הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גוף האדם > חושים
כתר הוצאה לאור


תקציר
באמצעות החושים אנו מסוגלים לקלוט גירויים מן החוץ ולהבחין בכל מה שקורה סביבנו. על חוש הטעם, הריח והמגע.



חושים


בּעֶזרַת עֵינֵינוּ אֲנַחנוּ רוֹאים אֶת הָאֲנָשים ואֶת הַנוֹף שֶסביבֵנוּ, וּבאֶמצָעוּת אוֹזנֵינוּ אֲנַחנוּ שוֹמעים אֶת הַקוֹלוֹת. בּיָדֵינוּ אֲנַחנוּ נוֹגעים בַּחֲפָצים וּבִבנֵי אָדָם. הָאַף מַעֲביר לָנוּ אֶת רֵיחָם שֶל הַפּרָחים וְהַתַבשילים בַּמִטבָּח, וּבפינוּ אֲנַחנוּ טוֹעֲמים מַעֲדַנים. כָּל אֵלֶה – הָראייָה, הַשמיעָה, הַמישוּש, הָרֵיחַ וְהַטַעַם – קרוּיים חוּשים. בּאֶמצָעוּתָם אֲנַחנוּ מסוּגָלים לִקְלוֹט גֵירוּיים מִן הַחוּץ וּלהַבחין בּכָל מַה שֶקוֹרֶה מִסָביב לָנוּ. אֵיבָרים ותָאים מְיוּחָדים בַּגוּף קוֹלטים גֵירוּיים מִן הַסביבָה וּמַעֲבירים אֶת הַתחוּשוֹת הַלָלוּ אֶל מַעֲרֶכֶת הָעֲצַבּים שֶלָנוּ. זוֹ מַעֲבירָה אֶת הַמֵידָע לַמוֹחַ, וכָך אָנוּ מוּדָעים למַה שֶגוּפֵנוּ חָש.

חוּש הָראייָה וחוּש הַשמיעָה מתוֹאָרים בָּעֲרָכים עַיִן ואוֹזֶן.

טַעַם
אנחנו חשים את טעמם של מאכלים ומשקאות באמצעות תאים המצויים בחֲלַל הפה, בעיקר על הלשון. אנחנו מבחינים בארבעה טעמים עיקריים: מתוק, מר, מלוח, חמוץ – אך טעמם של רוב המאכלים מורכב מתַערוֹבֶת של שניים מטעמים אלה, או יותר.

תאי חוש שונים משמשים בפינו לאבחנה בין הטעמים השונים. הטעם המתוק מורגש יותר בקצה הלשון, והטעם המריר – בבסיסה. למעשה, האבחנה שלנו בטעמו של מאכל כלשהו תלויה לא רק בחוש הטעם אלא גם בחוש הריח.

רֵיחַ
אחד מתפקידיו של האף הוא להבחין בריחות. האוויר שעובר בזמן הנשימה דרך הנחירַיים בא במגע עם שִכבה של תאים מיוחדים הנמצאים בחלקו העליון והאחורי של פנים האף. כך אנחנו יכולים להבחין בניחוֹחַ הוורָדים או בריח גז דולף. חוש הריח של האדם חלש לעומת חוש הריח של בעלי החיים. כלב, למשל, יכול ללכת מרחקים ארוכים בעִקבוֹת הריח שמשאיר אחריו אדם או בעל חיים כלשהו. לחַיות הבָּר זהו חוש חיוּני, המזהיר בעוד מועד מפני אויב מתקרב.

מַגָע
באמצעות חוש המגע אנחנו יכולים לדעת את צורתו של חֵפֶץ מסוים ואת אוֹפי פָּנָיו, כלומר אם הוא מחוּספָּס או חָלָק. חוש זה מצוי בנקודות מסוימות על העור שלנו הקרויות נקודות חישָה. פיזורן של הנקודות האלה על פני העור שונה באזורי הגוף השונים. אם נדקור בסיכה את החלק העליון של זרוענו לא תמיד נרגיש בדקירה, מפני שעל עור הזרוע נקודות החישה מעטות. לעומת זאת, על כפות הידיים ועל עור הפנים נקודות החישה רבות מאוד, ולכן כפות הידיים הן האיבר העיקרי לחישת המגע.

המגע מאפשר לנו לחוש לא רק עצמים אלא גם את תוצאות המגע שלנו אִתם. מגע קצה האצבע במחט המַזרֵק מאָפשר לנו לחוש כי זהו חפץ צר, חד ונוּקשה, אך המגע הזה גם מֵסֵב לנו כאב.

תחוּשַת חוֹם וקוֹר
חוש המגע גם מאפשר לנו להבחין בשינויי טֶמפֶּרָטוּרָה, באמצעות נקודות רגישות המצויות על פני העור. מִקצת הנקודות חשות בחום ומקצתן חשות בקור (אפשר לאַתֵר מעט נקודות החשות בקור על ידי נגיעות קלות בקצה עיפרון בגב כף היד). ראוי לציין כי החוש לטמפרטורה מושפע מאוד ממידת החום שחַשנו קודם לָכֵן. משום כך, אם נכניס יד ששָהֲתָה במים חמים לקערת מים פושרים, נחוּש בקור, ואם נכניס לאותם מים פושרים יד ששהתה קודם לכן במים קרים, נחוּש בחום.

ביבליוגרפיה:
כותר: חושים
שם  הספר: האנציקלופדיה המאוירת לילדים
עורך הספר: פדר, יון
תאריך: 1993
בעלי זכויות : כתר הוצאה לאור
הוצאה לאור: כתר הוצאה לאור
הערות: 1. בראש השער: כל העולם כולו.
2. התוכן: ‬ 
1) אבולוציה - אסטרונומיה. 
2) אסיה - בעלי חיים בארץ ישראל. 
3) בר מצוה - זבובים. ‬ 
4) זוחלים - ימי הבינים. ‬
5) ימים ואוקינוסים - מונגוליה. ‬
6) מוסיקה - ניווט. ‬ 
7) נייר - פורים. ‬ 
8) פחם - קרקע. ‬ 
9) ראש השנה - תרופות. ‬ 
10) אישים - ידיעון - מפתח.
הערות לפריט זה:

1. הפריט לקוח מתוך כרך 4: זוחלים - ימי הבינים.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית