הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > פסיכולוגיה
גליליאו : כתב עת למדע ומחשבה


תקציר
על מה אנו חולמים בתכיפות הגבוהה ביותר? מדוע בחלומותינו אנו עורכים "סימולציות" לאינטראקציות חברתיות יותר מאשר בשעות הערות? השאלות המרתקות שמעלה חקר החלומות.



על מה אנו חולמים?
מחברת: מרים דישון-ברקוביץ


מדוע בחלומותינו אנו עורכים "סימולציות" לאינטראקציות חברתיות יותר מאשר בשעות הערות? איך משפיעים תכנים שליליים במקום העבודה על החלומות? השאלות המרתקות שמעלה חקר החלומות

חלומות, תוכניהם ופשרם העסיקו את האדם מאז שחר האנושות. על מה אנו חולמים בתכיפות הגבוהה ביותר? ניחשתם? כעת נחשו שנית. ממחקרם של פטריק מקנמרה, דירדרה מקלארן, דנה סמית', איראל בראון ורוברט סטיקגולד (Stickgold Brown, , Smith , McLaren, McNamara) העומד להתפרסם בגיליון פברואר 2005 של כתב העת Psychological Science עולה כי אנו חולמים בעיקר על אינטראקציות חברתיות, וכי ניתן לנבא משלב השינה בו אנו מצויים מה יהיה אופי האינטראקציה עליה אנו חולמים: אינטראקציה חברתית חיובית או אינטראקציה אלימה. כידוע, בשינה ניתן להבחין בשני מצבים: שלב ה-  Rapid Eye Movement) REM), המאופיין, כפי שמרמז שמו, מתנועות עיניים מהירות ושלב שאינו REM המכונה NREM. לאחרונה התברר כי שלב ה-REM מאופיין גם בעירור של אזורי הרגשות במוח ואילו שלב ה- NREM מאופיין בפעילות מוחית באזורי החישה ובאזורים קוגניטיביים.

השאלה שעניינה את החוקרים במחקר הנוכחי היא זו: האם קיים גם הבדל בתוכן החלומות בשנת REM ובשנת NREM? (נציין כי את שנת REM מכנים גם "שנת החלום", אף שלא רק בה מתרחשים חלומות).

במחקר נטלו חלק 15 משתתפים בגילאי 22-18, שבע נשים ושמונה גברים. במשך שבועיים נשאו עמם יומם ולילה איתורית שצילצלה בזמנים אקראיים ביום. המשתתפים התבקשו לתאר בפרטי פרטים את החוויות שלהם באותו רגע, את מחשבותיהם, בחברת מי הם נמצאים ומה מעשיהם. כאשר האיתורית העירה את המשתתפים משנתם בלילה, הם התבקשו לתאר בפרוטרוט את חלומותיהם, כולל תיאור מחשבותיהם, תחושותיהם, בחברת מי הם נמצאים ומה מעשיהם. בנוסף על כך, במהלך שנת הלילה הרכיבו המשתתפים חיישנים מיוחדים, שמטרתם לעקוב אחר תנועות הראש ותנועות העפעפיים שלהם, מהם ניתן להסיק אם המשתתפים מצויים בשנת REM או בשנת NREM.

בממוצע, רוב בני האדם ערים כ-16 שעות ביממה, וישנים כ-8 שעות. מתוך שעות השינה, הם מבלים כ- 6 שעות בשנת NREM ושעתיים בשנת REM. מן המחקר עולה כי בכל אחד משלושת המצבים המוחיים הללו מתרחשת אינטראקציה חברתית אמיתית או מדומה. התוצאות המפתיעות של המחקר הן ששיעור האינטראקציות החברתית הוא תכוף יותר במצבי שינה מאשר במצבי עֵרות, וכי בשנת REM נחוות חוויות חברתיות אחרות מאשר בשנת NREM: אינטראקציות חברתיות אלימות איפיינו יותר את שנת REM מאשר את שנת NREM, ואילו אינטראקציות חברתיות המאופיינות בלבביות ובחברתיות (friendliness) איפיינו יותר את שנת NREM מאשר את שנת REM.

הבחנה זו מתחדדת עוד יותר כאשר מתייחסים לאינטראקציות חברתיות בחלום, אשר נוצרו ביוזמת החולם: בחלומות NREM כמעט שלא קיימות אינטראקציות אלימות שיזם החולם, ואילו שיעור האינטראקציות המלווות בחברתיות ובלבביות שיזם החולם כפול בחלומות NREM מאשר בחלומות REM. מכאן ניתן להסיק שבשנת NREM מתרחש תהליך כלשהו המדכא דחפים חברתיים אלימים ובעת ובעונה אחת מעודד התנהגות פרו-חברתית. תהליך הפוך מתרחש בשנת REM, המעודד ביטוי דחפים אלימים.

ממצאים אלה מעמידים קשיים לא פשוטים בפני תיאוריות ומודלים המקובלים כיום להסבר חלומות. אם חלומות הם רק תוצר לוואי של פעילות מוחית בעת השינה, כפי שסוברים חלק מהחוקרים או שהם רק משקפים דאגות, פחדים, חששות והרהורים של החולם כפי שסוברים אחרים, הרי שלא ניתן לצפות לרמות גבוהות של אלימות בשנת REM או בשנת NREM, למעט, אולי, בחלומותיהם של אנשים אלימים במיוחד.

אם במחקרים נוספים תתקבלנה תוצאות דומות, הרי שבפני חקר החלומות ניצבות שאלות מרתקות: מדוע בחלומותינו אנו עורכים "סימולציות" לאינטראקציות חברתיות יותר מאשר בשעות הערות? מדוע אנו חולמים בעיקר על אינטראקציות חברתיות? מדוע בשני סוגי השינה אנו חולמים על אינטראקציות חברתיות שונות? ומה השפעתם של התכנים הללו על הפעילות של אנשים בשעות הערות?

ביבליוגרפיה:
כותר: על מה אנו חולמים?
מחברת: דישון-ברקוביץ, מרים
תאריך: ינואר 2005 , גליון 77
שם כתב העת: גליליאו : כתב עת למדע ומחשבה
הוצאה לאור: SBC לבית מוטו תקשורת ולאתר IFEEL
הערות לפריט זה: 1. ד"ר מרים דישון-ברקוביץ היא פסיכולוגית ויועצת אירגונית ושיווקית.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית