הסדרי נגישות
עמוד הבית > יהדות ועם ישראל > מקרא [תנך] > תקופת המלוכה > דוד
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
סיפור מעלליו של דוד במהלך התקופה שבה ברח מפני שאול, מזכיר במידה רבה, תופעה חברתית המתועדת רבות בתקופה הכנענית, תופעת הע'פירו. אנשים שמסיבות שונות לא יכלו להיות חלק מהמסגרת החברתית וחיו חיי נדודים שוד וביזה.



נדודי דוד ותופעת הע'פירו
מחברים: גליה דורון; זהר הרקוב; פנוי פנוי


מפת הנדודים של דוד משתרעת בין אזורים אלה: מואב שבעבר הירדן המזרחי; עין גדי שעל שפת ים המלח; סְפָר מדבר יהודה (המקומות כרמל, מעון וזיף); גבול ארץ פלישתים (קעילה, עדולם), וארץ פלישתים עצמה –– העיר גת, עירו של אכיש.

במהלך נדודיו דוד מקבץ אליו גדוד לוחמים המורכב מבני משפחתו ו"כל איש מצוק וכל איש אשר לו נשא וכל איש מר נפש" (שמ"א כ"ב 2) בעזרת גדוד זה הוא מכה בפלישתים, מתגרה בשאול, מציע להגן על גוזזי הצאן של נבל הכרמלי ומציע את שירותיו הצבאיים לאכיש מלך גת. כך הוא דואג לאנשיו למזון ולאספקה.

סיפור מעלליו של דוד במהלך התקופה שבה ברח מפני שאול מזכיר במידה רבה תופעה חברתית המתועדת רבות בתקופה הכנענית, תופעת הע'פירו.

ע'פירו הוא כינוי לאנשים שנפלטו ממסגרת החברה הממוסדת כגון, עבדים שברחו מאדוניהם, אנשים שלא יכלו לשלם חוב, אנשים שלא הייתה להם זכות ירושה. אנשים אלה לא יכלו לחיות במסגרת החברתית של ערי הממלכה הכנעניות וחיו באזורים הבלתי מיושבים, בעיקר בסְפָר המדבר. הם התארגנו בחבורות שגיבשו לעצמן כוח צבאי וחיו בעיקר משוד וביזה. תופעה חברתית זו רווחה בתקופה הכנענית והייתה כרוכה בבעיות ובקשיים. דוד ואנשי גדודו מזכירים בהתנהגותם ובנדודיהם את תופעת הע'פירו.

למפת האזור שבו נדד דוד בבורחו מפני שאול

 

ביבליוגרפיה:
כותר: נדודי דוד ותופעת הע'פירו
מחברת: דורון, גליה
שם  הספר: להקים ממלכה
מחברים: הרקוב, זהר ; פנוי, פנוי ; דורון, גליה
עורכת הספר: מירן, שושי
תאריך: 2005
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. המשך כותר: פרקים מספר שמואל - התגבשות המלוכה בישראל מסוף ימי השופטים ועד דוד המלך. פרקים מספר ישעיהו - שלטון, חברה ומוסר.
2. ייעוץ מדעי: ד"ר אסנת זינגר.
3. ייעוץ דידקטי: תמר שילה.
4. כרטוגרפיה: ד"ר אורנה צפריר-ראובן.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית