הסדרי נגישות
גשר מפעלים חינוכיים



כרמל
מחבר: גשר מפעלים חינוכיים


אולי מלשון כֶּרֶם ("ואביא אתכם אל ארץ הכרמל, לאכול פריה וטובה", ירמיה ב' 7), ואולי מלשון כמל, שהם גרגרי תבואה בשלים ("עשרים לחם שעורים וכרמל בציקלונו", מלכים ב, ד' 42).

שני מקומות מזוהים בשם כרמל.
א. כרמל היא עיר בדרום הרי יהודה, ברכס הרי חברון, בין היישובים מעון וזיף. באזור זה ישבו בני שבט יהודה, ובעיקר משפחות כָּלֵב. פרנסתם של אנשי כרמל הייתה על כרמים, חקלאות ומרעה, כמקובל בסְפַר המדבר. הדבר משתמע מסיפור ההתנגשות בין דוד לנבל הכרמלי. על נבל מסופר שגר במעון אבל "מעשהו" היה בכרמל, וכי היה לו צאן רב שנעריו רעו במדבר (שמואל א, כ"ה).
ב. הר הכרמל – רכס הרים שמסתעף מהר שומרון ורמות מנשה לעבר חוף הים. באזור חיפה של ימינו. שיאו של הכרמל הוא 546 מ'. הכרמל מיוער ופורה, וזוכה לגשמים רבים.
בשירה המקראית ובנבואה שימש הכרמל סמל לגבוה, לנישגב, לפורה ולמשובח, בדומה לתבור, לבשן ולשרון (ישעיה ל"ג 9; ירמיה ב' 7, עמוס א' 2 ועוד). הסיפור הידוע ביותר שהתרחש על הכרמל הוא סיפור מלחמתו של אליהו בנביאי הבעל וניצחונו של אליהו עליהם (מלכים א, י"ח). בסיפור זה אנו רואים שעל הר הכרמל עמד מזבח הרוס לה' (שם, 30-32), וכי הכרמל שימש זירת מאבק בין ה' לבעל, אלוהי צור וצידון, כי הכרמל היה הגבול שבין שתי הטריטוריות.
המערות של הר הכרמל היו מיושבות כבר בפרה-היסטוריה, על ידי האדם הקדמון. שרידי מבנים מתקופת המקרא ועד התקופה העות'מנית (מהמאה ה-16 לספירה ואילך) נתגלו בו בסוף המאה ה-20.


מעבר ללקסיקון > לקסיקון מקרא
ביבליוגרפיה:
כותר: כרמל
שם  האתר: מקרא גשר : האתר שלך ללימודי התנ"ך - אנציקלופדיה
מחבר: גשר מפעלים חינוכיים
בעלי זכויות : גשר מפעלים חינוכיים
הוצאה לאור: גשר מפעלים חינוכיים
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית