הסדרי נגישות
עמוד הבית > ישראל (חדש) > חבלי ארץ, אתרים ומסלולי טיול > הגלילעמוד הבית > ישראל (חדש) > אקולוגיה ואיכות הסביבה > שימור > שמורות טבע וגנים לאומייםעמוד הבית > ישראל (חדש) > היסטוריה > שליטים וממלכות בארץ ישראל > תקופת השלטון הצלבני
ישראל. משרד הבטחון. ההוצאה לאורכתר הוצאה לאורידיעות אחרונות


תקציר
על מבצר יחיעם, שרידים של מבצר צלבני ומבצר עות'מאני בגליל המערבי, הנמצא בתחום קיבוץ יחיעם.



מבצר יחיעם


שרידים של מבצר צלבני ומבצר עות'מאני בגליל המערבי, בתחום קיבוץ יחיעם, מעל לנחל יחיעם (נ"צ 1710.2665). המבצר בנוי על אתר קדום מהתקופה הרומית ומהתקופה הביזנטית, וממרומיו יש תצפית מרהיבה על מערב הגליל וחופו. היום זהו גן לאומי, ואפשר לבקר בו (בתשלום) בכל ימות השנה. שמו הערבי של המבצר - קלעת ג'דין.

המבצר הוקם בראשיתו כחווה מבוצרת, אחת ההיאחזויות של הצלבנים בגליל המערבי. יש הרואים בו את אחד הכפרים המבוצרים שהיו כפופים למבצר המלך במעיליא; אחרים משייכים אותו לנחלה הפיאודלית שהשתרעה באזור בקעת בית כרם ("מרג' קולון"). הידיעות שבידינו עליו מועטות. בשנת 1208 מסר מלך הממלכה הצלבנית השנייה בארץ-ישראל את המבצר למסדר הגרמני הטוטוני - היתה זו עסקה אחת מרבות שנעשו עם מסדר זה באזור הגליל המערבי. המבצר נהרס בשנת 1265 בידי הסלטאן הממלוכי אלמלך א-ט'אהר ביברס. הנוסע בוקהרדט מהר ציון כותב (בשנת 1280): "שלוש ליגות [כ-15 ק"מ] הלאה [מעכו] עומדת מצודה הנקראת ג'ודין על הר שרון, שהיתה שייכת פעם למסדר הטוטונים, אך כעת היא חרבה". לפי תעודה משנת 1738 כבש ט'אהר אלעמר, השיח' הבדווי שהשתלט על הגליל, גם את מבצר ג'דין משיח' מקומי בשם מהד אלחסין. תושביו הדרוזים של הכפר ינוח מספרים, שבעת מרד הפלאחים נגד מחמד עלי (1834) התבצרו המורדים במבצר והופגזו בידי הארטילריה של איבראהים באשה, שתותחיו הוצבו מעבר לוואדי שמדרום למבצר.

כשעלה קיבוץ יחיעם על הקרקע, השתכנו מייסדיו בהריסות המבצר, ובמהלך מלחמת העצמאות היה ביצור מרכזי במערכת ההגנה של הקיבוץ. רשות הטבע והגנים ערכה בו פעולות ניקוי ושימור נרחבות, והיום זהו אתר פתוח למבקרים.

המבנים העיקריים שאפשר לבקר בהם הם מתקופתו של ט'אהר אלעמר. במרכזו של השטח הבנוי נמצא שריד של מגדל מסיבי, הבנוי בסגנון שונה מזה של שאר המבנים: זהו השריד הצלבני המרשים ביותר שנותר במבצר. חלקיו הצלבניים האחרים של המבצר הם קמרון מוארך, ממערב למגדל המזרחי, וחומת אבני גזית, שהיא הקיר הצפוני של הקמרון; מבנה בן שלוש קומות ובו שני קמרונות מחודדים, ממערב לקמרון המוארך, ומערכת קמרונות וחומה ובה חרכי ירי, הנמצאות מדרום למבנה התלת-קומתי. אפשר שגם השער של המבצר בנוי על יסודות צלבניים.

מן המגדל המסיבי והלאה האתר עדיין לא נחקר, ונראה ששם נמצאים השרידים העיקריים מן התקופה הצלבנית. מדרום-מזרח למבנה נתגלו שרידים של אתר רומי, הבנוי בחלקו קירות עבים במיוחד, ואפשר שזוהי מצודה רומית. בחפירה שנערכה במקום בשנת 1977 נתגלו ליד המבצר שרידי חווה או מנזר מן התקופה הביזנטית, מן המאה ה-6 לספירה, ובהם קירות של אולמות וחדרים, פסיפס צבעוני ובו גם צלב קרס ופריטים ארכיטקטוניים, כנראה של קפלה מפוארת.

ביבליוגרפיה:
כותר: מבצר יחיעם
שם  הספר: מדריך ישראל החדש : אנציקלופדיה, מסלולי טיול
עורך הספר: בן יוסף, ספי
תאריך: 2001
בעלי זכויות : ישראל. משרד הבטחון. ההוצאה לאור; כתר הוצאה לאור; ידיעות אחרונות
הוצאה לאור: ישראל. משרד הבטחון. ההוצאה לאור; כתר הוצאה לאור; ידיעות אחרונות
הערות: 2. כרך 1 - מילון למונחי יסוד ומפתח / עורך הכרך - ספי בן יוסף.
2. כרך 2 - החרמון, הגולן ועמק חולה / עורך הכרך - מנחם מרקוס.
3. כרך 3. הגליל העליון וחופו / עורך הכרך - מושון גבאי.
4. כרך 4. הגליל התחתון וחופו ובקעת כנרות / עורכי הכרך - מושון גבאי, יצחקי גל.
5. כרך 5. הכרמל וחופו ורמות מנשה / עורכי הכרך - סלמאן אבו רוכן, יעקב שורר.
6. כרך 6. העמקים / עורכי הכרך - יוסי בוכמן, יצחקי גל.
7. כרך 7. שומרון ובקעת הירדן / עורכי הכרך - ספי בן יוסף, מנחם מרקוס.
8. כרך 8. השרון / עורך הכרך - יואב רגב.
9. כרך 9. מישור החוף הדרומי, פלשת / עורך הכרך - יואב רגב.
10. כרך 10. השפלה / עורך הכרך - יואב רגב.
11. כרך 11. הרי יהודה / עורך הכרך - ספי בן יוסף.
12. כרך 12. ירושלים / עורכת הכרך - אלונה ורדי.
13. כרך 13. מדבר יהודה ובקעת ים המלח / עורך הכרך - ספי בן יוסף.
14. כרך 14. הנגב הצפוני / עורך הכרך - מנחם מרקוס.
15. כרך 15. הר הנגב והערבה / עורך הכרך - מנחם מרקוס.
הערות לפריט זה:

1. לקוח מתוך כרך 3 - הגליל העליון וחופו בעריכת מושון גבאי.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית