הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > בעלי חיים > חסרי חוליות > חרקים
ראש גדול



תקציר
הטרמיטים נחשבים לאלופי הבנייה בטבע. מי הם הטרמיטים? איך מתפקדת המושבה? ואיך עוברת אינפורמציה חיונית?



ארמונות הטרמיטים : איך מתארגנים החיים החברתיים במושבה?
מחברת: פרופ' רחל גלון


מי הם הטרמיטים?

טרמיטים אינם "נמלים לבנות" כמו שרבים חושבים בטעות, אם כי, בדומה לנמלים, גם הם חיים בקבוצות גדולות בקניהם. מדובר בחרקים פרימיטיביים בעלי גלגול חסר, שהקדימו את הנמלים במיליוני שנים. למעשה הם קרובים של התיקנים (ג'וקים בשפה העממית). קרוב ל- 2,000 מיני טרמיטים מצויים בעיקר באזור הטרופי והסוב-טרופי וגורמים שם נזקים אדירים לעצי יער ומוצרי עץ. גם בארץ יש מספר מינים אך נזקם מזערי יחסית.

הזוג המלכותי בונה נחלה

מושבת טרמיטים נוסדת על ידי זוג מלכותי, שנפרד מהקן שבו התפתח ובעונה המתאימה התעופף באוויר. שם נפגשו הזכר והנקבה, ירדו אל האדמה, השירו כנפיהם ובנו לעצמם פינת סתר באדמה או בגזע עץ. במקום זה מטילה הנקבה כמה עשרות ביצים שמהן בוקעים הזחלים הצעירים ושני ה'הורים' מטפלים בצאצאים, מאכילים אותם, ומכינים מבנה מתאים עבורם. בגלל מעטה גופם העדין רגישים הטרמיטים לאיבוד מים ולכן הם חיים בעיקר מתחת לפני הקרקע. הזחלים עוברים מספר נשלים עד שהם מסוגלים לדאוג לעצמם וכבר להשתתף בבניין הקן. התבגרות זחלי הטרמיטים נמשכת 3-2 שנים, ועד להשלמתה הם עוברים 10-7 מחזורי נשלים.

הקבוצה הראשונה שבה מטפלים ההורים מורכבת מפועלים בלבד, אך לאחר כניסתם למעגל העבודה יכול הזוג המלכותי להתרכז ברבייה בלבד. שחלות המלכה גדלות אז לממדי ענק עד כי הבטן יכולה להגיע ל-12 ס"מ, בעוד שלפני כן היו ממדיה 1 - 1.8 ס"מ. מספר הביצים שהיא מטילה עולה עם גיל המושבה ויכול, במינים מפותחים, להגיע למיליון ביצים לשנה.

צבא ההגנה של הטרמיטים

בשלב הבא מתפתחים כ- 10% מהצאצאים לחיילים בעלי ראש גדול ולסתות מפותחות שתפקידם להגן על המושבה מאויבים - בעיקר נמלים. במושבה של מינים פרימיטיביים, הכוללת 'רק' כמה אלפי תושבים, יכול הזוג המלכותי לטייל חופשי בקן. לעומת זאת, במושבות המינים המפותחים, שבהם מאות אלפים עד מיליוני פרטים, בונים הפועלים את התא המלכותי והשניים כלואים בתוכו לנצח. החורים הזעירים שבקירות מאפשרים מעבר רק לפועלים המאכילים אותם ומוציאים את אלפי הביצים המוטלות לחדרים מיוחדים. שם מגדלים את הזחלים הצעירים עד לשלב הצטרפותם ל"כוח העבודה" של המושבה.

פועלי הבניין

הטרמיטים נחשבים לאלופי הבנייה בטבע. הקן נבנה באמצעות הדבקת גרגרי אדמה ברוק והפרשות של הפועלים. במינים הפרימיטיביים הוא מכיל מערכת מנהרות ותאים תת-קרקעיים לאחסון המזון וגידול הזחלים, אך במינים המפותחים הוא מורכב מחלק תת-קרקעי וחלק עילי המתנשא, במינים מסוימים עד לגובה 7 מטרים.


עיר טרמיטים - טרמיטריום

'גורדי השחקים'' הללו הם כה גבוהים ביחס למידות גופו של הטרמיט, כאילו היו מגדלי התאומים מתנשאים לגובה של מספר קילומטרים (ביחס לגובהם של בני האדם). בתוכם נמצאים חדרי אחסון וגידול זחלים, גני פטריות להשלמת צריכת המזון והתא המלכותי. במיוחד מתוחכמות מערכות האוורור של המבנים, המספקות חמצן לאוכלוסיית הקן הענקית תוך שמירת הלחות הדרושה.
ארמונות אלה קרויים 'טרמיטריום' ויציבותם מאפשרת להם לשרוד עשרות שנים.

תקשורת כימית

החיים במושבות ענק אלה מאורגנים בעזרת תקשורת כימית. הטרמיטים מפרישים מספר רב של חומרים כימיים הנקראים פרומונים שכל אחד מהם נושא מסר אחר. בהיותי באפריקה, ניסיתי פעם לשבור קטע קטן ממבנה הטרמיטריום. התוצאה היתה שבתגובה לפרומון האזעקה, שהופרש בידי הפועלים שנמצאו במקום הפגיעה, נזעקו מיד לאזור מתוך הקן "צוות תיקון" וחיילים שבאו להגן עליו. כעבור שעתיים הסתיימה מלאכת שחזור הקיר. פרומון אחר, מופרש על ידי הפועלים החוזרים מאיסוף מזון ומותירים בדרכם עקבות בעזרת פרומון מסלול (trail pheromone) כדי שחבריהם ימצאו מזון ביתר קלות.

מה הם אוכלים?

מרכיב המזון העיקרי של הטרמיטים הוא ה'צלולוז' שמקורו בעץ יבש, עץ מרקיב או חלקי צמחים, שאותו הם מעכלים בעזרת סימביונטים (פלגלטים*) המצויים במעיהם. יחד עם הפטריות שהם אוכלים מסופקים צורכיהם התזונתיים. בערבות אפריקה ואוסטרליה יש אוכלוסיית טרמיטים ענקית אוכלת עשב המתחרה שם על העשבייה עם בעלי חיים צמחוניים אחרים כמו בקר וחיות בר.

באזורים אלה ניתן למצוא "ערי-טרמיטים" וטרמיטריום מתנשא שם בכל כמה עשרות מטרים ומאכלס מאות אלפי טרמיטים. לעומת הנזק שהם גורמים בתחרות על המזון במרעה, יש בהם גם תועלת – הם מטייבים את הקרקע ע"י חפירתה ומעלים בכך את יבולי העשב.

*פלגלטים - חד-תאיים השוכנים במעיים מצוידים בשוטון לשם תנועה.

ביבליוגרפיה:
כותר: ארמונות הטרמיטים : איך מתארגנים החיים החברתיים במושבה?
מחברת: גלון, רחל (פרופ')
תאריך: יוני 2003 , גליון 36
שם כתב העת: ראש גדול
הוצאה לאור: ראש גדול : עמותה לקידום הידע והחינוך המדעי
הערות: 1. ירחון מדע לצעירים.
2. העמותה למצוינות בחינוך.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית