הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי כדור-הארץ והיקום > אסטרונומיה [מדעי החלל] > גרמי שמים > מערכת השמש
ראש גדול


תקציר
כוכבי השמים משכו את עיניהם ואת דמיונם של בני האדם כבר בימי קדם. הרומים, שאימצו את אלי היוונים ורק שינו את שמותיהם, העניקו את אותם השמות לגרמי השמים.



למה קוראים להם ככה : מקור שמותיהם של כוכבי הלכת


אלים בשמים

כוכבי השמים משכו את עיניהם ואת דמיונם של בני האדם כבר בימי קדם. הם צפו בהם ורקמו סביבם אגדות וסיפורים. אריסטרכוס היווני היה כנראה האסטרונום הראשון ששיער שכדור הארץ הוא אחד מכמה כוכבי לכת, אך בני זמנו לא קבלו את דעתו. הרומים, שאימצו את אלי היוונים ורק שינו את שמותיהם, העניקו את אותם השמות לגרמי השמים.

השמש - כונתה בידי היוונים 'הליוס' שהיה אל השמש הקדום שרתם, לפי האגדה, את סוסיו למרכבתו מדי בוקר ודהר בשמים עד ששקע במערב עם ערב. מקבילו הרומי הוא 'סול', כך שבלטינית, שמש היא 'סול'.


הליוס ומרכבתו

מרקורי (כוכב חמה) - במיתולוגיה הרומית הוא אל המסחר, הנסיעות והגנבים. מקבילו היווני הוא הרמס - שליח האלים. כוכב הלכת קיבל את שמו כנראה בהיותו המהיר במסלולו.

ונוס (נוגה) - במיתולוגיה הרומית - אלת היופי והאהבה. מקבילתה היוונית היא אפרודיטה. ונוס הוא המבהיק בין כוכבי הלכת שהיו ידועים לקדמונים ובשל כך העניקו לו את שמו.

הארץ - שמו של כוכב הלכת שלנו קשור כנראה באנגלית ובגרמנית העתיקות. במיתולוגיה הרומית אלת האדמה היא טלס, המקבילה לגאיה היוונית, שמשמעותה אמא אדמה.

הירח - הלוויין הטבעי של כדוה"א כונה בידי הרומים על שם אלת הציד, בעלי החיים והירח - דיאנה (וגם לונה). בשפות רבות מכונה הירח עד היום בשם לונה.

מרס (מאדים) - במיתולוגיה הרומית - אל המלחמה (מקבילו של ארס היווני). השם ניתן כנראה בגלל צבעו האדום (כצבע הדם הנשפך במלחמה). באופן אירוני נחשב מרס תחילה לאל האביב, הצמיחה והפוריות עד שחובר כמקביל לאל המלחמה היווני.

יופיטר (צדק) - יופיטר הוא כוכב הלכת הגדול ביותר. במיתולוגיה הרומית נחשב יופיטר לאבי האלים, מקבילו של זאוס היווני, שליט האולימפוס (מושבם של האלים) ופטרון האימפריה הרומית.

סטורן (שבתאי) - אל החקלאות במיתולוגיה הרומית, מקביל לקרונוס היווני. סטורן החזיק מגל בידיו וזה גם סמלו של כוכב הלכת הנושא את שמו. גלילאו היה הראשון שזיהה אותו בטלסקופ (1661). האסטרונום ההולנדי הויגנס גילה כחמישים שנה לאחר מכן גם את טבעותיו (שלגלילאו נראו כ"אוזניים" מוזרות).

אורנוס - לא היה ידוע בתקופה הקדומה ונתגלה על ידי ויליאם הרשל ב - 13.3.1781 שכינה אותו אחר שמו של פטרונו, המלך ג'ורג' ה-III. ב- 1850 החליטו לקרוא לו על שם אל השמים.

נפטון - במיתולוגיה הרומית נפטון הוא אל הים (מקבילו של פוסידון היווני) נתגלה לראשונה ב- 23.9.1846. שמו ניתן לו בגלל צבעו הכחול כאוקיינוס.

פלוטו - כוכב הלכת הקטן ביותר. רק בשנת 1930 הבחינו בו לראשונה. במיתולוגיה הרומית פלוטו הוא אל השאול (מקבילו של הדס היווני). פלוטו הוא הרחוק והקר שבכוכבי הלכת ולכן ניתן לו שמו של מלך החשיכה והצלמוות במיתולוגיה.

ביבליוגרפיה:
כותר: למה קוראים להם ככה : מקור שמותיהם של כוכבי הלכת
תאריך: ינואר 2003 , גליון 31
שם כתב העת: ראש גדול
הוצאה לאור: ראש גדול : עמותה לקידום הידע והחינוך המדעי
הערות: 1. ירחון מדע לצעירים.
2. העמותה למצוינות בחינוך.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית