הסדרי נגישות
גשר מפעלים חינוכיים



שמש
מחבר: גשר מפעלים חינוכיים


גרם השמים הגדול והמאיר ביותר. יש לו במקרא שמות נרדפים: חַמָּה, חֶרֶס, המאור הגדול. מופיע לעיתים בלשון זכר ולעיתים בלשון נקבה.

השמש נבראה במאמר אלוהים ביום הרביעי לבריאה, עם הירח והכוכבים (בראשית א' 14-18), אם כי הכתוב נמנע מלכנותם בשם שמש וירח, וקורא להם המאור הגדול והמאור הקטן. מיד ניתנו להם תפקידים רבים: לסמן את הימים (יום הוא יחידת זמן בסיסית במקרא, בהתאם לתנועת השמש סביב כדור הארץ), לציין את המועדים השונים ולהאיר על הארץ. הפעלים המאפיינים את זריחת השמש הם זר"ח ויצ"א, ואת שקיעת השמש – הפועל בוא (השמש בא/ה, מבוא השמש).
שני סיפורים במקרא רומזים למכת שמש: יונה מתעלף כשהשמש מכה על ראשו (ד' 8), ובנה של האישה השונמית, בסיפורי אלישע, מקבל כאב ראש עז וכמעט ומת ממכת השמש (מלכים ב, ד' 18-19).
אור השמש משמש במקרא סמל לחיים ולבריאות. הביטוי "תחת השמש" פירושו על האדמה, בחיים. ובשירה המקראית אף מתייחסים לשמש כדימוי להתמדה, ליציבות ולניצחיות ("זרעו לעולם יהיה, וכסאו כשמש נגדי", תהלים פ"ט 37).
השמש גם משמש כינוי כבוד למלך (ח'מורבי נקרא "שמש בבל"). כך בבבל, באשור, בחֵת ובמצרים. השמש, החושף באורו כל עוולה ומגרעת, הוכר כ"שמש צדקה", כאחראי על המוסר והסדר החברתי, על הצדק והחוק.
במיתוסים הקדומים היה השמש אל חשוב, הנותן חיים ומְחַייה מתים. שָׁמָש, אל השמש והמשפט, הוא המעניק למלך ח'מורבי את החוקים הידועים כחוקי ח'מורבי, ובמצרים שמש הוא אל החיים. לתקופה קצרה בהיסטוריה המצרית היה אל השמש, אתון, האל השליט היחיד, ולפולחנו הוקמה העיר אל-עמארנה. פולחן השמשהיה מקובל מאוד בקרב כל עמי הסהר הפורה, ואסור בקרב ישראל (דברים ד' 19, י"ז 3). המלך מנשה, שהיה חוטא גדול, הכניס את פולחן השמש לתחומי בית המקדש בהשפעת האשורים (מלכים ב, כ"א 3, 5), והמלך יאשיהו טיהר את המקדש מפולחן זה (מלכים ב, כ"ג 11).
מזמור י"ט בתהלים מתאר את השמש בדימויים מיתולוגיים מאוד מגשימים (פסוקים 5-7), תוך שהוא יוצר הקבלות בין אור השמש לאור התורה.
קוהלת א' 5 מתאר: "וזרח השמש, ובא השמש, ואל מקומו שואף זורח הוא שם".


מעבר ללקסיקון > לקסיקון מקרא
ביבליוגרפיה:
כותר: שמש
שם  האתר: מקרא גשר : האתר שלך ללימודי התנ"ך - אנציקלופדיה
מחבר: גשר מפעלים חינוכיים
בעלי זכויות : גשר מפעלים חינוכיים
הוצאה לאור: גשר מפעלים חינוכיים
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית