הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > בעלי חיים > בעלי חוליות > יונקיםעמוד הבית > ישראל (חדש) > נוף וטבע > בעלי חיים > בעלי חוליות > יונקים
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
מידע כללי על הביולוגיה והאקולוגיה של היעל הנובי.



יעל נובי
מחבר: ד"ר נח רוטרי


היעלים שייכים למשפחת הפריים, מסדרת מכפילי הפרסה. אלה בעלי חיים מוצקים, שריריים ובעלי רגליים קצרות וחזקות. הם נפוצים באירופה, באסיה ובמזרח אפריקה. בישראל נפוצים היעלים באזורים מדבריים ובנאות מדבר - במדבר יהודה, בנגב, בערבה ובאילת.
משקלם מעל ל- 50 ק"ג וגובהם מעל למטר.
היעלים שוכנים בסלעים ובצוקים ומבנה גופם מותאם לטיפוס. הם מסוגלים לנוע על פני קיר סלע תלול בהיאחזם בכל זיז, לזנק מטרים אחדים מצד אחד של ערוץ למשנהו, ולדלג על פני תהום למרחק מטרים אחדים.
היעלים פעילים בשעות היום הקרירות או בלילות מוארים. במזונם הם בררנים. יש צמחים שהם אוכלים מהם רק חלקים מסוימים ויש צמחים שאין הם נוגעים בהם כלל. בדומה לעיזים, רועים במשך כל היום, ועושים הפסקות בין הארוחות. בשעות שלפני הצהריים ובצהריים הם נחים ומעלים גירה.
חוש הראייה הוא החוש המפותח ביותר שלהם. גם חושי השמיעה והריח מפותחים היטב.
היעלים הם בעלי חיים חברותיים, החיים לרוב בעדרים. נקבות, זכרים בינוניים וזכרים בוגרים מתאגדים לקבוצות נפרדות, או מעורבות, בנות 2-20 פרטים ולעתים גם בנות 50 פרטים ויותר.
קיימת היררכיה ברורה בכל עדר. קרני היעלים משמשות לקביעת דירוג חברתי - כוחו ומעמדו החברתי של זכר נקבעים על פי גודל קרניו.
הרבייה מתרחשת בחודשי החורף. בתקופת הייחום יש לזכר המיוחם פרוות חורף כהה וגרבי פרווה כהים לרגליו, שרירי צווארו מתעבים ועל מנת לשפר את מעמדו בקבוצה הוא נלחם בזכרים אחרים על ידי הצמדת הראשים וסיקול הקרניים צמוד לבסיסן.
כאשר הזכר מחזר אחר נקבה הוא מפריש חומר ריח מבלוטות מיוחדות שבאחוריו, הוא מוריד את ראשו ומפשיל את שפתיו.
הריון, נמשך חמישה חודשים. לקראת ההמלטה עוזבת הנקבה את עדרה, ממליטה במסתור וחוזרת לעדרה כמה ימים לאחר ההמלטה. ולד אחד עד שניים נולדים בכל המלטה. הגדי הנולד נעמד על רגליו בתוך 15 הדקות שלאחר ההמלטה.
הגדיים מגיעים לבגרות מינית בגיל שנתיים.
תוחלת החיים בשבי מגיעה ל-18 שנים.
אויביהם העיקריים של היעלים הם הנמרים ובני האדם.
האדם צד את היעלים כבר יותר מ - 5000 שנה.
בשנות ה- 50 הופסק ציד היעלים בארץ, הם הוכרזו כבעלי חיים מוגנים ואוכלוסייתם התאוששה.

ביבליוגרפיה:
כותר: יעל נובי
שם  התקליטור: האנציקלופדיה של עולם החי
מחבר: רוטרי, נח (ד"ר)
תאריך: 2000
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית