי. בזמן הריון, עלולה אנורקסיה לגרום להפלה; וכן אם הגבר ששלט בה לא היה רצוי לה והיא לא רצתה להיכנס להריון ממנו, על-ידי ההרעבה העצמית היא יכלה לדאוג לכך שלא יהיה לה מחזור, ובכך לא לאפשר הריון.
אגב, מקרים של הרעבה עצמית המביאים להפלה ידועים גם אצל בעלי-חיים; אך הם מתרחשים בהקשרים אחרים כמו בעיתות רעב.

אם גישה זו נכונה, תופעה זו, שהתפתחה אצל האדם הפרהיסטורי שחי כצייד ולקט בטבע, נשתמרה היום, אך אינה מותאמת לתרבותנו. הגישה שהצענו לעיל איננה מסבירה מדוע מופיעה האנורקסיה דווקא אצל נערות צעירות. אפשר אולי לקשור זאת לחוסר יכולתן לבחור את בן-זוגן.

לקריאה נוספת:
תזונה והפרעות התנהגות
הפרעות אכילה : איתור סימנים

ביבליוגרפיה:
כותר: הטיפול באנורקסיה נרווזה
מחברים: רוט, דינה ; שמידע, אבישי (פרופ')
תאריך: חורף 1998 , גליון 17
שם כתב העת: כמעט 2000 : כתב עת למדע וטכנולוגיה
בעלי זכויות : האוניברסיטה העברית. המרכז להוראת המדעים ע"ש עמוס דה שליט
הוצאה לאור: האוניברסיטה העברית. המרכז להוראת המדעים ע"ש עמוס דה שליט; מוזיאון המדע החדש ע"ש בלומפילד
הערות לפריט זה: 1. ד"ר דינה רוט - מנהלת המרכז להפרעות אכילה, הדסה הר הצופים, ירושלים.
2. פרופ' אבישי שמידע, המרכז לחקר הרציונליות וההחלטות האינטראקטיביות, האוניברסיטה העברית בירושלים.
3. תת הפרק "יתרון אבולוציוני לאנורקסיה?" נכתב ע"י אבישי שמידע.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית