הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > בעלי חיים > בעלי חוליות > עופות
ראש גדול



תקציר
על תרנגולת הבר, תרנגולת הבית, והביצים שהן מטילות - שמהוות מקור תזונתי רב חשיבות לאדם.



התרנגולת והביצה והביצה והתרנגולת... : על חלבון, חלמון וכל השאר
מחברת: אורלי פיישטר


קוקוריקו תרנגול

על מה אתם חושבים כשאתם שומעים קוקוריקו? על כרבולת, נוצות ובוקר-טוב? על חביתה וביצה קשה? על "גל השמיע קול, קוקוריקו תרנגול" מתנגן ב'מחבואים'? או אולי על "מרד התרנגולים"? בעבר הרחוק, בכל אופן, היו עונים אולי: 'קרב תרנגולים', כי שילוחם של העופות הללו אלו באלו היה חביב על המון העם ועל מלכים כאחד. ביוון העתיקה היה ה'שעשוע' כה אהוד, עד שהפך לאחד מענפי הספורט במשחקים האולימפיים הראשונים.

"בוטי וקוטי וחסה וכרוב זבוב יעופף אבל עוף לא יזבוב"*

תרנגול הבית הוא בן למשפחה מכובדת למדי - משפחת הפסיונים, שנמנית על סדרת התרנגולאים. מוצאו באסיה והוא בוית כבר לפני 4000 שנים. כנפיו הקצרות מעידות שאיבד את הכושר לעשות מה שעושים בני מינו - לעוף. הוא מסוגל לרחף להרף עין בלבד ונוחת מיד בכבדות. כמה מבני משפחתו עוד מסוגלים לעוף מעל גדר. מה שכן יש לו, זו הכרבולת האדומה ותואם כרבולת בצוואר בדמות שתי אונות אדומות ובשרניות. צורת הכרבולת וצבע הנוצות משתנים ממין למין. הזכרים מצוידים גם בדרבנות אחוריים מעל אצבעותיהם - כלי נשק בקרב על הטריטוריה.

התרנגולת בחיק הטבע

לא לכל התרנגולות יש מלון עם ארוחות מסודרות בלול. בטבע הן צריכות להסתדר לבד. תרנגולת כזו, שצאצאיה אינם גדלים באינקובטור, מטילה עד עשר ביצים בגומה חפורה ודוגרת עליהן לבדה. היא הופכת את ביציה מספר פעמים כדי להבטיח טמפרטורה אחידה לכולן. האפרוחים בוקעים לאחר 21 ימים. האם מנחה אותם תחילה בהרגלי אכילה ועד מהרה הם מתרוצצים ומחפשים מזון בעצמם. הקרקור והציוץ הם השפה שבה מתקשרים התרנגולת והאפרוחים.

לומדים לאכול ביצים

עם השנים גילה האדם שמלבד אכילת בשר התרנגולת, הרי שגם ביציה הן מקור תזונתי ראשון במעלה – הן מכילות חלבון, ויטמינים ומינרלים. כל אלה נדרשים לגוף הן בתקופת הילדות והן בתקופת הבגרות. הביצה היא למעשה אמצעי של הטבע לרבייה. היא מגינה על העובר, האפרוח, ומספקת את כל מזונו. ביצה ממוצעת שוקלת כ - 57 גרם. בתוך הקליפה נמצא החלבון ובמרכזו החלמון.

תרנגולת מתחילה להטיל בגיל 19 - 20 שבועות ומגיעה לשיא ההטלה בגיל חצי שנה. בשנתה הראשונה יכולה תרנגולת להטיל עד 300 ביצים!!! ובכל זאת, גם המצטיינת שבתרנגולות אינה מטילה יותר מביצה ביום.

מה בין תרנגולת לתרנגולת?

צבע קליפת הביצה תלוי במין התרנגולת. יש ביצים לבנות, יש חומות ויש אפילו מין המטיל ביצים ירוקות-כחולות. צבע החלבון מושפע מנוכחות דו-תחמוצת הפחמן. צבעו של החלמון מושפע ממזונה של התרנגולת.

תהליך יצירת הביצה

בגוף התרנגולת מצויה שחלה דמוית אשכול שבה מצויים חלמוני הביצה. כשפרגית מגיעה לגיל ההטלה, מתחילים החלמונים לגדול. מדי יום בערך ניתק אחד מהם ומפלס דרכו בצינור הביצים. בהגיעו לחלק המרכזי של הצינור נוצרת סביבו שכבת החלבון, ולכן החלמון תמיד במרכז. בהמשך הוא מגיע למקטע הנקרא איסתמוס, שבו נוספים הקרומים העוטפים. משם עושה הביצה את דרכה לבלוטת הקליפה, שם היא שוהה כ - 20 שעות להשלמת ייצור הקליפה הלבנה.

‏‏ביצים של בית מרקחת

תרופות גם מתרנגולות
מאז 1980 עובדים מדענים על הפקת תרופות מחלבונים של חלב חיות. לאחרונה צירפו חוקרים מאוניברסיטת "ג'ורג'יה" את התרנגולת למעגל הניסויים, כדי להשתמש בחלבון הביצה כחומר גלם לייצור תרופות. הרעיון הוא להחדיר לביצה גן זר שיעבור מדור לדור ויוסיף לביצה את סוג החלבון המבוקש על ידי החוקרים. גידול דור תרנגולות מטילות נמשך כ-6 חודשים. וכך, הרבה תרנגולות תטלנה הרבה ביצים הטומנות בחובן כמות גדולה של חומר גלם. בנוסף, חלבון הביצה פחות מורכב מבחינה ביו-כימית מחלב, ותכונה זו מקלה על 'שליפת' החלבונים הרצויים.

התהליך
במהלך המחקר בדקו המדענים אפשרות להשתמש בווירוסים שונים כנושאי גנים. באחד הניסויים הם החדירו גן ניסויי פשוט (תכנית DNA) לעוברי תרנגולות מסוג 'לנגהורן' ואחר כך זיווגו את הצאצאים שנשאו אותו עם עופות רגילים. כך הושגו צאצאים שהעבירו את הגן לאורך ארבעה דורות. הבעיה היא בכמויות הזעירות, ביציבות הגן לאורך זמן ובעבודה עם גנים מורכבים יותר. בכך יתמקדו החוקרים בהמשך הדרך.

* מתוך "פו הדוב. יום הולדת לאייה" בעיבודה ובתרגומה של לאה נאור.

ביבליוגרפיה:
כותר: התרנגולת והביצה והביצה והתרנגולת... : על חלבון, חלמון וכל השאר
מחברת: פיישטר, אורלי
תאריך: מאי 2002 , גליון 25
שם כתב העת: ראש גדול
הוצאה לאור: ראש גדול : עמותה לקידום הידע והחינוך המדעי
הערות: 1. ירחון מדע לצעירים.
2. העמותה למצוינות בחינוך.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית