הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > מחשבה מדינית > זרמים ואידיאולוגיות > העת החדשהעמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > משטרים והגות מדינית > טוטליטריזם > פאשיזםעמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > פוליטיקה השוואתית > משטרים
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
על עלייתה של המפלגה הפאשיסטית באיטליה, לאחר מלחמת העולם הראשונה, שבראשה עמד בניטו מוסוליני.



צמיחת משטרים טוטליטריים באירופה : הפאשיזם באיטליה
מחברת: ד"ר קציעה אביאלי-טביביאן


משבר כלכלי ופוליטי באיטליה

איטליה יצאה ממלחמת העולם הראשונה פצועה וחבולה. כ-650 אלף הרוגים וכחצי מיליון פצועים היו המחיר הכבד ששילמה על חלקה במלחמה. בנוסף, המדינה הייתה נתונה במשבר כלכלי עמוק. מיליוני חיילים משוחררים היו צריכים להשתלב מחדש בחיי הכלכלה והיה עליהם למצוא מקורות פרנסה. חוסר הביטחון הכלכלי הביא בעקבותיו מרירות ותסכול. העובדה שאיטליה לא קיבלה מהמעצמות את השטחים שהובטחו לה עם כניסתה למלחמה גרמה לפגיעה במורל הלאומי.

הכוחות הפוליטיים שפעלו באיטליה באותן שנים לא הצליחו לחלץ את המדינה מן המשבר. הסוציאליסטים, שהשתייכו לשמאל הפוליטי, ביקשו לחולל מהפכה קומוניסטית דומה לזו שהתחוללה בברית המועצות והמתינו לרגע המתאים. הימין הלאומני פנה אל האזרחים והחיילים ועודד אותם לתבוע את השטחים שהובטחו לאיטליה עם הצטרפותה למלחמה. בבחירות שנערכו ב-1921 נבחרו לפרלמנט נציגיה של מפלגה פוליטית חדשה, המפלגה הפאשיסטית, שהשתייכה לימין הפוליטי.

המלך נכנע לפאשיסטים

המפלגה הפאשיסטית הוקמה במרס 1919 ובראשה עמד בניטו מוסוליני, מורה במקצועו, שהיה קודם חבר המפלגה הסוציאליסטית ועורך עיתון סוציאליסטי. מספר חברי המפלגה גדל בהתמדה ולאחר שלוש שנים מנתה כ-300 אלף חברים. ב-24 באוקטובר 1922 התגייסו כ-50 אלף מחברי המפלגה "לובשי החולצות השחורות" - כך הם כונו על שום צבע מדיהם - ורוכזו בצמתים חשובים סביב רומא. הפגנת כוח זו של הפאשיסטים נועדה להפעיל לחץ על השלטונות כדי לאלצם לשתף עימם פעולה ולמנותם לבעלי תפקידים מרכזיים, אף שהיו מיעוט בבית הנבחרים. מוסוליני עצמו נשאר במילנו ומשם עקב אחר המתרחש. מלך איטליה, ויטוריו עימנואלה השלישי, סירב להפעיל את הצבא נגד הפאשיסטים המאיימים על רומא. חוגים שונים בצבא, שתמכו בפאשיזם, כלל לא חשבו לכוון את רוביהם נגד "לובשי החולצות השחורות" ומוסוליני ידע זאת היטב.

הפגנת הכוח של הפאשיסטים מכונה "המצעד על רומא" והיא מסמלת את תפיסת השלטון באיטליה על ידי מוסוליני והפאשיסטים. במצב זה המלך הטיל על מוסוליני את תפקיד הרכבת הממשלה, אף כי הרוב המכריע בבית הנבחרים האיטלקי לא היו פאשיסטים. ממשלה זו זכתה לאמון הבית.

ארבע שנים בלבד לאחר תום מלחמת העולם הראשונה חוסלה הדמוקרטיה באיטליה והחל להתבסס בה שלטון טוטליטרי בראשותו של בניטו מוסוליני.

לחלקים נוספים של המאמר:

צמיחת משטרים טוטליטריים באירופה : משטר טוטליטרי - מהו?
צמיחת משטרים טוטליטריים באירופה : הקומוניזם בברית המועצות
צמיחת משטרים טוטליטריים באירופה : הפאשיזם באיטליה (פריט זה)
צמיחת משטרים טוטליטריים באירופה : עיקרי האידיאולוגיה של הפאשיזם האיטלקי
צמיחת משטרים טוטליטריים באירופה : הנאציזם בגרמניה
צמיחת משטרים טוטליטריים באירופה : עיקרי האידיאולוגיה הנאצית

ביבליוגרפיה:
כותר: צמיחת משטרים טוטליטריים באירופה : הפאשיזם באיטליה
שם  הספר: מסע אל העבר : המאה העשרים, בזכות החירות
מחברת: אביאלי-טביביאן, קציעה (ד"ר)
תאריך: 1999
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. המשך כותר : על פי תכנית הלימודים החדשה בהיסטוריה לבית-הספר הממלכתי.
2. יועצים מדעיים: פרופ' ישראל ברטל, פרופ' שולמית וולקוב, ד"ר אביבה חלמיש, פרופ' דן מכמן, פרופ' בנימין נויברגר.
3. היסטוריה לכיתה ט' בביה"ס הממלכתי.
4. כרטוגרפיה: תמר סופר.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית