הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > בעלי חיים > בעלי חוליות > דגים
האוניברסיטה העברית. המרכז להוראת המדעים ע"ש עמוס דה שליט


תקציר
כמה חשמל מייצר דג החשמל ומדוע הוא עצמו אינו מתחשמל? על החשמל של דגי החשמל.



מדוע דג החשמל אינו מחשמל את עצמו?
מחבר: דניאל מיכאלסון


דג החשמל היה ידוע לאדם עוד מימי-קדם. הרומאים השתמשו בדגים אלה לצורכי ריפוי. גאלן, למשל, הרופא היווני של הקיסר מרקוס אורליוס, הציע להניח דגי חשמל על ראשו של הסובל מכאבי ראש. ייתכן שזהו המרשם הראשון לטיפול בעזרת הלם חשמלי !

מעל מאתיים סוגים של דגי חשמל מוכרים לזואולוגים. יש ביניהם דגים המייצרים זרמים חלשים, למטרות ניווט ותקשורת, ואחרים המייצרים מתח גבוה למטרות הגנה וכן לציד, לשיתוק הטרף. דוגמה לקבוצה השנייה הם דגי הטורפדו, השייכים למשפחת הכרישיים. אף בחופי הארץ מופיע אחד הזנים, שאורכו כ- 40 ס"מ. איבר החשמל של החשמלן (הטורפדו) מצוי משני צידי הראש. תאי האיבר אחראים על יצירת ההתפרקויות החשמליות. אצל החשמלן החי במים מלוחים, עוצמת המתח בזמן ההתפרקות החשמלית היא כ- 40 עד 50 וולט. אך מעניין שהדג איננו מחשמל את עצמו בזמן ההתפרקות. לאחר מעבר הזרם דרך איבר החשמל, המעגל החשמלי "נסגר" דרך מי הים ולא דרך גופו, כי למי הים יש התנגדות נמוכה יותר מאשר לגוף הדג.

החשמלן שוכן בדרך כלל על קרקעית הים וניזון מדגי הקרקעית או מדגי הסלעים. הוא אורב לקורבנו כאשר הוא קבור בחול ורק עיניו ופתחי הנשימה שלו אינם מכוסים. כאשר הוא מבחין בקורבן המתאים, הוא מזנק ממקומו, מהמם את קורבנו בעזרת מכת חשמל, מכסה אותו וכולא אותו בין הקרקעית לבין גופו.

הצלופח הכי "מדליק"

במעמקים החשוכים של מי נהר האמזונס חי הצלופח החשמלי הדרום-אמריקני, מייצר החשמל בעל העוצמה הרבה ביותר בעולם החי. בזנבו של הצלופח מאוגדים כ- 700,000 תאים מייצרי זרם. בשבריר שנייה מסוגל הצלופח לשחרר חשמל במתח של כ- 660 וולט ובזרם שעוצמתו כשני אמפר. זהו זרם מסוכן לאדם, ודי בו כדי להמית דג בגודל נכבד - או להדליק תריסר נורות תאורה ...

ביבליוגרפיה:
כותר: מדוע דג החשמל אינו מחשמל את עצמו?
מחבר: מיכאלסון, דניאל
תאריך: 1997 , גליון 14
שם כתב העת: כמעט 2000 : כתב עת למדע וטכנולוגיה
בעלי זכויות : האוניברסיטה העברית. המרכז להוראת המדעים ע"ש עמוס דה שליט
הוצאה לאור: האוניברסיטה העברית. המרכז להוראת המדעים ע"ש עמוס דה שליט; מוזיאון המדע החדש ע"ש בלומפילד
הערות לפריט זה: 1.  מעובד מתוך "דגי חשמל", דניאל מיכאלסון, "מדע" כ"ג-6, 1979
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית