הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > סוציולוגיה
אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגיישראל. משרד החינוך, התרבות והספורט


תקציר
על המקצועות החדשים שנוצרו בעקבות המצאת הדפוס.



פועלי הדפוס


החדר חשוך. רק מעט מאור השמש בוקע פנימה, ולאור הנרות מטילות הדמויות שבחדר צללים גדולים על הקירות. מכבש דפוס עומד באמצע החדר, וסביבו חמישה אנשים עייפים. עשר שעות עבודה כבר מאחוריהם, ושעתיים נוספות עדיין מצפות להם. שני הדפסים מפעילים את מכבש הדפוס ללא הרף ופניהם בוהקים מזיעה בעוד שריריהם משתרגים במאמץ. שני סדרים נמצאים שם אף הם, מסדרים את האותיות בתשומת לב על גבי לוחות מיוחדים. אחד מאותם סדרים הוא בעל בית הדפוס, שכן בית הדפוס שכאן קטן הוא. בקנאה הוא חושב על עמיתיו הגדולים ממנו, המחזיקים סדרים מיוחדים שתפקידם להשגיח על העבודה.

העובד החמישי הוא השוליה, צעיר מהאחרים, הוא מתרוצץ וממלא אחר הוראותיהם. השוליה עובד ללא משכורת. הוא לומד את רזי המקצוע. עוד שנה נותרה לו מתוך ארבע השנים שבמהלכן התחייב לעבוד כך. ישנם כאלה שעובדים פחות, אפילו שנתיים; אחרים עובדים חמש שנים. הוא אינו מקבל משכורת. רק מגורים, מזון ומעט כסף כיס. התקופה עומדת להסתיים. ומה יהיה אחר-כך? האם ימצא עבודה כדפס או כסדר? הוא יעבור מעיר לעיר, יחפש עבודה או אף יקים לעצמו בית דפוס משלו. אם רק ישיג מספיק כסף.

מלבד המקצועות הללו - דפס, סדר ושוליה - קיימים עוד שני מקצועות חדשים שנוצרו בעקבות המצאת הדפוס: המגיה, העובר על החומר הכתוב ומאתר בו שגיאות; ומעצב הגופנים, העובד לפעמים בשביל כמה בתי דפוס ומעצב בשבילם אותיות בלט.

קשה היתה העבודה בבית הדפוס עד המאה השמנה-עשרה; קשה ודורשת כישורים מיוחדים. הפועלים משכילים יחסית. רוב שכניהם היו אנאלפבתים. ואילו הם ידעו קרוא וכתוב, ורוב הסדרים אף היו דוברי לטינית ושפות נוספות. עבדו בבית הדפוס גם סטודנטים. בעודם קוראים את החומר במהלך העבודה, נתקלו הפועלים ברעיונות ובדרכי מחשבה שונים מאלה שהכירו. רעיונות חדשים על תנאי ההעסקה שלהם עלו בדעתם. בינתיים היו תנאי העבודה שלהם דומים לאלה של שאר הפועלים. וכי למה תסייע להם ההשכלה לקבל משכורת גבוהה משל עמיתיהם? אך עד מהרה התחילו לערער על התנאים הקשים.

האם יימחו גם פועלי הדפוס שבהם אנו מתבוננים כעת על תנאי העסקתם? אולי. אחרי הכול, כבר במאה השש-עשרה היו פועלים שערכו שביתה ואף פירסמו כרוזים שבהם הציגו את טענותיהם; ולו היה בעל בית הדפוס מתבונן לרגע בעבודתו של הסדר השני, אולי היה מבחין כי הוא מסדר את האותיות בכרוז מחאה כזה?

קראו עוד:

הדפוס - אמנות הכתיבה המלאכותית
מכבש הדפוס
תהליך ההדפסה
יציקת אותיות
סידור האותיות במסגרת לפני ההדפסה
הנייר
הדיו
כתיבת ספרים לפני הדפוס
פועלי הדפוס (פריט זה)
תרבות הדפוס
הדפוס : סיפור של בני אדם

ביבליוגרפיה:
כותר: פועלי הדפוס
שם  האתר: Gutenberg
בעלי זכויות : אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי; ישראל. משרד החינוך, התרבות והספורט
הוצאה לאור: ישראל. משרד החינוך, התרבות והספורט; אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
הערות: 1. פרופ' דוד חן - מנהל המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי.
2. דר' דוד מיודוסר - מנהל המעבדה לטכנולוגית ידע.
3. דר' אביגיל אורן - מנהלת הפרוייקט - "דעמיין".
4. אורלי להב - מרכזת הפרוייקט.
5. קבוצת המחקר והפיתוח : דר' אביגיל אורן, דר' דוד מיודוסר, דר' גיל עמית, אורלי להב, ג'יי הורוויץ, שאול קציר
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית