הסדרי נגישות
עמוד הבית > יהדות ועם ישראל > מקרא [תנך] > סיפורי הראשית > מגדל בבלעמוד הבית > יהדות ועם ישראל > מקרא [תנך] > סיפורי הראשית > סיפורי הראשית ומיתוסים מקבילים
החברה לחקר המקרא בישראלהסוכנות היהודית לארץ-ישראל. המחלקה לחנוך ולתרבות


תקציר
חלק זה של המאמר דן באגדת בילבול הלשונות כפי שהיא מופיעה בכתבים יוניים מהתקופה ההלניסטית. המוטיב המרכזי שמדגיש המאמר הוא החטא, שגרם, על פי האגדה, לבילבול השפה.



פרשת דור הפלגה בספרות היוונית : ב
מחבר: יהושע גוטמן


התקופה ההלניסטית מעלה מוטיב חדש בפרשת אחדות השפה בעולם החי – הוא מוטיב החטא, שגרם לבלבול הלשונות. משום סיבות שונות קשה להניח, שפרט זה נתחדש בתקופה ההלניסטית, אולם אין ספק, שתפיסתו של אפלטון מוציאה מן המכלל פרט זה, שהרי בהתאם למיתוס שמציע הוא בדיאלוג "איש המדינה", אין תור הזהב אלא פרק זמן מסוים במחזוריות הקוסמית, ותקופת קרונוס – זוהי תקופת תור הזהב – עשויה לחזור כשיגיע זמנה במערכת הקוסמוס, ואתה כל צורת החיים שהיא אופיינית לתור הזהב, ואחדות השפה בתוכן. לחטא, כגורם לבלבול הלשונות, אין אפוא מקום בתיאורו זה של אפלטון. מאידך, הרי מפני סיבות מובנות אין תפיסתו זו של אפלטון יכולה להעיד שרעיון החטא באגדת בלבול הלשונות לא היה ידוע לפני התקופה ההלניסטית. שהרי אגדות תור הזהב, ומושגי אחדות השפה במערכה של אגדות אלה, לא זו בלבד שלא קיבלו צורה קאנונית, אלא אף צורה ספרותית מגובשת חסרים היו, ואפלטון, כדרכו, תיאם להשקפת עולמו אותם הצדדים באגדות אלה, שהתאימו לפרטים מסוימים במשנתו הפילוסופית המדינית.

כדוגמת אפלטון לא התעניין אף קאלימאכוס (המאה השלישית לפני הספירה) באגדת אחדות השפה לשמה, אלא השתמש בה למטרה סאטירית מיוחדת. היה זמן – כותב קילימאכוס – שהעופות ואלה אשר בים והולכי-על-ארבע דיברו בדומה לבני האדם. הייתה זו תקופת קרונוס. ואולם בתקופת זיוס באו הברבור והשועל מטעם בעלי-החיים בטענה, שאין משטרו של זיוס משטר צדק משום שאינו מבטל את הזקנה. בתשובה לחוצפה זו כלפי משטרו שלל זיוס כושר הלשון מכל בעלי-החיים והשאירו לאדם בלבד.

סיפור מעשה זה הביא קאלימאכוס, כדי ללעוג לאחדים מבני דורו, מתוך מגמה להסביר כביכול, מדוע קולו של אחד מבני דורו דומה לקולו של כלב, של השני – לקולו של חמור, ושל השלישי – לקולו של תוכי. נוסף על כך משמשת לו לקאלימאכוס אגדה זו להסביר נטיית בני האדם לפטפטנות יתרה" זו באה להם, אחרי שנשארה להם רק מתת לשון הדיבור.

לעניננו חשובה כאן נימת החטא, המונחת ביסוד הנוסח האגדי שהיה לעיני קאלימאכוס, חטא הפגיעה בכבוד משטרו האלוהי של זיוס2.

נוסח קרוב ביותר של האגדה שלפנינו לזה של קאלימאכוס היה גם לעיני פילון (De confus. Lingu., § 6 ואילך). נוסח זה כולל פרטים נוספים על מצבם של בעלי-החיים בתקופת שותפות השפה ועל חטא הפגיעה בכבוד האלוהות ותוצאותיו. בדומה לנוסח של אפלטון, מדגיש גם נוסח פילון במיוחד את רוב הטובה שזכו לו האנשים מתוך משאם ומתנם התמידי עם בעלי-החיים. אולם רוב טובה זה גרם לעולם החי, שלא הסתפק במה שיש לו וביקש גם את האלמוות. טענותיהם של אלה, שבאו לטעון ולבקש את ביטול הזקנה ומתת האלמוות, היו שהנחש, שנמנה עם הרומשים, חי חיי נצח, ואין זה מן הדין, שבעלי-חיים, שדרגתם גבוהה מזו של הנחש הזוחל לא יזכו בזכויות שנפלו בחלקו.

העונש שהוטל על עולם החי הוא ריבוי השפות, ומכאן ואילך לא הבינו בעלי-החיים השונים איש את שפת רעהו. המסקנה שמסיק מכאן פילון לגבי בני האדם היא, שביניהם לבין עצמם נשארה קיימת אחדות השפה, וכך עלינו להבין את נוסח האגדה שבפי קאלימאכוס, שכן מדגיש הוא במפורש, שבעלי-החיים לבדם הטיחו דברים כלפי משטר זיוס והם לבדם נענשו, ואילו על בני-האדם לא הוטל שום עונש, והשפה שבפיהם נשארה אחידה כפי שהייתה לפני כן.

לפריטים אחרים קשורים לנושא:
פרשת דור הפלגה בספרות היוונית : א
פרשת דור הפלגה בספרות היוונית : ב (פריט זה)
פרשת דור הפלגה בספרות היוונית : ג
פרשת דור הפלגה בספרות היוונית : ד
פרשת דור הפלגה בספרות היוונית : ה
פרשת דור הפלגה בספרות היוונית : ו

הערה:
2. עיין קאלימאכוס בהוצאת R. Pfeiffer, Oxford 1948-1953 כרך II, קטע 192. חרוז קאלימאכוס, שתוכנם סיפור האגדה שלפנינו, נשתמרו על גבי פאפירוס, שהגיע בצורה מקוטעת מה שחסר בפאפירוס זה משלים הביאור העתיק לשיר זה של קאלימאכוס, שאף הוא הגיע על גבי פאפירוס, שנשתמר בצורה יותר טובה מזו של השיר לקאלימאכוס עצמו. נוסח קאלימאכוס נמסר כאן מתוך צירוף שני המקורות.

ביבליוגרפיה:
כותר: פרשת דור הפלגה בספרות היוונית : ב
מחבר: גוטמן, יהושע
שם  הספר: עז לדוד : קובץ מחקרים בתנ"ך, מוגש לדוד בן-גוריון במלאת לו שבעים ושבע שנים
תאריך: תשכ"ד
הוצאה לאור: החברה לחקר המקרא בישראל; הסוכנות היהודית לארץ-ישראל. המחלקה לחנוך ולתרבות; החברה היהודית העולמית לתנ"ך
הערות: 1. לא הצלחנו לאתר את בעלי זכויות היוצרים. במידה ויאותרו בעלי הזכויות, נפנה אליהם לקבל את הרשאתם.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית