הסדרי נגישות
גשר מפעלים חינוכיים



שכם
מחבר: גשר מפעלים חינוכיים


בירת הר אפרים, ואחת מערי הבירה של ממלכת ישראל. היא משתרעת בין שני הרים גבוהים - הר עֵיבָל והר גְרִיזִים.

שכם נזכרת לראשונה כעיר מרכזית בתעודות מהתקופה הכנענית התיכונה (1850 לפני הספירה), ושוב בתעודות אל עַמַרְנָה (במאה ה- 14 לפני הספירה). תושבי שכם הכנענים היו חִיוִים או אֱמוֹרִים.
מסורת הקדוּשה של שכם מתחילה עוד בימי האבות: שכם היא התחנה הראשונה של אברהם בכנען - אברהם מגיע לאֵלוֹן מוֹרֶה שליד שכם, שם מתגלה אליו ה' ומבטיח לו זרע וארץ, ואברהם מקים לו מזבח (בראשית י"ב 7-6); יעקב קונה חלקת קרקע בשכם ומציב שם מזבח לה' (פרק ל"ג 20-18), ושם גם קובר את אלוהי הנֵכר של משפחתו (פרק ל"ה 4-2).
בשכם מקים יהושע את האבן הגדולה כעדוּת לברית שכרת העם עם ה' (יהושע כ"ד 27-25); העיר נזכרת גם בסיפור דינה ושכם בן חמור (בראשית ל"ד); גדעון נושא לאישה פילגש משכם, ממנה נולד בנו אבימלך (שופטים ח' 31 - ט') - סיפור המעיד על היטמעות הכנענים יושבי שכם באוכלוסייה הישראלית, בשבט מנשה; בימי דוד שימשה שכם כעיר מקלט ואחת מערי הלוויים (דברי הימים א', ו' 52); בימי שלמה הייתה העיר בירת מחוז הר אפרים (מלכים א', ד' 8).
בשל מרכזיותה וקדושתה של שכם נערך בה טקס ההמלכה של רחבעם בן שלמה על כלל ישראל (מלכים א', י"ב 1); שם פרץ מרד ירבעם בן נבט שבעקבותיו התפלגה הממלכה (בשנת 928 לפני הספירה), ובמשך תקופה מסויימת הייתה שכם בירת ממלכת ישראל.
שכם ירדה מגדולתה לגמרי כאשר נבנתה שומרון כבירת ישראל, בימי עומרי מלך ישראל, במאה התשיעית לפני הספירה.
בשכם התיישבו השומרונים, מכיוון שמקדשָׁם שכן בהר גריזים, ליד שכם.
בשנת 72 לספירה, בתקופת השלטון הרומי, נבנתה שכם מחדש ונקראה נֵיאַפּוֹלִיס (=העיר החדשה). מכאן שמה "נַבְּלוּס" בפי הערבים.


מעבר ללקסיקון > לקסיקון מקרא
ביבליוגרפיה:
כותר: שכם
שם  האתר: מקרא גשר : האתר שלך ללימודי התנ"ך - אנציקלופדיה
מחבר: גשר מפעלים חינוכיים
בעלי זכויות : גשר מפעלים חינוכיים
הוצאה לאור: גשר מפעלים חינוכיים
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית